- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Oh my dog...
Κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Κατά χιλιάδες. «Αδέσποτα ζώα συντροφιάς» τα χαρακτηρίζει ο νόμος.
Κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Κατά χιλιάδες. «Αδέσποτα ζώα συντροφιάς» τα χαρακτηρίζει ο νόμος. Η αντίφαση έκδηλη, ακόμη και στο όνομά τους. Ζώα από τη φύση τους κοινωνικά, που έχουν ανάγκη την ανθρώπινη φροντίδα για να επιβιώσουν, κατέληξαν αδέσποτα. Χωρίς δεσπότη. Χωρίς σπίτι. Χωρίς συντροφιά...
Η ιστορία, πάντα η ίδια: Ένας ιδιοκτήτης, αφού βαρεθεί το σκύλο του, τον εγκαταλείπει στο δρόμο αστείρωτο. Αυτός, μόνος ή σε αγέλη, περιφέρεται στους δρόμους, με την ελπίδα να βρει ένα καινούργιο σπίτι. Τον συναντάτε καθημερινά στο γνωστό σημείο, στην ίδια γειτονιά, μέχρι που κάποια στιγμή εξαφανίζεται... Η νέα του πραγματικότητα του επιφυλάσσει μέσο όρο ζωής 9 μήνες, τη στιγμή που σε φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσε να ζήσει ως και 15 χρόνια!
Mέχρι σήμερα η ευθύνη για τα αδέσποτα ζώα ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι δε Δήμοι έχουν τη νομική υποχρέωση να διαθέτουν πρόγραμμα για τα αδέσποτα, με δυνατότητα χρηματοδότησης από το υπoυργείο. Αποτέλεσμα; 400.000 αδέσποτα πανελλαδικά και 100.000 μόνο στην Αττική!
Τα φιλοζωικά σωματεία, χωρίς κρατική χρηματοδότηση και επανδρωμένα μόνο με εθελοντές, καταβάλλουν τεράστιο αγώνα προκειμένου να σώσουν μερικές από τις πολλές χιλιάδες σκύλων. Όσο για τις γάτες, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο...
Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Ισπανία φιγουράρουν (ΚΑΙ) στον τομέα αυτό ως οι χειρότερες χώρες της Ευρώπης –μάλιστα, οι Ευρωπαίοι υιοθετούν σκύλους από τη χώρα μας!–, με Γερμανία και Σλοβενία να αποτελούν case study καλής διαχείρισης.
Κι όλα αυτά την ώρα που, σύμφωνα με έρευνα της FOCUS BARI A.E., περισσότεροι από το ένα τρίτο των Ελλήνων φιλοξενούν κατοικίδιο στο σπίτι, ενώ σχεδόν ένας στους δέκα προτίθεται να αποκτήσει ζώο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες!
Στο θολό αυτο τοπίο, μεγάλες ελπίδες δημιουργεί η πρόσφατη συνάντηση της νέας ηγεσίας του υπουργείου με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία.
Αναμένοντας λοιπόν τις εξελίξεις, η Α.V. ανοίγει το φάκελο «αδέσποτα ζώα», παρουσιάζοντας τα δικαιώματά τους και δίνοντας βασικές συμβουλές για τη βοήθεια που μπορούμε όλοι να προσφέρουμε. Γιατί... μόνο ένα βλέμμα ή ένα χάδι, δυστυχώς, δεν αρκούν.
ΟΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Ευτυχώς, είναι πολλές. Και με εξαιρετικό έργο. Η A.V. μιλά για τους τετράποδους φίλους μας με την κα Μυρτώ Ξανθοπούλου από το stray.gr, την κα Βάνα Θεοδωρίδου από το ΚAZ SHELTER - Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων και την κα Eιρήνη Μολφέση, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας. *
Υπάρχουν αριθμητικά δεδομένα σχετικά με το πόσα αδέσποτα υπάρχουν στην Αθήνα;
Μ. Ξανθοπούλου Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία. Υπολογίζονται πανελλαδικά στα 400.000 και αυξάνονται ραγδαία. Γι’ αυτόν το λόγο είναι τόσο σημαντικές οι στειρώσεις.
