Life

9 απαντήσεις για το Krav Maga

Ο εκπαιδευτής Γιάννης Γαλαίος μιλάει για την ισραηλινή τεχνική αυτοάμυνας και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kravmaga.jpg

9 απαντήσεις για το Krav Maga από τον εκπαιδευτή Γιάννη Γαλαίο

Συνηθισμένο φαινόμενο αρχές Σεπτεμβρίου αρκετοί να σκέφτονται να πάνε στο γυμναστήριο, να αρχίσουν τρέξιμο, να κάνουν, τέλος πάντων, κάποιου είδους γυμναστική. Μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική αποτελεί το Krav Maga, η ισραηλινή τεχνική αυτοάμυνας, όπου όλα επιτρέπονται. Για το Krav Maga μας μιλάει ο εκπαιδευτής, Γιάννης Γαλαίος.


Τι είναι το Krav Maga και γιατί να ασχοληθεί κανείς με αυτό;

Το Krav Maga είναι το πιο ολοκληρωμένο σύστημα αυτοάμυνας στον κόσμο. Είναι ιδανικό για κάποιον που θέλει να έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει επιθέσεις βίας που μπορεί να τύχουν στην καθημερινότητά του.

Υπάρχει η εντύπωση ότι είναι αρκετά βίαιο, άρα μπορεί να φέρει και τραυματισμούς. Κατά πόσο ισχύει;

Μια επίθεση με μαχαίρι είναι βίαιη όχι το Krav Maga. Είναι λάθος να περιπλέκουμε το πρόβλημα με τη λύση όπως είναι και λάθος να συνδέουμε το krav Maga με τους τραυματισμούς. Είναι πιο πιθανό να τραυματιστεί κάποιος σε ένα γυμναστήριο ή παίζοντας ποδόσφαιρο παρά σε μια αίθουσα όπου διδάσκεται το Krav Maga.

1.webp

Μπορούν να κάνουν άνδρες και γυναίκες και από ποια έως ποια ηλικία;

Krav Maga μπορούν να κάνουν όλοι ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου. Υπάρχουν τμήματα από 5 χρονών έως όσο αντέχει κάποιος! Πέρα όμως από την ηλικία και το φύλο υπάρχουν κι άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα άνθρωποι με κινητικά προβλήματα. Το Krav Maga είναι εδώ για να δώσει λύσεις και σε τέτοιες περιπτώσεις, γιατί η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα όλων.

Χρειάζεται να έχει κανείς καλή φυσική κατάσταση για να ξεκινήσει; Από μόνη της η ενασχόληση με το Krav Maga βελτιώνει τη φυσική κατάσταση ή το μάθημα περιλαμβάνει μόνο στατικές τεχνικές;

Η καλή φυσική κατάσταση είναι καλό να υπάρχει στη ζωή μας και το ίδιο καλό είναι να υπάρχει και στο Krav Maga. Δεν είναι όμως απαίτηση. Η μέθοδος εκμάθησης που χρησιμοποιούμε μπορεί να κάνει τις προπονήσεις αρκετά δυναμικές και αυτό συνεπάγεται αύξηση της φυσικής κατάστασης.

2.webp

Ποια είναι η διαφορά μιας τεχνικής αυτοάμυνας με τα μαχητικά αθλήματα και τις πολεμικές τέχνες;

Μια επίθεση στο δρόμο μπορεί να είναι ωμή, απρόβλεπτη και δίχως κανόνες όπως και η ίδια η ζωή. Μια επίθεση κάτω από τη ζώνη στο ρινγκ θα σε αποκλείσει αγωνιστικά, στο δρόμο όμως είναι πιθανό να σου σώσει τη ζωή. Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι ότι ετοιμάζουμε τον ασκούμενο για παν ενδεχόμενο.

Είναι πλεονέκτημα το να έχει ασχοληθεί κανείς ήδη με κάποιο μαχητικό άθλημα ή με κάποια πολεμική τέχνη ή μπορεί να αρχίσει απευθείας με Krav Maga;

Το πλεονέκτημα που έχει κάποιος που έχει κάνει μαχητικά αθλήματα ή μια πολεμική τέχνη είναι η αθλητική αφοσίωση. Από την άλλη, ένας νέος είναι ένας λευκός καμβάς που δουλεύεις πιο εύκολα επάνω του. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το υπόβαθρο μα η όρεξη για να μάθεις κάτι καινούργιο.

 

 

Σε πόσο καιρό φτάνει ένας αθλούμενος σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο;

Ένας χρόνος είναι ένα εύλογο διάστημα για να αποκτήσει κάποιος σημαντικές γνώσεις, αλλά εμένα δεν μου αρέσει να το βλέπω έτσι γιατί η λέξη φτάνω δηλώνει ένα τέρμα. Αν θέλει κάποιος να συνεχίσει να είναι ικανός θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει προπονήσεις και να ακονίζει τις ικανότητές του, καθώς και να μαθαίνει όλο και πιο περίπλοκες και δύσκολες τεχνικές.

giannis_1.jpg
O εκπαιδευτής Krav Maga Γιάννης Γαλαίος

Πώς εξελίσσεται το μάθημα σε μια τάξη αρχαρίων; Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς;

Ένας αρχάριος το πιο βασικό πράγμα που πρέπει να καταλάβει είναι ότι δεν είναι το σώμα του το «όπλο» του, μα το μυαλό του. Έτσι στα τμήματα των αρχάριων αυτό που κοιτάω να μάθω πρώτα στους μαθητές είναι η τακτική συμπεριφορά και η διαχείριση μιας κατάστασης κρίσης. Πάνω σε αυτό μαθαίνουμε τεχνικές που κατηγοριοποιούνται σε έγκαιρες ή καθυστερημένες λύσεις.

Με ποια κριτήρια να επιλέξει κάποιος σχολή; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού εκπαιδευτή;

Ένας εκπαιδευτής είναι ένας αρχάριος που δεν τα παράτησε ποτέ. Κάποιος με υπομονή και κατανόηση, που μπορεί να μπει στην ψυχολογία του εκπαιδευόμενου και να τον προσεγγίσει ανάλογα. Αυτές είναι αρετές που κάποιος δεν μπορεί να δει άμεσα, οπότε ίσως θα πρέπει να σκεφτεί πιο κάθετα. Μια ασφαλής λύση είναι να επιλέξει έναν εκπαιδευτή που θα ανήκει σε μια μεγάλη και έγκυρη ομοσπονδία που παρέχει συνεχείς μετεκπαιδεύσεις στους εκπαιδευτές της, από Ισραηλινούς κορυφαίους εκπαιδευτές. Μια τέτοια ομοσπονδία είναι η International Krav Maga Federation (IKMF).


*Ο Γιάννης Γαλαίος είναι εκπαιδευτής Krav Maga επιπέδου G5. Η σχολή: Αιγαίου 135, Νέα Σμύρνη, 6983504183, www.upkravmaga.com, Instagram: u.p_krav_maga

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία
Περιβαλλοντικά προβλήματα: Λύσεις από την τεχνολογία, αδιέξοδα από ιδεολογία

«Σκέψου συνολικά, δράσε τοπικά» είναι το σύνθημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ο οικολογικός δογματισμός δεν βλέπει παρά «συνολικά ιδεολογήματα» και «τοπικά κινήματα κατά των επενδύσεων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.