- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κορωνοϊός και παιδιά: Στην κουζίνα όλοι μαζί
Αυτές τις μέρες του εγκλεισμού αφιερώστε περισσότερο χρόνο στην παρασκευή του φαγητού μαζί με τα παιδιά σας
Η εκπαιδευτικός-συγγραφέας παιδικών βιβλίων Χαρά Κατσαρή προτείνει ιδέες για να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον χρόνο μας με τα παιδιά στην κουζίνα
Το ότι τα παιδιά αγαπούν την κουζίνα και τα όσα διαδραματίζονται μέσα σε αυτήν, είναι γνωστό. Υπάρχει τόση δημιουργική δράση εκεί μέσα, που τα περισσότερα παιδιά δεν μπορεί παρά να γοητευθούν και να θέλουν να συμμετέχουν στα δρώμενα. Ίσως όμως δεν γνωρίζουμε ότι επιτρέποντας στα παιδιά μας να βοηθήσουν στο μαγείρεμα, τα εκπαιδεύουμε ποικιλοτρόπως. Η διαδικασία παρασκευής ενός οποιουδήποτε πιάτου τα βοηθά:
- Να αναπτύξουν το λεξιλόγιο και τις γνώσεις τους για τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσουμε, τον τόπο προέλευσής τους και την διαδικασία επεξεργασίας τους ώσπου να φτάσουν στα χέρια μας. Για παράδειγμα, το αλεύρι: Όσο πλάθουμε κουλουράκια μπορούμε να τα πληροφορήσουμε για το σιτάρι και όλη την υπόλοιπη ιστορία του μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ.
- Να ζήσουν την εμπειρία με όλες τους τις αισθήσεις. Θα μυρίσουν, θα γευθούν, θα αισθανθούν διαφορετικές υφές με τα χεράκια τους. Πώς νιώθει όταν ακουμπάει την ντομάτα, πώς όταν πιάνει το ακτινίδιο.
- Να γίνουν άσσοι στα μαθηματικά. Μετρώντας δυο κούπες αλεύρι, μία κούπα ζάχαρη και μισή κούπα λάδι, για παράδειγμα, το κάθε παιδί κάνει απλές μαθηματικές σκέψεις που σχετίζονται με τον αριθμό, την ποσότητα, τα κλάσματα, ακόμα και την πρόσθεση.
- Να δουν από πρώτο χέρι, τι διαλύεται, τι επιπλέει, τι αλλάζει χρώμα, τι αφρίζει κλπ. Φυσικές επιστήμες δηλαδή!
- Να εξασκήσουν την λεπτή τους κινητικότητα τεμαχίζοντας, πλάθοντας, χρησιμοποιώντας τα κουπ πατ, τον πλάστη ή το εργαλείο του πουρέ.
- Να αναπτύξουν καλύτερη σχέση με το υγιεινό φαγητό καθώς είναι πολύ πιθανότερο να φάνε κάτι υγιεινό στο οποίο τα ίδια βοήθησαν να παρασκευαστεί, πχ μια σαλάτα.
- Και φυσικά να αισθανθούν ότι συμμετέχουν σε μια διαδικασία φροντίδας και αγάπης, διότι άλλωστε τι κάνουμε όταν μαγειρεύουμε; Μετατρέπουμε την αγάπη μας σε κάτι που τρώγεται!
Αυτές τις μέρες του εγκλεισμού λοιπόν ίσως να έχουμε περισσότερο χρόνο να αφιερώσουμε στην παρασκευή του φαγητού κι ίσως αυτό μας επιτρέψει να εμπλέξουμε τα παιδιά μας στην όλη υπόθεση.
Να μερικές εύκολες ιδέες που μπορούν να εκτελεστούν από τα παιδιά:
Ζωάκια πάνω σε ψωμί του τοστ
Ιδανικό πρωινό και λίγα υλικά: Ψωμί, ταχίνι σκέτο, με μέλι ή κακάο και φρούτα. Και φυσικά φαντασία
Παρφέ γιαουρτιού
Υλικά: Μέλι, γιαούρτι, τεμαχισμένα φρούτα εποχής, δημητριακά. Αν το παιδί μας είναι σε κατάλληλη ηλικία του επιτρέπουμε να κάνει τον τεμαχισμό πάνω σε μια επιφάνεια κοπής.
Φρούτα
Ας φτιάξουμε ένα έργο τέχνης κι ας το φάμε παρέα!
Σμούθι
Τα σμούθι θυμίζουν στα παιδιά τα μιλκσέικς και γι’ αυτό συνήθως τα αγαπούν. Ας φτιάξουμε λοιπόν σμούθι με φρούτα που προτιμούν τα παιδιά μας, αφήνοντας σε εκείνα την επιλογή και την παρασκευή τους, με επίβλεψη όμως.
Υλικά: Φρούτα της αρεσκείας μας, γιαούρτι ή γάλα της αρεσκείας μας, μέλι, ακόμα και μερικές νιφάδες βρόμης. Τα χτυπάμε όλα στο μπλέντερ και απολαμβάνουμε.
Και φυσικά, φρουτοσαλάτες
Προσθέτουμε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού με λίγο μέλι αν επιθυμούμε.
Σαλάτες
Μια δύσκολη υπόθεση, διότι τα περισσότερα παιδιά δεν αγαπούν τις σαλάτες.
Μια ιδέα είναι τα λαχανικά με πάστα. Διαλέγουμε μια διασκεδαστική πάστα και αυτοσχεδιάζουμε από κει και πέρα. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν στον τεμαχισμό και στην ανάμειξη των υλικών.
Ή τορτίγιες με λαχανικά και τυρί ή τζατζίκι ή χούμους. Φυσικά μπορεί να βάλουμε μπουκιές κοτόπουλου, ή ότι άλλο. Τα παιδιά διαλέγουν τα υλικά και τυλίγουν τις τορτίγιες. Μπορεί να δυσκολευτούν λίγο αλλά αξίζει τον κόπο.
Και φυσικά, Pizza!
Εδώ δεν υπάρχει όριο. Χρησιμοποιούμε έτοιμη βάση πίτσας, αραβικές πίτες, πίτες από σουβλάκια, τορτίγιες ή ότι άλλο αγαπάμε ως βάση και αφήνουμε τα μικρά μας να εκφραστούν ελεύθερα.
Χαριτωμένα σνακ
Κουλουράκια
Άφησα τα κουλουράκια για το τέλος γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει σπίτι με παιδιά που να μην έχει γευτεί την χαρά του να φτιάχνεις κουλουράκια παρέα.
Καλή σας διασκέδαση!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Φερστάπεν, δικαίως ψηφίστηκε από το κοινό ως ο καλύτερος οδηγός της ημέρας
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Η κοινωνία ξέρει από τι είναι φτιαγμένοι οι πιο άσπλαχνοι δολοφόνοι – γιατί τους έπλασε με τα χέρια της
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Πώς συγκεντρώνουν την πραμάτεια τους, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ποιο είναι το όραμά τους για κεντρική ενιαία αγορά
Τα απογεματινά ηλεκτρονικά πάρτι – θεσμός με την υπογραφή του Plissken Festival επιστρέφουν με μία σεζόν που θα μας δώσει ακόμα περισσότερα από όσα υπόσχεται.
Η ερώτηση είναι η εξής: Αν μπορούσες να βιώσεις ολόκληρη τη ζωή σου από την αρχή χωρίς κανένα περιθώριο παρέμβασης ή αλλαγής θα το έκανες;
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.