- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
10 πράγματα που μπορείς να κάνεις στο lockdown αν είσαι μαθητής
Βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες, κάλυψη της ύλης, διάβασμα και πολλά άλλα
Ένας μαθητής γράφει για τα 10 πράγματα που μπορούν να κάνουν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του lockdown και ίσως τους αλλάξουν τη ζωή.
Γράφει ο Γιώργος Τριανταφύλλου*
Οι μαθητές έχουμε πλέον περισσότερο ελεύθερο χρόνο, μεγαλύτερη άνεση στον τρόπο που διδασκόμαστε και περνάμε σχεδόν όλη την ώρα που μας απομένει στο σπίτι και στην άδεια πόλη μας.
Θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι εξαιρετικά δύσκολο, να ανταπεξέρθεις σε μια τέτοια κατάσταση. Κάποιοι θεωρούν πως γίνεται καταπάτηση της ελευθερίας μας και κάποιοι άλλοι νιώθουν την απειλή του ιού ακόμα πιο έντονη. Είτε το θέλουμε είτε όχι, ο ιός δεν θα «σβήσει» μέχρι το εμβόλιο να εφαρμοστεί πλήρως -ακόμα και αυτό δεν θα αλλάξει ολοκληρωτικά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της πανδημίας.
Δεδομένων των παραπάνω, το δικό μας καθήκον είναι να ακολουθούμε τις υποδείξεις των ειδικών. Ενώ θα πρέπει να στηρίζουμε και να σεβόμαστε τα μέτρα που υπάρχουν, γιατί είναι για εμάς!
Επειδή εμάς τους νέους δεν μας σταματάει τίποτα, μπορούμε να βοηθήσουμε με τον τρόπο μας στην καταπολέμηση του ιού. Σκέφτηκα κάποια πράγματα, που θα έπρεπε ο καθένας μας να κάνει, για να καταπολεμήσει την διασπορά του ιού και την πλήξη του lockdown, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την δημόσια υγεία.
Ακόμα το σκέφτεσαι; Να τι μπορείς να κάνεις!
- Να βοηθήσεις ευπαθείς ομάδες. Σίγουρα έχεις στην γειτονιά σου κάποιον ηλικιωμένο. Σκέψου τότε, πόσο καλό θα μπορούσες να του κάνεις εάν αναλάμβανες εσύ τα ψώνια του τηρώντας εννοείται όλα τα μέτρα;
- Να στηρίξεις συνανθρώπους σου που το έχουν ανάγκη. Πόσα παιδιά ξέρεις στο σχολείο τα οποία είναι πιο εσωστρεφή, πιο κλειστά ή πιο μοναχικά; Πόσους ανθρώπους που δεν έχουν οικογένεια και φίλους; Μπορείς τώρα να τους πάρεις ένα τηλέφωνο, να μάθεις τα νέα τους, να τους προτείνεις ιδέες ή και να βγεις μαζί τους για ένα τζόκινγκ δίνοντας τους τεράστια χαρά!
- Να βγάλεις επιτέλους την ύλη. Οι φίλοι σου δεν θα χαθούν και αυτοί ανυπομονούν να τελειώσει το lockdown, για να βγείτε ξανά όλοι μαζί και να περάσετε και καλά. Για αυτό ευκαιρία είναι να κάτσεις να διαβάσεις και να βγάλεις την ύλη για το σχολείο ή σχολή σου και να μην σε κυνηγάει το αναθεματισμένο το άγχος.
- Να βρεις αυτό που αγαπάς. Εγώ ήδη απ’ το προηγούμενο lockdown άρχισα τις αλλαγές. Άρχισα να μην είμαι κοινωνικά εξαρτημένος, να νιώθω πιο δυνατός και να γράφω περισσότερο, να ασχολούμαι με την κλασική μουσική, το τζόκινγκ και τις βιογραφίες μεγάλων προσωπικοτήτων. Όλα αυτά σε μια περίεργη περίοδο με βοήθησαν να βρω την ψυχική μου ηρεμία.
