- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
«Ίσως, εν τέλει, η Αγάπη να είναι η μοναδική σταθερά που είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε και η οποία είναι ικανή να διαπεράσει το Χρόνο και τον Χώρο» είπε η Μπραντ στο πλήρωμα του Endurance για να τους πείσει να κατευθυνθούν προς τον πλανήτη όπου –μάλλον– είχε πεθάνει ο αγαπημένος της, αναζητώντας ζωή. Και συμπλήρωσε: «Ίσως θα έπρεπε να εμπιστευτούμε αυτόν τον κανόνα, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να τον τον καταλάβουμε ακόμα» (Interstellar).
Το τέλος εκείνου του ταξιδιού μάς αφήνει την αίσθηση ότι κάπου εκεί έξω, μακριά στο σύμπαν, κάπου στο απέραντο διάστημα, σε ένα δωμάτιο τις διαστάσεις του οποίου δεν μπορούμε ούτε να δούμε ούτε να συλλάβουμε, υπάρχει για μερικούς από εμάς –ή και όλους – ένας άνθρωπος. Ένας δικός μας άνθρωπος, αυτός τον οποίον στη γήινη γλώσσα θα βαφτίζαμε «Φύλακα Άγγελο».
Αυτός ο άνθρωπος, γνωρίζοντας πια από εκεί που είναι, ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιoς ο προορισμός μας, με κινήσεις σαν εκείνες του ανθρώπου πίσω από το κουκλοθέατρο, ενορχηστρώνει τον κόσμο που μας περιβάλλει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε με τις περιορισμένες γήινες αισθήσεις μας να καταλάβουμε «πού μας πάει». Επιστρατεύοντας λοιπόν τη μοναδική δύναμη που πια μας συνδέει με εκείνον, τη μαγνητική, που η ίδια γέννησε και έκτοτε συγκρατεί και κινεί το σύμπαν, προσπαθεί να μας προσφέρει ερεθίσματα εδώ κάτω, στη Γη. Τα ερεθίσματα αυτά μας τα φέρνει στους στίχους ενός τραγουδιού που θα ακούσουμε στο αυτοκίνητο, στις κουβέντες του καθηγητή μας σε ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο, στο απρόσμενο άγγιγμα της γυναίκας ή του άντρα που επιλέγουμε να έχουμε δίπλα μας, στις λέξεις που θα διαβάσουμε σε μια εφημερίδα. Τα ερεθίσματα αυτά, αν εμείς τα «πιάσουμε», τρυπάνε ακαριαία το μυαλό μας, γίνονται σκέψεις και στροβιλίζονται με υπαρξιακή ορμή μέσα μας σαν τον τυφώνα που ξεπηδά από το πουθενά στη μέση του ωκεανού.
Άπαξ και οι σκέψεις μας καταλαγιάσουν, τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους. Με τη βοήθεια των κατάλληλων χημικών διαδικασιών του οργανισμού μας, οι σκέψεις θα μετουσιωθούν στα συναισθήματα της ελπίδας, του πάθους, της γεναιότητας, της τόλμης. Στη συνεχεία τα συναισθήματα αυτά με παρόμοιες διαδικασίες των νευρώνων θα εξωτερικευτούν. Θα «τονώσουν» τα χέρια μας, θα «ξεσηκώσουν» τα πόδια μας και θα μας «σπρώξουν» στο δρόμο που φυλάει για εμάς ο δικός μας άνθρωπος.
Και κάπως έτσι κινείται ο κόσμος.
Ο δρόμος που παίρνουμε στη ζωή με τις πράξεις μας, οι ευκαιρίες που δημιουργούμε και ό,τι πετυχαίνουμε είναι κατά κάποιο τρόπο «παιδιά» των ερεθισμάτων μας. Είναι «παιδιά» των στίχων που ακούμε τυχαία στο σταθμό ενός ραδιοφώνου που δεν διαλέξαμε από πριν και των λέξεων που θα πει ο καθηγητής μας σε ένα μάθημα που αρχικά βαριόμασταν να πάμε. Είναι «παιδιά» των ονείρων που γεννά ένα αναπάντεχο άγγιγμα του αγαπημένου μας στο δρόμο όσο περπατάμε και των λέξεων που διαβάζουμε σε μια εφημερίδα που από απρόσμενο ελεύθερο χρόνο αποφασίσαμε να ανοίξουμε. Είναι «παιδιά» όλων των ερεθισμάτων που φέρνει μπροστά μας αυτός ο δικός μας άνθρωπος. Ο άνθρωπος που ζει κάπου μακριά, σε ένα δωμάτιο τις διαστάσεις του οποίου ούτε μπορούμε να δούμε ούτε και να συλλάβουμε.
