Life

Το καλύτερο κόλπο για να είσαι χαρούμενος με τη δουλειά σου

«Εάν δεν ξέρεις πώς είναι να είσαι ερωτευμένος με την δουλειά σου, κανείς δεν μπορεί αν σε βοηθήσει να το κάνεις»

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Marcus Buckingham και Ashley Goodall μας λένε το μυστικό για μία πιο ευχάριστη εργασία στο βιβλίο τους «Nine Lies About Work»

Όλοι έχει χρειαστεί κάποια στιγμή να απαντήσουμε στην ερώτηση αν μας αρέσει η δουλειά μας, είτε αυτή προήλθε από κάποιον άλλον, είτε από τον ίδιο μας τον εαυτό κατά τη διάρκεια κάποιας υπαρξιακής μας κρίσης. Το πρόβλημα είναι ότι ψάχνουμε την απάντηση σε λάθος μέρος.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πώς νιώθεις για το επάγγελμά σου με την ευρύτερη έννοια, αλλά το πώς αισθάνεσαι για τα επιμέρους σημεία του. Μπορεί, για παράδειγμα, να σου αρέσει να είσαι καθηγητής, αλλά να δυσανασχετείς κάθε φορά που πρέπει να διορθώσεις γραπτά ή κάθε φορά που πρέπει να ετοιμάσεις μία παρουσίαση.

Ο λόγος που αυτό θέλει μεγαλύτερη προσοχή είναι ότι οι επιμέρους εργασίες είναι εκείνες που μπορούν να μας «κάψουν» τον εγκέφαλο ή να μας τον προφυλάξουν. Μία έρευνα της Κλινικής Mayo έδειξε ότι εκείνοι που αφιερώνουν το 20% του χρόνου τους σε πράγματα που θεωρούν ότι έχουν αξία παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά εξάντλησης, ενώ ακόμα κι αν κάποιος ξεπεράσει αυτό το 20% δεν θα έχει πολύ μεγάλη διαφορά.

Αν, λοιπόν, θες να είσαι πιο χαρούμενος στη δουλειά σου, αυτό που χρειάζεται να κάνεις δεν είναι ολοκληρωτικές αλλαγές, αλλά μικρές διαμορφώσεις. Αυτές είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν με την βοήθεια ενός κόλπου που προτείνουν οι Marcus Buckingham και Ashley Goodall στο βιβλίο τους «Nine Lies About Work: A Freethinking Leader’s Guide to the Real World».

Κατ’ αρχάς, για να ξέρεις τι πρέπει να διαμορφώσεις, θα πρέπει να ξέρεις και τι ακριβώς σου αρέσει και τι όχι στην επαγγελματική σου καθημερινότητα. Μας συμβουλεύουν, λοιπόν, για μία βδομάδα να έχουμε ένα μπλοκ σημειώσεων, στο οποίο θα σχηματίσουμε δύο στήλες, μία για όσα αγαπάμε και μία για όσα απεχθανόμαστε. Αυτές θα τις συμπληρώνουμε με κάθε εργασία που κάνουμε όσο μικρή ή ασήμαντη και αν φαίνεται.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα εντοπίσεις μόνο όσα σου δυσκολεύουν τη ζωή, αλλά – το σημαντικότερο – όσα σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερος και πιο ενεργητικός. Βάσει αυτού θα μπορείς να επιλέγεις και να προσφέρεσαι για εργασίες, τις οποίες ξέρεις ότι θα φέρεις σε πέρας χωρίς να διαλυθεί όλη σου η διάθεση, πράγμα πολύ πιο σημαντικό από το να προσπαθείς συνεχώς να βελτιωθείς σε πράγματα που υστερείς και για τα οποία θα καταλήξεις να αυτομαστιγώνεσαι στο τέλος.

«Εάν δεν ξέρεις πώς είναι να είσαι ερωτευμένος με την δουλειά σου, κανείς δεν μπορεί αν σε βοηθήσει να το κάνεις. Αυτό ήταν πάντα στα δικά σου χέρια, και δεν μπορεί να είναι σε κανενός άλλου» αναφέρει ο Buckingham.