Life

8 εύκολες πασχαλινές χειροτεχνικές κατασκευές για τα παιδιά

Δημιουργούμε παρέα, μοιραζόμαστε τη χαρά του επιτεύγματος και περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί

A.V. Guest
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η εκπαιδευτικός-συγγραφέας παιδικών βιβλίων Χαρά Κατσαρή προτείνει 8 εύκολες πασχαλινές χειροτεχνικές κατασκευές για παιδιά με πολύ απλά υλικά.

Οι χειροτεχνικές κατασκευές στο σπίτι είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να περάσει κανείς τον χρόνο του και να εκφράσει τη δημιουργικότητά του, αξιοποιώντας ευτελή ή ακόμα και άχρηστα υλικά. Οι χειροτεχνικές κατασκευές με παιδιά προσφέρουν διπλή ευχαρίστηση γιατί δημιουργούμε κάτι παρέα, μοιραζόμαστε τη χαρά του επιτεύγματος και περνάμε ποιοτικό χρόνο μαζί.

Το Πάσχα λοιπόν είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για κάτι τέτοιο, μόνο που το φετινό Πάσχα έχει τους περιορισμούς του. Δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση σε υλικά κι αν αποφασίσουμε να φτιάξουμε πασχαλινές χειροτεχνίες, θα πρέπει να τα καταφέρουμε με ό,τι έχουμε στο σπίτι.

Κανένα πρόβλημα! Παρακάτω θα βρείτε μερικές εύκολες κατασκευές με υλικά που είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη.

Πασχαλινά λαγουδάκια από κάλτσες, χωρίς καθόλου ράψιμο
Θα χρειαστείτε μονόχρωμες κάλτσες, ρύζι, κορδέλες και σπάγκο. Δείτε το tutorial για να διαπιστώσετε πόσο εύκολο είναι.

Πασχαλινή κοτούλα, θήκη για τα αβγά
Θα χρειαστείτε ένα κομμάτι χοντρό χαρτόνι ή χαρτόνι κούτας, μπογιές, μια χάρτινη αβγοθήκη.

Ξεσηκώστε το παρακάτω σχέδιο πάνω στο χαρτόνι. Κόψτε στο περίγραμμα και χρωματίστε όπως σας αρέσει και τις δύο πλευρές με νερομπογιές ή καλύτερα, αν έχετε, με τέμπερες. Τα ματάκια μπορούν να ζωγραφιστούν ξεχωριστά σε λευκό χαρτί, να κοπούν και να κολληθούν αφού στεγνώσει η μπογιά.

Κόβουμε με κοπίδι ή ένα κοφτερό μαχαίρι τους δύο κώνους που βρίσκονται στο κέντρο της αβγοθήκης και σφηνώνουμε εκεί την κοτούλα μας. Εάν βάλουμε στην αβγοθήκη κόκκινα ή χρωματιστά αβγά, μπορούμε να τα κάνουμε πουά με τις τέμπερές μας κι ένα λεπτό πινέλο. Για να βάψουμε και το κάτω μέρος τους, περιμένουμε να στεγνώσουν τα σχέδια που έχουμε κάνει στο πάνω μέρος τους πρώτα και τα γυρίζουμε ανάποδα στην αβγοθήκη.

Για την παρακάτω αβγοθήκη χρειαζόμαστε κόκκινο και κίτρινο χαρτί κανσόν που σε ένα σπίτι με παιδιά, συνήθως υπάρχει και κόβουμε τα λειριά, τα πατουσάκια και τις μυτούλες. Οι μύτες είναι ένας μικρός ρόμβος διπλωμένος στα δύο. Για τα ματάκια κάνουμε ότι και παραπάνω ή τα ζωγραφίζουμε κατευθείαν πάνω στην αβγοθήκη. Κολλάμε με απλή ρευστή κόλλα.

Παιχνίδι αβγό από μανταλάκια

Θα χρειαστούμε ξύλινα μανταλάκια και χρωματιστά χαρτόνια. Σχεδιάζουμε και κόβουμε τα αβγά και τα κοτοπουλάκια που έχουν κι αυτά οβάλ σχήμα. Σχεδιάζουμε τα χαρακτηριστικά του κοτόπουλου με μαρκαδόρο, κόβουμε το ζικ ζακ του αβγού και κολλάμε με απλή υγρή κόλλα: Τα δύο τμήματα του αβγού στην μια πλευρά πάνω στο μανταλάκι και το κοτόπουλο στην άλλη.

Διακοσμητικά αβγά από αλατοζύμαρο

Είναι πιο απαιτητική δουλειά αυτή, θα κατασκευάσουμε όμως διακοσμητικά που θα μας μείνουν και για του χρόνου καθώς το αλατοζύμαρο είναι πολύ ανθεκτικό.

Υλικά για το ζυμάρι:

  • μια κούπα αλεύρι
  • μισή κούπα αλάτι
  • μισή κούπα νερό

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά ώσπου να σχηματιστεί το ζυμάρι. Ζυμώνουμε λίγο πάνω στο τραπέζι μας και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη μας. Αν έχουμε κουπ πατ σε σχήμα αβγού κόβουμε τα αβγά μας. Αν όχι, σχεδιάζουμε ένα αβγό πάνω σε χαρτόνι και το τοποθετούμε πάνω στο φύλλο του ζυμαριού. Κόβουμε με την μύτη ενός μαχαιριού.

Με μια λεπτή σπάτουλα σηκώνουμε τα αβγά και τα τοποθετούμε στο ταψί μας όπου έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Κάνουμε μια τρύπα σε κάθε αβγό χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι και ψήνουμε στους 120 βαθμούς για 2 ώρες.

Ζωγραφίζουμε με τέμπερες όπως μας αρέσει και, αφού στεγνώσουν, δένουμε τον σπάγκο. Τα χρωματιστά αβγά μας μπορούν να στολίσουν ένα κλαρί, όπως στην εικόνα, ή ό,τι άλλο αρέσει σ’ εμάς.

Στο ίδιο κλαρί ή όπου αλλού μέσα στο σπίτι μπορούν να κρεμαστούν αυτά τα πανεύκολα λαγουδάκια από χαρτί.

Φτιάχνουμε βεντάλιες από τετράγωνο χαρτί τύπου Α4. Τις δένουμε ακριβώς στο κέντρο με σπάγκο. Ύστερα κολλάμε τις άκρες ώστε να γίνουν οι κύκλοι. Ακριβώς στο κέντρο όπου έχουμε δέσει με τον σπάγκο μας την κατασκευή, κολλάμε πρώτα τα αυτάκια που έχουμε κόψει και χρωματίσει ροζ, όπως στην εικόνα και μετά το πρόσωπο.

Πασχαλινές κάρτες

Τι κι αν δεν μπορούμε να στείλουμε τις κάρτες μας με ευκολία φέτος; Τις κατασκευάζουμε για να διασκεδάσουμε, για να τις ανταλλάξουμε μεταξύ μας ή τις φωτογραφίζουμε και τις αναρτούμε για να ευχηθούμε στους διαδικτυακούς μας φίλους.

Πασχαλινά «γυαλάκια»

Βρείτε στο picklebums.com το σχέδιο, εκτυπώστε το και κόψτε το περίγραμμα αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά. Διακοσμούμε όπως μας αρέσει.

Καλή διασκέδαση και καλό Πάσχα!