Life

Μεγαλώνοντας κορίτσια στην εποχή του TikTok

Σε μια εποχή όπου κυριαρχεί το TikTok, το Bachelor και γυναικεία πρότυπα Kim Kardashian, το να μεγαλώνεις κορίτσια είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις

sofia-tsonou.png
Σοφία Τσώνου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαμά και παιδί
© Irina Murza / Unsplash

How Are You Mum: Η Σοφία Τσώνου γράφει τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την κριτική σκέψη των παιδιών μας

Παρατηρώ γύρω μου ότι καταστάσεις, συμπεριφορές και νοοτροπίες οι οποίες πριν λίγα χρόνια θεωρούνταν ακατάλληλες για ανηλίκους, τώρα όχι μόνο κρίνονται κατάλληλες αλλά πολλές φορές επιβάλλονται κιόλας. Δεν ξέρω αν εγώ είμαι συντηρητική ή αν ο κόσμος γύρω μου έχει απελευθερωθεί υπερβολικά και όλα του φαίνονται νορμάλ και φυσιολογικά. Ο όρος «φυσιολογικό» μπορεί να έχει διαφορετικές έννοιες για τον καθέναν μας. Όμως, κατά πόσο είναι φυσιολογικό 8χρονα να χορεύουν μπροστά στις οθόνες κινητών και μετά να ανεβάζουν τα χορευτικά τους στο αχανές διαδίκτυο; Είναι φυσιολογικό ένα τσούρμο γυναίκες να διεκδικούν την καρδιά ενός άντρα, να μαλλιοτραβιούνται για το ποια θα τον κερδίσει και να περιμένουν ως άλλος πρίγκιπας του παραμυθιού, να τους δώσει το κόκκινο τριαντάφυλλο; Ή μήπως είναι φυσιολογικό η ομορφιά μιας γυναίκας να μεταφράζεται σε άπειρες πλαστικές με παραφουσκωμένα οπίσθια;

Αδυνατώ να πιστέψω πως οι σημερινές γυναίκες και μαμάδες ακολουθούν την κουλτούρα που θέλει να μεγαλώνουν τα παιδιά τους ώστε να δίνουν έμφαση στην σεξουαλικότητα τους και στην εξωτερική τους εμφάνιση παραμερίζοντας έτσι άλλες ικανότητες και προτερήματα τους. Σίγουρα υπάρχουν πολλές μαμάδες εκεί έξω που είναι αντίθετες με αυτό και είναι απολύτως σεβαστό. Άλλωστε ζούμε σε μια δημοκρατική κοινωνία όπου ο καθένας μπορεί να κάνει και να λέει ότι πιστεύει.

Ωχ αδερφέ μου, θα πει κάποιος… και τι να κάνουμε δηλαδή; Να κλείσουμε τα κορίτσια μας σε ένα δωμάτιο μακριά από κινητά και τηλεοράσεις; Ασφαλώς και όχι. Αυτό θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε. Η προβολή όλων των παραπάνω είναι αναγκαίο κακό για να καλλιεργήσουμε την κριτική σκέψη και να ενημερώνουμε τα παιδιά μας ώστε μακροπρόθεσμα να αμφισβητήσουν τέτοια σεξιστικά στερεότυπα. 

Σαν γονείς, τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την κριτική σκέψη των παιδιών μας;

  • Αρχικά δημιουργούμε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης στο οποίο τα παιδιά μας δεν θα φοβούνται να μας μιλήσουν και θα νιώθουν πως οι γνώμες τους είναι ευπρόσδεκτες.
  • Συζητάμε μαζί τους για τα θέλω και τις ανάγκες τους.
  • Τα ρωτάμε αν αυτό που βλέπουν στο κινητό ή στην τηλεόραση θεωρούν πως είναι σημαντικό-απαραίτητο για εκείνα και για την ψυχαγωγία τους.
  • Τους δίνουμε χώρο να σκεφτούν πώς επηρεάζονται από τέτοιου είδους προβολές.
  • Τους εξηγούμε ότι επειδή οι φίλοι τους ακολουθούν έναν τρόπο ζωής δεν σημαίνει πως είναι και ο σωστός ή πως πρέπει να τον ακολουθήσουν και εκείνα.

Συμπέρασμα; Δεν απομονώνουμε το παιδί από τις οθόνες και τα κινητά, όμως του δίνουμε ερεθίσματα ώστε να κρίνει το σωστό από το λάθος και του προτείνουμε εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας όπως είναι το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, ο αθλητισμός κοκ.

Μα πάνω απ’ όλα είμαστε δίπλα του όποτε εκείνο μας χρειαστεί.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.