Σύμφωνα με το ν. 1370/2003, υπεύθυνο για την εκπαίδευση και προαγωγή της ζωοφιλίας είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τι ενέργειες πραγματοποιεί το υπουργείο;
Ε. Μολφέση Απολύτως τίποτα. Η υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης που θεωρείται αρμόδια για θέματα ζώων είναι δυστυχώς μέχρι και εχθρική προς τα ζώα και τους φιλόζωους. Το υπουργείο δεν λαμβάνει ούτε τα αυτονόητα μέτρα –που ορίζει ο νόμος– για τον περιορισμό του φαινομένου, όπως: ενημερωτικές καμπάνιες, τιμωρία της εγκατάλειψης, περιορισμό της προσφοράς ζώων από τα pet shops και απαγόρευση λειτουργίας στους παράνομους εκτροφείς.
Για την υπηρεσία αυτή, η εθελοντική προσφορά των φιλοζωικών σωματείων είναι ακατανόητη και ύποπτη. Η Oμοσπονδία έχει παρουσιάσει πολλές φορές προτάσεις ρεαλιστικές για το θέμα των αδέσποτων οι οποίες αγνοήθηκαν από τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου. Ωστόσο, στην πρόσφατη συνάντησή μας με την υπουργό κα Κατερίνα Μπατζελή είναι η πρώτη φορά που νιώθουμε αισιόδοξοι ότι κάτι θα αλλάξει.
Μ. Ξανθοπούλου Το υπουργείο τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν υποστηρίζει τις φιλοζωικές, αλλά αντίθετα δυσχεραίνει το έργο τους με διάφορες υπουργικές αποφάσεις, όπως αυτή που αναφέρει ότι επιτρέπεται κάθε πολίτης να υιοθετεί μέχρι δύο ζώα! Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις της νέας υπουργού. Φαίνεται να υπάρχει καλή διάθεση.
Β. Θεοδωρίδου Η πολιτεία δεν κάνει τίποτα και δεν αντιλαμβάνεται ότι σήμερα, με τη χρήση του διαδικτύου, όλος ο κόσμος βλέπει σε δευτερόλεπτα τις φωτογραφίες των κρεμασμένων, καμένων ή δηλητηριασμένων αδέσποτων. Στις δε επιστολές αγανακτισμένων ξένων, μέχρι πρόσφατα απαντούσαν ότι πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα (Υπουργείο Τουρισμού) ή ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο πρωτοποριακά σχέδια για τη λύση του προβλήματος των αδέσποτων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης).
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του νόμου 3170, οι Δήμοι χρηματοδοτούνται από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αδέσποτα ζώα. Άρα, υπεύθυνος είναι ο Δήμος.
Μ. Ξανθοπούλου Όλοι οι Δήμοι δικαιούνται την επιχορήγηση και παρ’ όλα αυτά η συντριπτική πλειοψηφία αδιαφορεί και δεν τη λαμβάνει, γιατί δεν επιθυμεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα, αντιμετωπίζοντας μάλιστα τους φιλόζωους ως γραφικούς! Είναι πραγματικά εξοργιστικό. Εξίσου εξοργιστικό είναι ότι πέρσι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστέρησε τις επιδοτήσεις, όπου αυτές δίνονται, με πρόσφατο παράδειγμα το ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο Προστασίας Αδέσποτων στη Δυτική Αττική) που μπορεί να κλείσει εξαιτίας αυτού του γεγονότος – ένα μεγάλο πλήγμα για τα ζώα… Θεωρητικά, λοιπόν, σύμφωνα με το νόμο, οι Δήμοι έχουν τη νομική υποχρέωση για την περισυλλογή, περίθαλψη, στείρωση και επανένταξη των αδέσποτων στο φυσικό τους περιβάλλον – δυστυχώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόγραμμα υιοθεσιών. Στην πράξη, όλοι ξέρουμε ότι μόνο τα σωματεία (και ελάχιστοι Δήμοι) κάνουν δουλειά. Επιπλέον, οι Δήμοι αδυνατούν να περισυλλέξουν χτυπημένα ζώα, δεν αναλαμβάνουν κουτάβια και δεν ασχολούνται καθόλου με γάτες.
