Life

Street food

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 500
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
heteroclito_5-1.jpg


Winebars 
Ένα αμπέλι φυτρώνει στο κέντρο

Κρασί σε ποτήρι, χαμηλές τιμές, δυνατότητα δοκιμής διαφορετικής ετικέτας σε κάθε ξαναγέμισμα, μικρά πιατάκια για να νοστιμεύεσαι ενδιαμέσως (χιπς) και socializing μέχρι το ξημέρωμα, μιλώντας για τις ξεχασμένες ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα που αναβιώνουν. Η Μητροπόλεως και τα γύρω από το Σύνταγμα στενά ανακηρύσσονται σε κυριότερο εκπρόσωπο αυτής της τάσης μαζεύοντας τα πλήθη μετά το γραφείο ή τις βόλτες στο κέντρο και συγκεντρώνει τα περισσότερα και τα καλύτερα wine bars –Heteroclito, By the Glass, Harvest, Vintage, μερικά από αυτά–, που ξεφυτρώνουν συνέχεια και αποκτούν όλα τους πιστούς πελάτες. Ν.Γ.


koutoukia-1.jpg

Υπέροχα αθηναϊκάκουτούκια 

Αν στη Γαλλία, τη Δανία ή την Αμερική είχαν την τύχη να διαθέτουν κάτι που να μοιάζει με την παλιά αθηναϊκή ταβέρνα θα το είχαν ανακηρύξει προστατευόμενο πολιτιστικό θησαυρό. Κι εμείς όμως μετά τη μοντέρνα ταβέρνα και τα φωτιστικά-ανάποδο σουρωτήρι ξανα-ανακαλύπτουμε το κουτούκι της ελληνικής ταινίας του ’50 το οποίο ζει και βασιλεύει και, το κυριότερο, μαγειρεύει όπως ήξερε από πάντα. Μεταξού, Κληματαριά, Δίπορτο, Ειδικόν, Τριφύλλι, πιο γεμάτα από ποτέ από πλήθη νέας γενιάς που ψάχνουν την ιστορία της πόλης σ’ ένα πιάτο (κι ένα καρτούτσο).  N.Γ.


Φούρνοι
Το τσιμπολόγημάσου στο δρόμο

Οι φούρνοι είναι σε έξαρση, μεγάλη έξαρση! Σε κάθε γωνιά υπάρχει και ένας, έτοιμος να ικανοποιήσει κάθε σου λιγούρα βασιλικά, και κυρίως σε τιμές που δεν πονάνε… Ψωμιά όλων των ειδών, σφολιάτες, κουλούρια, κριτσίνια, σάντουιτς, τούρτες και γλυκά που ζηλεύει μέχρι και ζαχαροπλαστείο, σαλάτες και ελαφριά γεύματα. Από το φούρνο της γειτονιάς σου (που άμα είναι καλός φτιάχνει ψωμί με αρχαίο σπόρο Ζέα) μέχρι τους φούρνους-υπερπαραγωγές και από το Χωριάτικο μέχρι τον Βενέτη (που τώρα διαθέτει και τμήμα σπιτικών μαγειρευτών), το Απολλώνιο και το γαλλικό Paul, που σκορπάει παριζιάνικο αέρα σε όλη την Αθήνα, όλοι έχουν κάτι να σε χορτάσουν. Κ.Β.



8 Aστέρια Michelin για την Αθήνα το 2014
Με την αξία μας στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά οκτώ… Δεν τα λες και μικρή σοδειά. Μεγάλη επιτυχία για τους εξαιρετικούς και με ευοίωνο μέλλον Νίκο Ρούσσο και Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, που το εστιατόριό τους Funky Gourmet πήρε 2 αστέρια, πρώτο αστέρι για τον Έκτορα Μποτρίνι και το Botrini’s του, η Σπονδή κρατάει τα δύο δικά της, το ίδιο και η Hytra και η Γαλάζια Hytra με σεφ τον Νίκο Καραθάνο, αλλά και ο Λευτέρης Λαζάρου, ο πρώτος Έλληνας σεφ που απέκτησε αστέρι Michelin, διατηρεί επίσης το δικό του. Η Αθήνα έχει περισσότερα αστέρια από πολλές άλλες πόλεις και δίνει πόντους στο γαστρονομικό τουρισμό της χώρας. Ν.Γ.


street food
Σε κάθε γωνιά
Το φαγητό του δρόμου γνωρίζει δόξες σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η Αθήνα παρακολουθεί και ανακαλύπτει την έννοια του street food σε όλο του το φάσμα. Φαλάφελ στο Falafellas της Αιόλου ή στα φαλαφελάδικα της πλατείας Βάθης. Ρώσικα πιροσκί στο Καλίνκα Μαλίνκα της Σόλωνος. Λαχματζούν στο Πέρα Café, ξανά στην Αιόλου. Hot Dog των €0,60 και πίτσα με το κομμάτι σχεδόν παντού. Με όλα αυτά να κατακτούν λίγο-λίγο την καθημερινότητα των Αθηναίων, το Street Food and Tunes, το πρώτο φεστιβάλ γεύσης αφιερωμένο στο street food, είναι φυσικό επόμενο. Διοργανώνεται κάθε δύο μήνες περίπου και μας συστήνει το φαγητό και την κουλτούρα του κόσμου. Κ.Β.


ellhnika-kokteil.jpg

Ελληνικά κοκτέιλ 
Μαστίχα, ούζο, τσίπουροστην πιο κουνημένη εκδοχή τους

Τα περισσότερα ελληνικά ποτά και αποστάγματα έχουν καιρό τώρα εντυπωσιάσει τη διεθνή σκηνή. Ακολούθησαν βροχή τα βραβεία για Έλληνες bartenders και mixologists. Τι έχει σειρά; Τα ελληνικά κοκτέιλ! Γεύση, όνομα και άρωμα ελληνικό μέχρι την τελευταία σταγόνα. Ρακίτο, Mohito Σύκο και Aegean Sunset στην Αγορά στους Αμπελοκήπους, Hey, Greece!I Love You στο City Bistro της Σπυρομήλιου, Χίος με μαστίχα στη βεράντα του Αρχοντικού στο Μαρούσι, Jupiter στο Galaxy του Hilton. Κ.Β.


 

pagoto-peyko.jpg

koykiasas.jpg

Παγωτό με γεύση πεύκο-θάλασσα;
Ε, δεν παιζόμαστε…
Ο Νίκος Κουκιάσας δεν είναι απλά ένας ζαχαροπλάστης με ειδίκευση στα παγωτά. Είναι ένας ποιητής. Στο μικρό μαγαζάκι του στη Μύκονο, το Casa Dolce, φτιάχνει το ως άνω (που το δοκιμάσαμε και, ναι, έχει άρωμα και γεύση από πεύκο και θάλασσα), φτιάχνει και παγωτό κοπανιστή, παγωτό τζατζίκι, παγωτό αμυγδαλωτό και ό,τι άλλο φανταστείς. Και ενθουσιάζει τους κοσμοπολίτες τουρίστες του νησιού – αν ήταν οπουδήποτε αλλού στο εξωτερικό θα ήταν ήδη τεράστιο όνομα. Αλλά και στην Αθήνα μπορείς πια να γευτείς παγωτό από ανθότυρο Κρήτης με περγαμόντο, λεμόνια Άργους και σύκα Καλαμάτας στο La Greche, στο νούμερο 16 της Μητροπόλεως. Ν.Γ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.