- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Ήμουν στο δημοτικό, πρέπει να ‘μουν στην Πέμπτη, όταν αντέδρασα πρώτη φορά στο λάθος του συστήματος. Η μητέρα μου ήταν Αντλεριανή που απαγόρευε οποιαδήποτε μορφή βίας κι έτσι μαθημένη μού φαινόταν αδιανόητο όταν ο δάσκαλος των μαθηματικών χτυπούσε με τον χάρακα τις παλάμες των μαθητών που απαντούσαν λάθος. Γνωρίζοντας πως ο μαθηματικός, Παππά τον έλεγαν, και η μητέρα μου τα πήγαιναν καλά πίστευα ότι θα σταματήσει αυτόν τον εξευτελισμό του μεσαίωνα γιατί πίστευα πως οι φίλοι έχουν κοινές απόψεις, ήμουν μικρή και αθώα. Μαθηματικά λοιπόν, καλεί μια μαθήτρια να λύσει μια άσκηση αυτή δεν ήξερε τι της γινόταν, ήταν και χαζούλικο παιδί χαμηλών τόνων και τη φώναξε στην έδρα να την ραπίσει. Με κλειστά μάτια αυτή της τρέχαν δάκρυα ενώ αυτός χτυπούσε και βλέποντάς την εκείνη τη στιγμή τα πόδια μου με σήκωσαν από την καρέκλα κ φώναξα «ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ Κ ΕΙΣΤΕ ΔΑΣΚΑΛΟΣ! ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ!».
Αφού η φωνή είχε βγει πριν την επεξεργαστώ βρέθηκα μετέωρη μες την ντροπή με όλη τη τάξη να με κοιτάζει άναυδη με τον δάσκαλο να ‘χει μείνει με τον χάρακα στον αέρα. Τι είπες παιδί μου; Με ρώτησε και ακάθεκτη με τη φόρα που είχα πάρει συνέχισα «ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΩΜΑ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΛΕΡ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΧΤΥΠΑΤΕ ΠΑΙΔΙΑ», σίγουρη πως η μοίρα μου θα ‘ταν να πάω στον διευθυντή. Αντ’ αυτού ο δάσκαλος κώλωσε, άφησε κάτω τον χάρακα και δεν ξαναχτύπησε ποτέ κανέναν.
Ακόμα θυμάμαι πως τρέμαν τα γόνατά μου, και μου έτρεχαν δάκρυα, ενώ υπερασπιζόμουν τα παιδικά δικαιώματα και θαυμάζω την ικανότητα που είχα να διεκδικήσω το σωστό.
Απ’ όλα τα χρόνια στο σχολείο αυτό ήταν το κυριότερό (ίσως και το μοναδικό) μου μάθημα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Ο Φερστάπεν, δικαίως ψηφίστηκε από το κοινό ως ο καλύτερος οδηγός της ημέρας
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Η κοινωνία ξέρει από τι είναι φτιαγμένοι οι πιο άσπλαχνοι δολοφόνοι – γιατί τους έπλασε με τα χέρια της
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Πώς συγκεντρώνουν την πραμάτεια τους, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ποιο είναι το όραμά τους για κεντρική ενιαία αγορά
Τα απογεματινά ηλεκτρονικά πάρτι – θεσμός με την υπογραφή του Plissken Festival επιστρέφουν με μία σεζόν που θα μας δώσει ακόμα περισσότερα από όσα υπόσχεται.
Η ερώτηση είναι η εξής: Αν μπορούσες να βιώσεις ολόκληρη τη ζωή σου από την αρχή χωρίς κανένα περιθώριο παρέμβασης ή αλλαγής θα το έκανες;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.