Πώς μπορεί ένας πολίτης να καταγγείλει το Δήμο του, σε περίπτωση που δεν εφαρμόζει πρόγραμμα για τα αδέσποτα;
Μ. ΞανθοπούλουΟ καθένας μπορεί να καταγγείλει το Δήμο του στη Νομαρχία όπου υπάγεται και στο Συνήγορο του Πολίτη. Παρ’ όλα αυτά, το πρόβλημα έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στη νομοθεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πρόβλεψη για ποινές στους Δήμους – αρκούνται σε παροτρυντικές επιστολές.
Ε. Μολφέση Δυστυχώς δεν προβλέπονται κυρώσεις για τους Δήμους που παρανομούν. Το υπουργείο από τη μια επιμένει ότι είναι δουλειά των Δήμων, από την άλλη δεν τους υποχρεώνει! Από τον κρατικό προϋπολογισμό, το 2003 εγκρίθηκαν 12 εκατ. ευρώ για τα αδέσποτα, τα οποία χάθηκαν. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι έγιναν τα λεφτά αυτά.
Ποιους Δήμους θα ξεχωρίζατε ως τους καλύτερους για τη δράση τους;
Μ. Ξανθοπούλου Κάποιοι Δήμοι, όπως π.χ. οι Δήμοι Αγ. Παρασκευής, Περιστερίου, Ηλιούπολης, Διονύσου κ.ά., κάνουν καλή δουλειά, σε συνεργασία με τις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις και τη Φιλοζωική Εταιρεία. Ο Δήμος Αθηναίων έχει διάθεση να κάνει δουλειά, αλλά έχει μεγάλα προβλήματα με τις υιοθεσίες του.
Σύμφωνα με το νόμο 3170, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρέχει οικονομική ενίσχυση για τη λειτουργία Καταφυγίων Ζώων. Πόσα καταφύγια υπάρχουν σήμερα;
Β. Θεοδωρίδου Καταρχήν το ΚΑΖ δεν έχει λάβει ποτέ από το υπουργείο χρηματοδότηση. Από καταφύγια, στην Αττική υπάρχουν μόνο το ΚΑΖ κι άλλο ένα στην Αίγινα. Αιτία για την έλλειψη καταφυγίων είναι η τεράστια γραφειοκρατία και η έλλειψη πόρων.
Τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αδέσποτα;
Μ. Ξανθοπούλου Δεν υπάρχει κεντρική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί, πολύ απλά, στις περισσότερες χώρες το πρόβλημα δεν υπάρχει. Σαφέστατα η χώρα-υπόδειγμα είναι η Γερμανία, η οποία δεν πραγματοποιεί ευθανασίες αδέσποτων, προωθεί με οικονομικά κίνητρα την υιοθεσία τους έναντι των ζώων ράτσας ενώ, συγχρόνως, διατηρεί πολύ αυστηρούς ελέγχους για τις υιοθεσίες. Συγχρόνως, ακόμα και το πιο μικρό χωριό διαθέτει καταφύγιο.
Β. Θεοδωρίδου Και σε αυτές τις χώρες υπάρχουν βάρβαροι άνθρωποι που θα εγκαταλείψουν ή θα βασανίσουν τα ζώα. Όμως υπάρχει η Αστυνομία των ζώων, ή η κανονική Αστυνομία, που θα συλλάβει τους παραβάτες. Η αστυνομία κάνει μήνυση στους ακατάλληλους ιδιοκτήτες ζώων και ο κατηγορούμενος, εκτός από τη βαρύτατη ποινή που του επιβάλλεται, χάνει το δικαίωμα να αποκτήσει άλλο ζώο στο μέλλον.
Ε. Μολφέση Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν πωλούνται πλέον ζώα σε pet shops και οι εκτροφείς ελέγχονται αυστηρά. Οι ιδιοκτήτες στειρώνουν και σημαίνουν ηλεκτρονικά τα ζώα τους (microchips) και οι εγκαταλείψεις τιμωρούνται. Ο Γερμανός πληρώνει φόρο για το κατοικίδιό του, το οποίο είναι καταγεγραμμένο σε βάση δεδομένων.
