Life

«Διαβάζω για τους Άλλους»: Η ομάδα εθελοντών που ηχογραφεί βιβλία

«Για να ακούν με τα μάτια μας και να διαβάζουν με την φωνή μας»

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Διαβάζω για τους Άλλους»: Η ομάδα εθελοντών που ηχογραφεί βιβλία
©facebook.com/Διαβάζω για τους Άλλους

«Διαβάζω για τους Άλλους»: Οι εθελοντές που διαβάζουν βιβλία σε ανθρώπους με οπτικές αναπηρίες.

Δεν ήξερα τον όρο «εντυποανάπηρος». Είναι ο άνθρωπος που δεν μπορεί να διαβάσει είτε γιατί έχει πρόβλημα όρασης, είτε γιατί δεν μπορεί να κρατήσει ένα βιβλίο, είτε γιατί είναι αναλφάβητος. Οι εντυποανάπηροι μπορούν να «διαβάσουν» μόνο ακουστικά βιβλία ή να τους διαβάσει ζωντανά κάποιος άλλος.

Το αναφαίρετο δικαίωμα αυτών των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στο βιβλίο κινητοποίησε το 2015 μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι δημιούργησαν την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διαβάζω για τους Άλλους».

Στα 5 αυτά χρόνια, με τη βοήθεια 4.500 εθελοντών, η ομάδα ηχογραφεί ακουστικά βιβλία κι, επίσης, επισκέπτεται στα σπίτια τους ανθρώπους που δεν μπορούν να διαβάσουν, και τους διαβάζουν εκείνοι. Κι όχι μόνο σπίτια, αλλά και δομές, όπως γηροκομεία. Μπορούν οι ίδιοι οι εθελοντές να τους προτείνουν βιβλία, μπορούν όμως οι ίδιοι οι άνθρωποι να τους πουν τι θέλουν εκείνοι να τους διαβάσουν.

«Διαβάζω για τους Άλλους»: Η ομάδα εθελοντών που ηχογραφεί βιβλία

Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια το «Διαβάζω για τους Άλλους» έχει καταφέρει:

· Να δημιουργήσει περισσότερα από 100 ακουστικά βιβλία για τυφλούς συμπολίτες μας, τα οποία κατατίθενται στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (λογοτεχνικά βιβλία) και στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Amelib (πανεπιστημιακά συγγράμματα).

· Να κρατήσει συντροφιά, διαβάζοντας ένα βιβλίο, σε περισσότερους από 630 ηλικιωμένους, περισσότερες από 4.100 φορές.

· Να κρατήσει συντροφιά, μέσα από εξατομικευμένες αναγνώσεις, σε 22 ανθρώπους, σε περισσότερες από 600 ωριαίες συναντήσεις.

· Να υλοποιήσει πολυαισθητηριακά βιωματικά εργαστήρια για 625 παιδιά σε 25 σχολεία όλων των βαθμίδων, με στόχο την ευαισθητοποίησή τους για το κοινωνικό πρόβλημα της μη ισότιμης πρόσβασης των τυφλών στη γνώση.

Ήξερες ότι…

Στη χώρα μας είναι καταγεγραμμένα περίπου 25.000 άτομα με αναπηρία όρασης, ενώ το σύνολο των καταγεγραμμένων ακουστικών βιβλίων που είναι διαθέσιμα για μη βλέποντες χρήστες δεν ξεπερνά τα 10.000 βιβλία.

«Διαβάζω για τους Άλλους»: Η ομάδα εθελοντών που ηχογραφεί βιβλία
©facebook.com/Διαβάζω για τους Άλλους

Οι ηχογραφήσεις των ακουστικών βιβλίων

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Διαβάζω για τους Άλλους, οι ηχογραφήσεις γίνονται αποκλειστικά από εθελοντές αναγνώστες. Όμως, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και βάσει ευρωπαϊκών προτύπων, οι εθελοντές περνούν από αξιολόγηση φωνής από έμπειρους επαγγελματίες και έπειτα από εκπαίδευση στην ορθοφωνία και αγωγή του λόγου, πριν μπουν στο στούντιο για την ηχογράφηση. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας μπορεί να γίνει Ανάδοχος Βιβλίου, επιλέγοντας τον αριθμό των σελίδων τα έξοδα των οποίων θα ήθελε να αναλάβει.

Μάθετε περισσότερα για το Διαβάζω για τους Άλλους

Με διακηρυγμένες αξίες τη συμπερίληψη, τον εθελοντισμό, την ανοιχτότητα και τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων, και αποστολή την ισότιμη πρόσβαση για τους μη βλέποντες και τις άλλες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στη γνώση, στη μάθηση και στα βιβλία, το Διαβάζω για τους Άλλους δραστηριοποιείται σε Αθήνα, Ηράκλειο και Χανιά. Δείτε στην ιστοσελίδα του www.giatousallous.org και στο Facebook: giatousallous

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση
To μεγάλο βήμα της Βόρειας Θάλασσας προς την ενεργειακή μετάβαση

Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.