- Να επιστρατεύσεις το σχολείο σου, να εντοπίσει ποιοι μαθητές στερούνται υπολογιστές, σύνδεση internet, tablet κ.ο.κ ώστε να τους βοηθήσει να έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του 15μελούς, του οποίου οι εκπρόσωποι θα βρούνε όσους έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης ανά τμήμα. Έτσι μπορεί να γίνει κάλεσμα σε όλους τους μαθητές να τους προσφέρουν –εφόσον είναι σε θέση και θέλουν- όσα χρήματα μπορούν ή και να τους παραχωρήσουν μηχανήματα τα οποία δεν χρειάζονται πλέον. Την διαδικασία αυτήν εννοείται μπορεί να υποστηρίξει και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου.
- Να κάνεις τους δεσμούς σου με την οικογένεια πιο ισχυρούς. Οι κρίσεις λένε μας φέρνουν πιο κοντά. Ήρθε λοιπόν η ευκαιρία σου να γνωρίσεις τους γονείς σου και τα αδέρφια σου καλύτερα. Να παίξεις ένα επιτραπέζιο μαζί τους, να δείτε μια ταινιούλα, να τους ακούσεις. Έτσι θα δεις πως θα σε ωφελήσει όλο αυτό!
- Να κάνεις όσα τόσα χρόνια δεν μπορούσες, σίγουρα είχες μια παραπάνω αδυναμία στο GTA, στο σταυρόλεξο ή τώρα στο amongus. Αντί να ακούς τους γονείς σου να στα χώνουν που δεν είσαι παραγωγικός ή και τους καθηγητές σου στο σχολείο που ασχολείσαι με άλλα πράγματα στο κινητό, τώρα μπορείς να το κάνεις και χωρίς κανείς να σου λέει τίποτα! Α, μπορείς να ξεκινήσεις και μια ξένη γλώσσα ή και κάτι άλλο εξίσου παραγωγικό.
- Να διαβάσεις κάνα βιβλίο! Ήρθε η ώρα να τελειώσεις επιτέλους το ημερολόγιο ενός σπασίκλα που ξεκίνησες στην 4η δημοτικού. Το βιβλίο μπορεί να σε κάνει να γνωρίσεις νέους κόσμους που ποτέ δεν φανταζόσουν και να αντιλαμβάνεσαι πολύ περισσότερα πράγματα. Μπορεί να σε απορροφήσει απ’ την γκρίζα πραγματικότητα και να γίνει η νέα σου απόλαυση!
- Να ενημερωθείς. Το ξέρω πως μπορεί να ζορίζεσαι επειδή δεν έχεις ιδέα τι γίνεται με τις εκλογές στις ΗΠΑ. Είμαι σίγουρος πως θες να μάθεις πως καθορίζει τον υπόλοιπο κόσμο η επιρροή της Αμερικής και οι επιλογές της εκάστοτε διοίκησης της.
- Να γνωρίσεις την πόλη σου. Καθώς θα είσαι μόνος, ήρθε η ευκαιρία να κάνεις τον γύρο της πόλης σου καίγοντας και τις θερμίδες απ’ όσα έφαγες όλη μέρα λόγω του καθισιού στο σπίτι αλλά και να ξεσκάσεις απ’ το αρκετό διάβασμα και τον εγκλεισμό.
*Ο Γιώργος Τριανταφύλλου είναι μαθητής του 1ου ΓΕΛ Κοζάνης και αρθρογράφος - υπεύθυνος του πυρήνα μαθητών change the world.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Neuville μένει πάνω από 7 λεπτά πίσω μετά από τεχνικό πρόβλημα
Ο Θανάσης Δρίτσας συνομιλεί με τον Καθηγητή Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας Δημοσθένη Παναγιωτάκο
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Θεωρείται το πιο ζεστό και βολικό σημείο των ερωτευμένων ζευγαριών, αλλά...
Εγκαίνια από τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
«Ήρθε η ώρα να κρεμάσω το μικρόφωνό μου», δηλώνει η Πάμελα Χέιντεν - Το συγκινητικό αφιέρωμα της σειράς
Ποιος θα είναι ο φετινός πρωταθλητής;
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.