Τι ενέργειες πραγματοποιούνται στα σχολεία για την εκπαίδευση των μαθητών από το Υπουργείο Παιδείας;
Μ. Ξανθοπούλου Καμία! Παρόλο που πολλές υπουργικές αποφάσεις προβλέπουν κονδύλια για την εκπαίδευση, δεν γίνεται τίποτα.
Πώς χειρίζεται συνήθως η αστυνομία αντίστοιχες καταγγελίες; Είναι βοηθητική στο έργο σας;
Μ. Ξανθοπούλου Δυστυχώς, όχι. Συνήθως αντιμετωπίζουν τα περιστατικά με ζώα ως ελάσσονος σημασίας και δεν παρεμβαίνουν. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, όπως η αστυνομία του Δήμου Μεγάρων που πρόσφατα μας βοήθησε πολύ στο εκτροφείο στο Αλεποχώρι.
Ε. Μολφέση Η αστυνομία σπάνια κάνει τη δουλειά της. Είναι όμως απαραίτητο ο πολίτης να απαιτεί από την αστυνομία να δράσει.
Ξέρετε έστω και ένα περιστατικό κάποιου που να έχει τιμωρηθεί για κακομεταχείριση ή θανάτωση ζώου;
Μ. Ξανθοπούλου Υπάρχει η πολύ πρόσφατη περίπτωση με την επιβολή της μέγιστης ποινής, από το δικαστήριο της Ρόδου, στον τσοπάνη που κρέμασε τα δύο σκυλιά για παραδειγματισμό – όπως είπε στους θηροφύλακες που τον συνέλαβαν. Το μονομελές επέβαλε στο «δήμιο» τσοπάνη 9 μήνες φυλάκιση και 2.500 ευρώ πρόστιμο, και μάλιστα χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα. Αυτή ήταν μια απόφαση-σταθμός για τη χώρα μας.
Ποια ήταν η δική σας δράση το τελευταίο έτος;
Μ. Ξανθοπούλου Το 2009, για πρώτη φορά καταφέραμε και κατασχέσαμε με νόμιμο τρόπο 59 σκύλους που προέρχονταν από παράνομη φάρμα αναπαραγωγής κουταβιών στα Δερβενοχώρια και άλλους 56 σκύλους που προέρχονταν επίσης από αντίστοιχη κακοποίηση, στο Αλεποχώρι. Επίσης, το σωματείο μας βρήκε οικογένειες σε 165 αδέσποτα και πραγματοποίησε περίπου 110 στειρώσεις σε σκύλους και 20 σε γάτες. Κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο πραγματοποιούμε το χριστουγεννιάτικο bazaar μας, ενώ στο παρελθόν έχουμε πραγματοποιήσει καμπάνιες για την πώληση ζώων σε pet shops, για στειρώσεις, για την απαγόρευση των ζώων σε τσίρκα κ.ά.
Β. Θεοδωρίδου Το σημαντικότερο έργο του ΚΑΖ είναι οι υιοθεσίες αδέσποτων που πραγματοποιεί. Το ΚΑΖ εκδίδει κάθε χρόνο το Ενημερωτικό του Δελτίο καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια για την ενημέρωση των πολιτών.
Πώς καλύπτονται τα έξοδά σας; Σε τι ποσό ανήλθαν το 2009;
Μ. Ξανθοπούλου Δεν λαμβάνουμε καμία απολύτως επιχορήγηση από το κράτος. Τα έξοδά μας καλύπτονται από δωρεές Ελλήνων και Γερμανών φιλόζωων, και από το ετήσιο χριστουγεννιάτικο bazaar μας. Ανέρχονται στις 30.000 ευρώ περίπου το χρόνο και αφορούν τη φιλοξενία των ζώων σε κένελ και τα έξοδα κτηνιάτρων για εγχειρήσεις (2.000-3.000 ευρώ έκαστη), στειρώσεις και θεραπείες.
