Life

Taste

Όχι πια όλα σε ένα. Οι Αθηναίοι αρχίζουν να έχουν επιλογές. Θεματικά και εξειδικευμένα μαγαζιά για να «ακούγονται» καλύτερα οι ποιότητες και οι προτάσεις.

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 500
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Super foods με μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως κοκτέιλ με acai, maca, goji στο Chaplin (Καλαμιώτου 16). 
Ποικιλίες καφέ, σε μαγαζιά όπως το Taf café (Μπενάκη 7), με επικοινωνία της κουλτούρας του καφέ και ‘καφεγνωσία’.
Κεφτέδες που ροκάρουν. Σε κάθε πιθανή εκδοχή τους στο Rock&Balls της πλατείας Αγίας Ειρήνης.
Κουζίνα Καταλωνίας. Όχι έτσι απλά ισπανική. Στο καινούργιο La Tavena Catalana (Σίνα 9) ανοίγεις την πόρτα και μπαίνεις Βαρκελώνη.
Ποτήρια κρασί. Σερβιρισμένα με άποψη σε μαγαζιά με δυνατή λίστα και μπαρ.
Πίτες με συνδυασμούς και ποικιλίες – και μόνο πίτες. Από τις πιο δυνατές ελληνικές γεύσεις.
Σούσι μερίδες. Για το δρόμο. Σύντομο, εύκολο, φτηνό (ε, σχετικά). Νέες αφίξεις, το Yoko (Π.Ιωακείμ 39) και το Press Room (Μπενάκη 9).
Pizza bar με πίτσα μερίδες. Slice, όπως το κάνουν οι Ιταλοί. Και με συνταγές που ανανεώνονται διαρκώς, όπως στο Impasto (Κανάρη 10) στο Κολωνάκι.


Raw food

Χρόνια σουξέ story στην Αμερική, η ωμοφαγία κατακτά τώρα το ελληνικό έδαφος. Στη Γη  (Γρ. Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, 210 9648512) τη βρίσκεις στην απόλυτη μορφή της. Χυμοί, smoothies, σαλάτες, τέλεια γλυκά από ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και σπόρους (χωρίς γλουτένη, ζάχαρη, αυγά και αλεύρι), όλα από τα χεράκια του Γάλλου σεφ της. Στα εστιατόρια, πάλι, το raw εμφανίζεται ως σεβίτσε, λεπτές φέτες ωμού ψαριού με χυμό εσπεριδοειδών. Αν το raw σου πέφτει βαρύ, υπάρχουν και εστιατόρια με χορτοφαγικές προτάσεις σε πιο «light» εκδοχή. Τσέκαρε το Avocado (Νίκης 30, Σύνταγμα, 210 3237878), που έχει μότο του το «food for life». Κ.Β.


Ο καναπές από το Βέλγιο, ο μονοποικιλιακός από το Εκουαδόρ
Graffito, το πρώτο concept store στη Σόλωνος

Μεθαύριο Σάββατο ανοίγει μια αλλιώτικη για τα αθηναϊκά δεδομένα επιχείρηση. Στα χνάρια των μεγάλων concept stores του εξωτερικού, ο Κωνσταντής Ροκόφυλλος πήρε το παλιό Artemide στη Σόλωνος και του άλλαξε τα φώτα. Φτιάχνει ανώγεια και κατώγια, ανοίγει κήπους παραδεισένιους στον ακάλυπτο, συγκεντρώνει Έλληνες designers και τα καλύτερά τους, φέρνει και τον Θανάση Νικόλη τον πρωταθλητή coffee roaster (ε, ναι, ψήστης καφέ) Ελλάδας για να σου φτιάξει μονοποικιλιακούς καφέδες με προέλευση από το Εκουαδόρ, τη Ρουάντα και πάει λέγοντας. Μαζί προσφέρει και αλλιώτικα γλυκά, bagels, τυριά και αλλαντικά ελληνικά, κρασιά από όλον τον κόσμο. Στο υπόγειο εσύ διαλέγεις νιπτήρα ή ένα παπούτσι από δέρμα πύθωνα, στον τοίχο μπροστά σου προβάλλονται landscapes με έμφαση στα θαλασσινά τοπία.  


