Life

Tips επιβίωσης για μαμάδες στην εποχή της τηλεκπαίδευσης

«Πες το παιδί μου, αφού το ξέρεις!» και άλλες ιστορίες από την τηλεκπαίδευση και τι να κάνετε

sofia-tsonou.png
Σοφία Τσώνου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tilekpaideysi-simboyles.jpg
© A.V. Creative

Τηλεκπαίδευση και χρήσιμες συμβουλές για γονείς για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της νέας εποχής.

Η καραντίνα νo2 ήρθε ανανεωμένη και με όρεξη για νέες περιπέτειες. Μία από τις περιπέτειες αυτές είναι και η αγαπημένη(;) σε όλους τηλεκπαίδευση. Άγχος, στρες και αγωνία μας κυρίευσαν όταν σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να καταφέρουμε το 5χρονο παιδάκι μας να κάτσει σε μια οθόνη για αρκετή ώρα και να παρακολουθήσει την δασκάλα του και τους συμμαθητές του. Κι όμως… να που το ζήσαμε κι αυτό! Στην αρχή με αρκετές δυσκολίες αλλά όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο εύκολο. Ωστόσο, οι άνθρωποι πίσω από τις κάμερες, στην κυριολεξία, είναι αληθινοί ήρωεςγιατί κατά την διάρκεια της τηλεκπαίδευσης εκτός όλων των άλλων, αντιμετωπίζουν και τα παρακάτω:

- Μαμά, έλα να με βοηθήσεις με το μικρόφωνο!

- Μαμά, η δασκάλα μου χάθηκε…δεν την βλέπω.

- Μαμά, θα μου φέρεις κάτι να φάω;

- Μαμά, διψάω..

-Μαμά, μου έφυγε το ακουστικό..

Αν είσαι κι εσύ Ελληνίδα μαμά σίγουρα το αντιμετωπίζεις καθημερινά. Ψυχραιμία. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο να τρέχεις κάθε 5 λεπτά στο δωμάτιο του παιδιού σου για να του ικανοποιήσεις το οποιοδήποτε αίτημα του. Το ξέρω πως εργάζεσαι κι εσύ από το σπίτι και πως πρέπει να δείχνεις ότι τα έχεις όλα undercontrol. Όμως! Δεν είσαι μόνη. Πίστεψε με η τηλεκπαίδευση δεν λειτουργεί τέλεια σε κανένα σπίτι, κι ο καθένας από εμάς αντιμετωπίζει λίγο πολύ τα ίδια θέματα.

Για να είσαι όσο πιο ετοιμοπόλεμη γίνεται, μπορείς να ακολουθήσεις τα παρακάτω tips τα οποία με έχουν βοηθήσει όσο καιρό το παιδί μου μαθαίνει γράμματα μέσω της οθόνης.

Αρχικά, αν δουλεύει το ιντερνετ και η σύνδεση είναι άριστη, έχεις ξεπεράσει το πρώτο και δυσκολότερο βήμα. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί σου δεν θα σε φωνάζει κάθε 5 λεπτά για να του φτιάξεις το μικρόφωνο, την κάμερα κτλ.

Θυμήσου να έχεις έτοιμα σνακ για να του προσφέρεις πριν αρχίσει τα «μαμά πεινάω…». Φρούτα κομμένα, κριτσίνια, τυράκια σε μερίδες, χυμό και κανένα μπισκοτάκι πρέπει να βρίσκονται έτοιμα να προσφερθούν στο πεινασμένο σου παιδί.

Μείνε μακριά από το δωμάτιο του και φυσικά κλείσε την πόρτα. Αυτό θα του προσφέρει ανεξαρτησία και θα το βοηθήσει να είναι συγκεντρωμένο στο μάθημα. Αν βρίσκεσαι στο δωμάτιο μαζί του, πιθανόν να μπεις σε πειρασμό να το βοηθήσεις ή να το παρακινήσεις να απαντήσει στην δασκάλα, με ατάκες τύπου: «Πες το παιδί μου, αφού το ξέρεις!», οι οποίες είναι καλύτερο να αποφεύγονται.

Αν το παιδί σου κάνει τηλεμάθημα το μεσημέρι, προσπάθησε να τρώτε μεσημεριανό όσο το δυνατόν νωρίτερα. Κανείς δεν νιώθει έτοιμος να μάθει κανόνες γραμματικής όταν μόλις έχει φάει ένα χορταστικό μεσημεριανό. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι ένα νυσταγμένο παιδί, το οποίο μάντεψε… εσύ θα είσαι αυτή που θα υποστεί την γκρίνια και την άρνηση να παρακολουθήσει το μάθημα.

Η καθημερινή τηλε-τρέλα είναι εδώ και απ’ότι φαίνεται θα είναι για πολύ ακόμη. Οπλίσου με υπομονή και ψυχραιμία και όλα κάποια στιγμή ,που θα πάει, θα γυρίσουν στην κανονική τους ροή. Fingers crossed!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.