Β. Θεοδωρίδου Από τις ετήσιες συνδρομές των μελών (40 ευρώ) και από τις δωρεές των φίλων. Κάθε μήνα γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις του ΚΑΖ, δηλαδή τροφές, αμοιβές κτηνιάτρων, φάρμακα, βενζίνη και όλα τα πάγια έξοδα του καταφυγίου.
Tι εξοπλισμό διαθέτετε και τι ανθρώπινο προσωπικό απασχολείτε;
Μ. Ξανθοπούλου Δεν διαθέτουμε εξοπλισμό και δεν έχουμε προσωπικό επί πληρωμή – είμαστε όλοι εθελοντές. Η κύρια ομάδα αποτελείται από περίπου 15 άτομα. Το γραφείο μας επίσης το νοικιάζουμε και χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητά μας για τις μεταφορές.
Β. Θεοδωρίδου Οι εθελοντές μας είναι λίγοι. Συνήθως είναι νέοι άνθρωποι οι οποίοι, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, έρχονται τα Σαββατοκύριακα και ξένοι που ζουν στην Αθήνα.
Γιατί οι εταιρείες στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης δεν επενδύουν στις φιλοζωικές οργανώσεις;
Μ. Ξανθοπούλου Διότι, πολύ απλά, είναι μειωμένο και το ενδιαφέρον του κόσμου. Το περιβάλλον, ως θέμα της επικαιρότητας, είναι της μόδας – ευτυχώς. Ελπίζω να συμβεί κάποτε το ίδιο και με τη φιλοζωία.
Β. Θεοδωρίδου Οι χορηγοί μας είναι ελάχιστοι. Οι εταιρείες δεν επιλέγουν φιλοζωικά σωματεία, γιατί ακόμα ο Έλληνας δεν καταλαβαίνει ότι αυτός που αγαπά τα ζώα αγαπά και τους συνανθρώπους του.
Γιατί, κατά τη γνώμη σας, υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα στη χώρα μας; Πώς κρίνετε τη συμπεριφορά των Ελλήνων;
Β. Θεοδωρίδου Ο Έλληνας έχει μακριά παράδοση στη λύση της φόλας για να ξεφορτωθεί τα αδέσποτα. Δεν είναι πολλά χρόνια που υπήρχε ο μπόγιας που μάζευε τα αδέσποτα με την απόχη για να θανατωθούν. Δυστυχώς ακόμα οι Έλληνες θεωρούν ότι τα ζώα είναι αντικείμενα. Άλλωστε αυτό πρεσβεύει και ο ελληνικός νόμος. Είναι άνθρωποι που πήραν ένα κουτάβι γιατί είναι της μόδας ή για να παίξει το παιδί τους, χωρίς να σκεφτούν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη μιας ζωής για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Μόλις αρχίσουν οι ευθύνες, τότε ανοίγει η πόρτα του αυτοκινήτου και πετάγεται έξω ο σκύλος!
Ε. Μολφέση Η συμπεριφορά των Ελλήνων προς τα αδέσποτα δεν είναι τριτοκοσμική, είναι απλά ελληνική! Δεν υπάρχει άλλη ανεπτυγμένη χώρα που να φέρεται έτσι στα ζώα!
Αν θέλουμε να πάρουμε κατοικίδιο, τι πρέπει να κάνουμε;
Μ. Ξανθοπούλου Απορώ πώς κάποιος αποκαλεί εαυτόν φιλόζωο και αγοράζει ζώο ράτσας – αντί να υιοθετήσει ένα υπέροχο αδέσποτο και να του σώσει τη ζωή! Αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε ζώο ράτσας, θα πρέπει να απευθυνθεί μόνο σε έγκυρους και σοβαρούς εκτροφείς, ρωτώντας τους κυνοφιλικούς ομίλους και τα φιλοζωικά σωματεία.