Καντίνες hot 


Η καντίνα στην πλατεία Μαβίλη, αυτή στην κάτω μεριά του Γκαζιού, η άλλη, η «κουλτουριάρα», απέναντι από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, παντού δίπλα σου και όλες τις ώρες σε περιμένει ένα τροχήλατο εστιατόριο. Ή και ένα τροχήλατο μέσα στο εστιατόριο. Σαν το πολύ όμορφο ασημένιο food truck που σου ετοιμάζει –τι άλλο– γκουρμέ street food  στο καινούργιο 48 Urban Garden. Ν.Γ.


Πίτες, τα νέα frozenyogurts;

Μετά το παγωμένο γιαούρτι και τα άπειρα σουβλατζίδικα, το νέο trend είναι ελληνικό μέχρι το κόκαλο. Πίτα σπιτική, ξεροψημένη, χειροποίητη, αφιερωμένη σε όσους ξερογλείφονται ενστικτωδώς μόλις σκεφτούν τη σπανακόπιτα της θείας από στο χωριό.

Pie Works (Αμερικής 16, Κολωνάκι, 211 1847595) Από δυο νέα κορίτσια, τη Νίκη και την Ελπίδα, τυρόπιτες, κιμαδόπιτες, πρασόπιτες, αλλά και πιο «πειραγμένες», όπως με πατάτες, μπέικον και αυγό ή μπουργκινιόν.
Οι πίτες της Σοφίας (Αγίου Αλεξάνδρου 30, Παλαιό Φάληρο) Όταν ακούς «ηπειρώτικες πίτες», σπεύσε. 
Zimorino (Λ. Αθηνών, 329, Αιγάλεω, 210 5313503) Τέλειες χωριάτικες πίτες (τυρόπιτα, κοτόπιτα, χορτόπιτα) αλλά και τέλειο πεϊνιρλί ή ακόμα και πιροσκί. Ένα φρέσκο πρωινό για κάθε μέρα. 
Ο Θείος Φάνης (Πλ. Πατριάρχου 14, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2586629) είναι ο πιο στοργικός θείος της Φιλαδέλφειας και από τους πρώτους που μας έμαθαν τι γεύση έχει η σωστή σμυρναίικη πίτα (ο παππούς Φάνης ήρθε από τη Σμύρνη). Εκτός από πίτα και μπουγάτσα με λιωμένη σοκολάτα (έλιωσες;), ζεστή μηλόπιτα και κρουασάν σοκολάτας, αλλά και λαχταριστή πίτσα ή σάντουιτς για όλες τις ώρες. Κ.Β.


Ανατολικά της Αθήνας
Παστουρμάς vs χαμόν σεράνο

Όσο κι αν λατρεύεις τα μπέργκερ, την πίτσα, την τρούφα, μια ταϊλανδέζικη σούπα με νουντλς, είναι σχεδόν απίθανο να σε συγκινήσουν μέχρι το πιο βαθύ σου κύτταρο. Ενώ ένα σουτζούκι με αυγά στο σαγανάκι; Ένας παστουρμάς; Τα Καραμανλίδικα του Φάνη δίπλα από τη Βαρβάκειο, το Αράκλι με ιδιοκτήτρια τη Σμυρνιά Σμαρώ, το Πέρα Καφέ στην Αιόλου, μαγειρεύουν σκορπώντας λάγνες μυρωδιές και νοσταλγία από Καππαδοκία και χαμένες πατρίδες. Ν.Γ.


