- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το φαινόμενο Doppler
Τις νύχτες, μέσα από τις γρίλιες των κλειστών ξύλινων ρολών, το μικρό κορίτσι άκουγε τον ήχο των αυτοκινήτων...
Κανένα άκουσμα δεν είχε το ίδιο μυστήριο όπως ο ήχος του δρόμου τις νύχτες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έξω από τις κλειστές γρίλιες.
Το οικογενειακό διώροφο κτήριο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας λίγο πάνω από το Πεδίο του Άρεως στέγασε τα πρώτα μας χρόνια, σε μια εποχή όπου όλα ήταν καινούργια και μοντέρνα σε μια Αθήνα που προσπαθούσε να αφήσει μνήμες περασμένες και να μπει αισιόδοξα στην εποχή της ανάπτυξης, εκεί τη δεκαετία του ’60-70. Τις νύχτες, μέσα από τις γρίλιες των κλειστών ξύλινων ρολών το μικρό κορίτσι άκουγε τον ήχο των αυτοκινήτων που σποραδικά περνούσαν σε ρυθμό περίπου ένα το λεπτό ή πιο αραιά από τη Λεωφόρο. Αυτός ο ήχος ήταν ο έξω κόσμος και οι ήχοι του σπιτιού ο μέσα κόσμος. Ανάμεσά τους το άγνωστο. Το βράδυ μετά τις οκτώ επικρατούσε σιωπή στο σπίτι έτσι ώστε ο ήχος των αυτοκινήτων ήταν σχεδόν ο μοναδικός και έδινε στο χρόνο μια ροή, ένα ρυθμό καθώς έτρεχε ασταμάτητα μέχρι που ο ύπνος τα σκέπαζε όλα. Το φαινόμενο Doppler πολλαπλασίαζε τη συχνότητα των ήχων των αυτοκινήτων που πλησίαζαν και επιβράδυνε αυτών που έφευγαν από το σημείο έξω από τις γρίλιες των παντζουριών και τους έκανε να μοιάζουν με αργόσυρτο συνεχές βουητό. Ο ήχος αυτός ήταν αργότερα για εκείνη ο ήχος του χρόνου, ο ήχος που θα έφερνε την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα όταν έξω στο μπαλκόνι του υπνοδωματίου προσπαθούσε να αποκωδικοποιήσει μέσα από το παιχνίδι αυτή την αντίληψη μετρώντας χρώματα και μάρκες αυτοκινήτων της εποχής που περνούσαν ανά λεπτό μαζί με τα αδέλφια της. Αργότερα ο ήχος αυτός των αυτοκινήτων αντικαταστάθηκε από άλλους ήχους που συνόδευαν τις σκέψεις σαν μηχανιστικό εκκρεμές τις νύχτες, όπως αυτός του μετασχηματιστή του ψυγείου, του πλυντηρίου, και τις ημέρες αυτός της ηλεκτρικής σκούπας, της παρκετέζας και του μίξερ στην κουζίνα.
Κανένα άκουσμα δεν είχε το ίδιο μυστήριο όμως για μένα, συνάμα και τρόμο, όπως ο ήχος του δρόμου τις νύχτες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έξω από τις κλειστές γρίλιες, πολλαπλασιασμένο από το φαινόμενο Doppler.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Φερστάπεν, δικαίως ψηφίστηκε από το κοινό ως ο καλύτερος οδηγός της ημέρας
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Η κοινωνία ξέρει από τι είναι φτιαγμένοι οι πιο άσπλαχνοι δολοφόνοι – γιατί τους έπλασε με τα χέρια της
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Πώς συγκεντρώνουν την πραμάτεια τους, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ποιο είναι το όραμά τους για κεντρική ενιαία αγορά
Τα απογεματινά ηλεκτρονικά πάρτι – θεσμός με την υπογραφή του Plissken Festival επιστρέφουν με μία σεζόν που θα μας δώσει ακόμα περισσότερα από όσα υπόσχεται.
Η ερώτηση είναι η εξής: Αν μπορούσες να βιώσεις ολόκληρη τη ζωή σου από την αρχή χωρίς κανένα περιθώριο παρέμβασης ή αλλαγής θα το έκανες;
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.