Πώς, όμως, θα βρω τον δικό μου Άνθρωπο; Πώς να ξέρω αν είναι κάπου εκεί έξω;
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στο διάστημα, η Μπραντ πάλευε να πείσει το πλήρωμα να κινηθούν προς έναν άγνωστο πλανήτη όπου –μάλλον– είχε πεθάνει ο αγαπημένος της αναζητώντας την πιθανότητα να υπάρχει ζωή. Ο αρχηγός της αποστολής είχε διαφορετική άποψη και προτιμούσε έναν άλλον πλανήτη. Είχαν μονάχα μία επιλογή. Πεπεισμένη ότι εκεί θα βρούνε αυτό για το οποίο αμφότεροι προορίζονταν, η Μπραντ παραμέρισε –για λίγο–τους νόμους της φύσης και μίλησε για τη δύναμη της αγάπης. Τη μοναδική δηλαδή δύναμη ικανή να τη «νιώσει» ο άνθρωπος και η οποία μπορεί να συνδέσει το πριν με το μετά, το εδώ με το εκεί. Δεν εισακούστηκε. Είχε όμως δίκιο και εν τέλει λυτρώθηκε.
Έτσι κάπως γεννιέται και για εμάς κάπου εκεί μακριά ο δικός μας άνθρωπος, ο Φύλακας Άγγελος που μπορεί να διαπερνά το Χώρο και τον Χρόνο. Εμείς οι ίδιοι τον γεννάμε κι εμείς τον μεγαλώνουμε. Η ατελείωτη προσπάθειά μας να βρούμε λύσεις όπου οι άλλοι βλέπουν προβλήματα, η ακόρεστη δίψα μας να αμφισβητούμε τον εαυτό μας όταν άλλοι αμφισβητούν την πραγματικότητα, η πεισματική μας περιέργεια να ανακαλύψουμε τις δυνατότητές μας όταν άλλοι περιμένουν να ανακαλυφθούν και κυρίως η ακούραστη δύναμή μας να αγαπάμε όταν άλλοι περιμένουν να αγαπηθούν, «τρέφουν» όλο και περισσότερο το δικό μας άνθρωπο εκεί έξω. Τον δυναμώνουν, τον εμπνέουν και καθιστούν την «προστασία» μας ιερό σκοπό για τη ζωή του εκεί μακριά.
Αυτή λοιπόν ας είναι και η ευχή μας για το 2018, για του χρόνου και για Πάντα. Να συνεχίζουμε να περπατάμε, να σταματάμε για να κοιτάξουμε μέσα μας και να μη υποτιμήσουμε ποτέ την ανάγκη να αγαπάμε. Όχι να αγαπιόμαστε. Να αγαπάμε. Το πρώτο είναι εύκολο. Το τελευταίο είναι που απαιτεί τιτάνιες υπερβάσεις.
Αυτές, όμως, οι υπερβάσεις είναι και ο μοναδικός δρόμος που έχουμε για να γεννήσουμε και να δυναμώσουμε εκεί έξω τον δικό μας άνθρωπο που τώρα στέκει κάπου μακριά. Σε ένα μέρος τις διαστάσεις του οποίου θα δούμε και θα συλλάβουμε όταν πια θα ξέρουμε και ποιος ήταν τελικά εκείνος που μας πρόσεχε. Εκείνος που μας φυλούσε. Εκείνος που μας καθοδηγούσε.
Κι όταν έρθει εκείνη η ώρα, αν στη ζωή μας αγαπήσαμε, θα πέσουμε στην αγκαλιά Του ψιθυρίζοντας «Το ήξερα ότι ήσουν εσύ».
Καλή μας χρονιά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δημογραφικά μεγέθη, αμοιβές και στοιχεία για τη social media πλατφόρμα που εκτοξεύτηκε από την πανδημία του Covid κι έπειτα
Γιατί σε κάποια μέρη της Θεσσαλονίκης έχει ουρές και καλό χαμό;
Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί - Οι διαφορές σε σχέση με το 2019
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Τοσοδούλικο, βαριά πενήντα μέτρα στενάκι είναι η Γκαρμπολά, αλλά να που εδώ μπορείς να αράζεις μέρα και νύχτα
Το αριστούργημα του Κολομβιανού συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε τηλεοπτική σειρά κι εντυπωσιάζει
Έκτακτη συνάντηση των Ελεγκτών μετά την ανακοίνωση κατάργησης των ελέγχων
Στον πεζόδρομο της Καλαμιώτου ανακαλύψαμε την «τέχνη του να μην κάνεις τίποτα»
Μια προσέγγιση στο έργο του στοχαστή Byung Chul Han
Οι τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της
Η ηθοποιός Marilu Henner υποφέρει από ένα σπάνιο σύνδρομο που κάνει την καθημερινότητά της λίγο πιο κουραστική
Δούκας: Αναγνωρίζεται η θέση της πόλης μας ως δημοφιλούς προορισμού της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας
Νέοι οδικοί χάρτες το 2025 για την Κλιματική Κρίση
Από τη Θεσσαλονίκη του 1937 στη Θεσσαλονίκη του 2025
Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Μια συζήτηση με την Professor Aynne Kokas, κορυφαία ειδικό στις σινοαμερικανικές σχέσεις στα μέσα και την τεχνολογία
Οι Financial Times σχολιάζουν την προσπάθεια του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να στήσει γέφυρα επικοινωνίας με τον Τραμπ και το δεξί του χέρι
Το 41% των εταιρειών παγκοσμίως σχεδιάζει να μειώσει το εργατικό δυναμικό μέχρι το 2030
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.