 

Ζαχαροπλάστες
Oι νέοι σταρ-σεφ 

Ποτέ άλλοτε δεν έβρισκες στην Αθήνα τόσο πολλά και τόσο καλά γλυκά. Κάθε γειτονιά με το δικό της «καλό» ζαχαροπλαστείο, κάθε εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του με το δικό του pastry chef, πίσω από όλα ένας –έστω και εκκολαπτόμενος– σταρ ζαχαροπλάστης. Δημήτρης Χρονόπουλος, ο γητευτής της σοκολάτας, Διονύσης Αλέρτας, ιδιοκτήτης του Ivoire στο Χαλάνδρι αλλά και pastry chef στο Gaspar, Θοδωρής Μωυσίδης στο City Bistro, Μπάμπης Ζιντίλης νεαρότατος και χάρμα οφθαλμών στο Mama Roux, όλοι τους ταξιδεύουν στον κόσμο, μαγεύονται από τις διεθνείς τάσεις και με τη σειρά τους μαγεύουν το κοινό. Ν.Γ.


All Senses Gastronomy
Φαγητό που (υπερ)διεγείρει τις αισθήσεις

Στα χνάρια των διεθνών τάσεων η πόλη ετοιμάζεται να βιώσει κάτι πρωτόγνωρο, κάτι μοναδικό, ένα δείπνο που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει. Στο All Senses Gastronomy (πριβέ εστιατόριο 12 ατόμων μέσα στο καινούργιο Σπίτι της Γλυφάδας) εσύ θα παραγγέλνεις, ας πούμε, ένα πιάτο θαλασσινών και η τεχνολογία θα συνδράμει προβάλλοντάς σου με προτζέκτορα εικόνες του βυθού, στο χώρο θα διαχέονται μυρωδιές από φύκια, οι μουσικές θα μιμούνται τα κύματα, ο φωτισμός θα παίζει αποτυπώνοντας τα χρώματα της θάλασσας. Αυτό δεν είναι φαγητό, είναι performance που θα απολαύσεις περί τα τέλη Νοεμβρίου – περιμένουν τα (πανάκριβα) μηχανήματα που θα μπορούν να αποδώσουν όλη αυτή την υπερπαραγωγή.  Ν.Γ.

 


Τοπικά προϊόντα
Ελληνική κουζίνα, ένα βήμα μπροστά 

Μόστρα, ο μυκονιάτικος ντάκος με κοπανιστή

Τα προηγούμενα χρόνια ζήσαμε τη σχεδόν απόλυτη κυριαρχία της ελληνικής κουζίνας. Τώρα παίρνουν κεφάλι τα προϊόντα από κάθε άκρη της Ελλάδας. Είναι εξαιρετικά, είναι ποιοτικά και φέρνουν με την πρώτη δαγκωνιά τη μυρωδιά και τη μνήμη του τόπου παραγωγής τους. Τα εστιατόρια τα συμπεριλαμβάνουν στα πιάτα τους μαγειρεμένα ή αυτούσια, τα μπέργκερ φτιάχνονται πια (και) με απάκι και νούμπουλο, ο Γρηγόρης Μικρογεύματα κάνει rebranding και με το σεφ Αλέξανδρο Παπανδρέου φτιάχνει σάντουιτς με κατίκι Δομοκού, γραβιέρα Νάξου, μουστάρδα και βαλσάμικο Καλαμάτας.  Ν.Γ.


Λουκουμάδες, στρογγυλή αγάπη

Από τους κλασικούς λουκουμάδες του Αιγαίου και τους γεμιστούς με σιρόπι του Κτιστάκη που μας μεγάλωσαν, μέχρι τα ισπανικά churros και τα γαλλικά beignets του Lοukumami (Πανεπιστημίου 44) που μας βάζουν στη νέα εποχή, οι λουκουμάδες θα είναι πάντα η πιο γλυκιά μας αμαρτία. Κ.Β.


Μοριακά κοκτέιλ, η νέα τάση


Από τότε που έκαναν την εμφάνισή τους τα μοριακά κοκτέιλ ή, πιο σωστά, από τότε που η μοριακή γαστρονομία «ανακατεύτηκε» με το bar tending, τα χείλη μας χάσκουν ανοιχτά αφήνοντας να τους ξεφύγει ένα μακρόσυρτο «ωωωωω». Τώρα πια το κοκτέιλ που παραγγέλνεις έρχεται σε μορφή σφαίρας, ζελέ ή ακόμα και παγωτού και υποδηλώνει τη νέα εποχή στον τομέα του ποτού. Τα καλύτερα τα βρήκαμε στο Momix, το πρώτο (Mo)lecular (Mix)ology Bar που άνοιξε στην Ελλάδα. Κ.Β.

