- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
O Βαγγέλης Περρής μοιράζεται μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το παρελθόν.
Τζάμια με συννεφάκια από μπαμπάκι. Πάνω τους ξεκουράζονται ροδομάγουλα αγγελάκια με γαλάζιες φτερούγες. Η άχνα της ανάσας τα θολώνει και πάνω τους ζωγραφίζουμε έλατα, αστέρια και καμπάνες. Η δασκάλα της Ωδικής γράφει πάνω στον πράσινο θολό πίνακα τους στίχους της Άγιας Νύχτας. Οι ακορντεονίστες της τάξης λαμποκοπούν. Από τα πλήκτρα τους βγάζουν σκηνές με χιονισμένα καμπαναριά και πιστούς που ξαγρυπνούν με αναμμένα φαναράκια.
Βουνά από αλεύρι πάνω στο μάρμαρο της κουζίνας. Λαδωμένες λαμαρίνες, φιδάκια από ζυμάρι, μυρωδιά από αμμωνία και καμένα ξύλα. Ο ήχος της «μπουρούς». Παιδικά ποδοβολητά. «Έρχεται το θωρηκτό Αβέρωφ»! Είναι ξύλινο και το κρατάνε στους ώμους οι εργάτες του λιμανιού. Φορούν καθαρές τραγιάσκες και χαιρετάνε την επίσημα ντυμένη μαμά που βγαίνει στην αυλή. Έτσι πρέπει να είναι οι άγγελοι.
Στρωμένα χαλιά, πρωινό με τσάι που βράζει πάνω στη σόμπα βγάζοντας εορταστικούς θορύβους. Αχνιστοί λουκουμάδες βουτηγμένοι στο μέλι και την κανέλα.
Η μικρή σιδερένια εξώπορτα σέρνεται πάνω στο μωσαϊκό. Η γιαγιά ξεφυσάει, ψιθυρίζει «δόξα Σοι ο Θεός» και μας φωνάζει να ψάξουμε στις βαθιές τσέπες του παλτού της. Καραμέλες με ζάχαρη που μένει στα χείλη. Ασημένια εικοσάρικα βγαίνουν απ’ το σφιχτοδεμένο μαντηλάκι της.
Άσπρο τραπεζομάντιλο, στη μέση το χριστόψωμο, κανάτα με κρασί, σαλάτες διακοσμημένες με ραπανάκια. Καλά μαχαιροπίρουνα πάνω σε κεντημένες πετσέτες. Φωτογραφία με το σπαθί του αδερφού. Τον θαυμάζω γιατί είναι ο ιππότης μου. Ψάχνω νότες στο ακορντεόν της νονάς.
Ο παππούς αφήνει το κεχριμπαρένιο κομπολόι του δίπλα στο πιάτο και κάνει το σταυρό του. Ο καλοχτενισμένος γλυκός, όμορφος κύριος με το κουστούμι είναι ο πατέρας. Εκείνος μας ξύπνησε σήμερα βάζοντας το χέρι του στα μαλλιά μας. «Χρόνια πολλά, αγόρια μου».
Χρόνια πολλά, Άγιε Βασίλη μας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το έργο του Σάββα Σαββόπουλου αναδεικνύει τη στενή διαπλοκή τραύματος, μηχανιστικής λειτουργίας και ψυχοσωματικής αποδιοργάνωσης
Γιατί η καθημερινή αλλαγή καλτσών και το σωστό πλύσιμο είναι απαραίτητα για την υγεία των ποδιών
Ιδανικό σημείο για στάση σε μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στο κέντρο ή για ένα χαλαρό festive lunch
Ένα εστιατόριο που αποτελεί από μόνο του λόγο επίσκεψης στο νησί του Αργοσαρωνικού
Η φάρμα της ευγένιας και της αγάπης
Φρέσκα υλικά, αληθινή γεύση, χαμόγελα χορτασμένα
Ο νέος ιδιοκτήτης, Κωνσταντίνος Σουρτζής, συνεχίζει την ταβέρνα απευθυνόμενος και στους παλαιούς θαμώνες αλλά και σε νέο κόσμο που κατοικεί ή επισκέπτεται τα Εξάρχεια
Είναι το μέρος όπου πηγαίνεις για να βρεις ένα vibe που λείπει από την Αθήνα
Ένα σημείο αναφοράς για όσους ξέρουν να ξεχωρίζουν τα μέρη με ψυχή και αναζητούν ένα «καταφύγιο»
Ολοκαίνουργιο και πολύ ενδιαφέρον, έχει όλα τα φόντα να γίνει το επόμενο στέκι σου
Αυθεντικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα λατρέψει κάθε καλοφαγάς
Ο σεφ Ιπποκράτης Αναγνωστέλης συνδυάζει ελληνικές πρώτες ύλες με τεχνικές και επιρροές της ιαπωνικής γαστρονομίας
Το brunch spot που κέρδισε κάθε food lover της πόλης, χάρη στον signature πύργο για δύο, που εμφανίζεται μπροστά σου σαν κάτι άκρως απολαυστικό
Μια γρήγορη στάση που μετατρέπεται σε μικρό, γιορτινό ritual για κάθε επισκέπτη
Από πρωινό και χορταστικό brunch μέχρι χαλαρό δείπνο και δημιουργικά κοκτέιλ.
Φημισμένο για τις γεύσεις, την υψηλή αισθητική και τη ζεστή φιλοξενία
Με σεβασμό στην πρώτη ύλη και την αλήθεια της θαλασσινής γεύσης
Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως θα τη συναντούσε κανείς σε μια καλή ταβέρνα της δεκαετίας του ’50 και του ’60
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.