Πολλοί νομίζουν ότι τα αδέσποτα έχουν προβλήματα συμπεριφοράς. Η αλήθεια είναι πως η γονιδιακή εξέλιξη των ζώων αυτών είναι πολύ καλύτερη, ενώ αντίθετα τα ζώα από pet shops έχουν ζήσει τους πρώτους κρίσιμους μήνες της ζωής τους σε πολύ κακές συνθήκες. Τα περισσότερα pet shops προμηθεύονται τα ζώα από τα puppy farms ή puppy mills, τα οποία είναι κυριολεκτικά «εργοστάσια» παραγωγής κουταβιών ράτσας σε χώρες των Βαλκανίων και στην Ελλάδα. Πρόκειται για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, συχνά παράνομες, που κάνουν μαζική αναπαραγωγή κατοικίδιων για εμπόριο, αδιαφορώντας για την υγεία των ζώων που μεγαλώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Το αποτέλεσμα είναι τα ζώα που φθάνουν στα pet shops να είναι άρρωστα και με ανεξίτηλα τραυματισμένη ψυχική και σωματική υγεία. Μην ξεχνάμε και τις απαράδεκτες συνθήκες μέσα στο pet shop, σε γυάλινο κλουβί 1x1, απομονωμένο, χωρίς δυνατότητα ανάπτυξης του σώματος και της προσωπικότητάς του, να το κοιτάνε από το τζάμι λες και είναι άψυχο προϊόν.
ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ
1. Οι στειρώσεις κάνουν κακό στα ζώα.
ΛΑΘΟΣ Μ. Ξανθοπούλου Οι Έλληνες πιστεύουν ότι η στείρωση είναι ενάντια στη φύση, και άρα κακή. Στην πραγματικότητα, πέρα από την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθυσμού τους, είναι πάρα πολύ καλή για την υγεία των ζώων.
2. Τα αδέσποτα είναι άγρια ζώα. Οι σκύλοι δαγκώνουν χωρίς λόγο.
ΛΑΘΟΣ Χ. Οικονόμου Κανένας σκύλος δεν δαγκώνει χωρίς λόγο. Πρέπει να γνωρίζουμε πώς να μην προκαλούμε τα αμυντικά ένστικτά του.
3. Τα αδέσποτα περνούν καλύτερα στο δρόμο παρά σε ένα διαμέρισμα.
ΛΑΘΟΣ Μ. Ξανθοπούλου Ακούω μέχρι και από φίλους με ανώτατη εκπαίδευση να το λένε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι το κατοικίδιο ζώο θέλει φροντίδα και συντροφιά, και ας ζει και σε 20 τ.μ.!
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Και στον τομέα της παιδείας, μια φιλοζωική οργάνωση προσπαθεί να καλύψει τα αναρίθμητα κενά. Η A.V .μίλησε με την κα Χριστίνα Οικονόμου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων, Εκπαίδευσης & Υιοθεσιών της SAPT Hellas (www.sapt.gr).
Πώς προέκυψε η ιδέα της SAPT HELLAS; Είναι γεγονός ότι το «πρόβλημα» των αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις. Τα πολλά φιλοζωικά σωματεία κάνουν ό,τι μπορούν. Όμως, αισθανθήκαμε ότι «κάτι λείπει». Η δική μας γενιά έχει χάσει το παιχνίδι. Η επιμόρφωση των νέων γενεών πάνω σε θέματα φιλοζωίας ίσως δώσει τη λύση.
Πώς γίνεται η εκπαίδευση των παιδιών; Επισκεπτόμαστε, δωρεάν, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, συνοδευόμενοι πάντα από σκύλους και μαθαίνουμε στα παιδιά τι σημαίνει υπεύθυνη ιδιοκτησία σκύλου, πώς μπορούμε να πλησιάσουμε ένα σκύλο κ.λπ.
Πόσα σχολεία έχετε επισκεφτεί μέχρι στιγμής; Από την αρχή της χρονιάς έχουμε διενεργήσει 130 επισκέψεις και έχουμε ενημερώσει περίπου 10-12.000 μαθητές. Επίσης συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις ενηλίκων.
Ποια είναι τα χειρότερα στερεότυπα που έχουν τα παιδιά σε σχέση με τα αδέσποτα; Το γεγονός ότι θεωρούν ότι υπάρχουν σκύλοι που δαγκώνουν γενικά, χωρίς λόγο, και σκύλοι που δεν θα δάγκωναν ποτέ. Εμείς ξέρουμε ότι όλοι οι σκύλοι θα δαγκώσουν τελικά από άμυνα, αν τους φερθούμε επιθετικά. Ένας σκύλος-αντικείμενο, παρατημένος σε μια βεράντα, δεμένος, μπορεί να δαγκώσει (εδώ δημιουργείται ο φαύλος κύκλος του σκύλου που «χωρίς λόγο» δάγκωσε τον ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται και αυτός στο δρόμο).