 


Packaging Design 
Τα ελληνικά τρόφιμα σαρώνουν τα βραβεία

O Γρηγόρης Τσακνάκης (δεξιά) και η ομάδα mousegraphics

Το «νέο» ελληνικό τρόφιμο ταξιδεύει στον πλανήτη, κερδίζει τις μάχες δίπλα σε διεθνή μεγαθήρια της γεύσης και φοράει σούπερ ντιζαϊνάτο αμπαλάζ. Οι νέες συσκευασίες είναι το διαβατήριο για τη σύγχρονη εποχή και τα ελληνικά γραφεία κερδίζουν συνεχώς βραβεία. Φέτος, η ομάδα mousegraphics με επικεφαλής τον Γρηγόρη Τσακνάκη έβαλαν την Ελλάδα στο χάρτη του παγκόσμιου design κερδίζοντας στα Dieline Awards το κορυφαίο βραβείο Best of Show για τη σειρά διατροφής Harmonian, ενθουσιάζοντας το κοινό και διευρύνοντας το πελατολόγιό τους εκτός συνόρων. Ν.Γ.


Street Parade
Αλά Νέα Ορλεάνη

 

Ένας Αμερικάνος μουσικός, ο John Higgins, ανοίγει πριν 3 χρόνια το μικρό multi ethnic εστιατόριό του και σκορπίζει φως, χρώμα, μουσικές κα χορούς στους σκοτεινούς δρόμους του κέντρου. Και οι Αθηναίοι, στις φιέστες που κάθε τόσο στήνει το Mama Roux, μαθαίνουν να παρελαύνουν χορεύοντας στους ρυθμούς της μπάντας Gambo Ya Ya (του John) και στη συνέχεια κάθονται στα τραπεζάκια για νοστιμιές κουζίνας creole, μεξικάνικης, αφρικάνικης - όρεξη υπάρχει πάντα… N.Γ.



Τι έχει απόψε το tablet;

Όχι πια ένας ξερός, άχρωμος κατάλογος, αλλά ένα tablet που αρκεί να σύρεις το δάχτυλό σου για να διαλέξεις μέσα από λαχταριστές φωτογραφίες το πιάτο που σου γυάλισε. Μαζί μπορείς να δεις τα συστατικά, τις θερμίδες, την τιμή. Στο καινούργιο Jing της Chinatown της Αθήνας, εκεί στα στενά πίσω από το Σύνταγμα (Νίκης), τα κινεζάκια αγαπούν τη νέα τεχνολογία.  N.Γ.


Συνεργατικά Οι «καφενέδες» της αλληλεγγύης

Η κρίση έφερε μια αλληλεγγύη πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Νέοι χώροι, νέα άποψη για τα εργασιακά δικαιώματα, συναντιούνται στα συνεργατικά καφενεία της Αθήνας. Νεαρά παιδιά που έμειναν άνεργοι ανοίγουν το δικό τους χώρο και τον δουλεύουν με φίλους. Χωρίς υπαλλήλους, χωρίς αφεντικά. Από το Συγκρουόμενο (που κάνει θραύση) και το Παγκάκι στο Κουκάκι, μέχρι το Κονσερβοκούτι στα Εξάρχεια, το Cube Project στο Μεταξουργείο και το «6» στα Πετράλωνα, οι τιμές είναι χαμηλές, η διάθεση συνεργατική και η παρέα μεγάλη. «Αμπιγιέ» στιγμή της νέας τάσης το ρεστό της ομάδας των (διάσημων συνεργαζόμενων) 5 –Ν. Καραθάνος, Περικλής Κοσκινάς, Σ.&Β. Λιάκου, Κλεομένης Ζουρνατζής–, που ανοίγει όπου να ’ναι δίπλα στο Χίλτον. Κ.Β.