Πώς αντιδρούν τα παιδιά; Φαίνεται να αγαπούν τα ζώα; Δυστυχώς το ποσοστό των παιδιών που αγαπούν τα ζώα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό. Φαίνεται συνήθως ότι οι γονείς δεν μεριμνούν για τα ζώα ή είναι παραπληροφορημένοι σε θέματα υγείας, πιστεύοντας π.χ ότι οι σκύλοι μάς μεταδίδουν ασθένειες.
Η ενημέρωση που κάνετε περιλαμβάνει και γάτες; Όχι, διότι δεν είναι του γνωστικού μας αντικειμένου. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν χρειάζονται βοήθεια. Πρέπει να δημιουργηθεί φορέας ενημέρωσης σε σχέση με τις γάτες και την υπεύθυνη ιδιοκτησία τους.
Μιλήστε μας λίγο για τους σκύλους θεραπευτικής επαφής. Τι είναι η εναλλακτική θεραπεία μέσω ζώων; Οι άνθρωποι που διαβιούν μόνιμα μέσα σε ιδρύματα ή ξενώνες κοινωνικών φορέων, βιώνουν μια καθημερινή ρουτίνα, χωρίς «αλλαγή παραστάσεων». Εδώ έρχεται η Θεραπευτική Επαφή με ζώα, που προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά σε βαθμό που ο άνθρωπος δεν μπορεί να παρέχει. Μέσω του προγράμματος «Σκύλοι Θεραπευτικής Επαφής» έχουμε επισκεφτεί 14 ιδρύματα, ξενώνες, συλλόγους και ειδικά σχολεία, όπως την ΕΛ.Ε.Π.Α.Π., την ΑΜΥΜΩΝΗ, την Ε.ΨΥ.ΜΕ. κ.ά. Μακάρι να μας καλούσαν περισσότερα ιδρύματα.
Πόσες υιοθεσίες πραγματοποιήσατε το τελευταίο έτος; Σε ένα χρόνο, υιοθετήθηκαν μέσω του προγράμματός μας 44 σκύλοι. Προτεραιότητά μας είναι να υιοθετούνται σκύλοι με αναπηρίες. Δυστυχώς μόνο δύο ΣμεΑ έχουν βρει σπίτι, ο Μπλάνκι (τρίποδος) και ο Αγέρας (δίποδος).
Πώς καλύπτονται τα έξοδα της SAPT; Εξολοκλήρου από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Όσον αφορά το προσωπικό, όλοι είμαστε εθελοντές με άλλες δουλειές και καθόλου αργόσχολοι (το έχουμε ακούσει κι αυτό!).
Πώς μπορώ να βοηθήσω το stray.gr και το ΚΑΖ (www.kazshelter.org)
● Nα υιοθετήσω ένα από τα ζώα του αντί να αγοράσω από pet shop
● Να φιλοξενήσω προσωρινά ένα αδέσποτο, μέχρι να βρει σπίτι
● Να προσφέρω τροφές ή φάρμακα
● Αν διαθέτω μεταφορικό μέσο, να κάνω μεταφορές αδέσποτων
● Να αγοράσω ένα μπλουζάκι, t-shirt, φούτερ ή μια τσάντα από το www.stray.gr
● Να γίνω «εικονικός γονιός» ενός σκύλου, μέσω του προγράμματος εικονικής (virtual) υιοθεσίας, μέχρι να υιοθετηθεί
● Να αγοράσω τα χριστουγεννιάτικα δώρα μου από το ετήσιο bazaar τους
* Η Α.V. απευθύνθηκε και στην Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία που, μεταξύ άλλων, συνεργάζεται με την Αττική Οδό και το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για την περισυλλογή των αδέσποτων, αλλά δεν έλαβε απαντήσεις.