Life

Το ημερολόγιο του Bob Studio θα σταθεί και φέτος περήφανα από την κουζίνα της μαμάς μέχρι και μουσεία

Το βραβευμένο δημιουργικό γραφείο σε συνεργασία με το Χαρτοβασίλειον επανέρχεται με το ημερολόγιο – ύμνο σε ελληνικές πατέντες και ορόσημα της ελληνικής πραγματικότητας

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
digital_header_1920x1080.jpg
Η ιστορία ξεκινά το 2013, όταν το ημερολόγιο «Ελληνικής Πατέντας» σχεδιάστηκε για πρώτη φορά από το Bob Studio και τους Αφούς Κοντορούση ως δώρο για φίλους. Η μεγάλη του επιτυχία και τα βραβεία σε διαγωνισμούς design στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το σχεδιασμό και την εικονογράφηση του, οδήγησαν σε μια δεύτερη έκδοση το 2016 σε περιορισμένα αντίτυπα που έγιναν ανάρπαστα. Η πετυχημένη του πορεία στα βραβεία συνεχίστηκε κατακτώντας υψηλές διακρίσεις για την εικονογράφηση του σε Ελλάδα και Ευρώπη. 
 
Το 2018 εκδίδεται για τρίτη φορά, καθώς η ανεξάντλητη ελληνική ευρηματικότητα δίνει γενναιόδωρα νέες αφορμές για εικονογραφήσεις και για την παραγωγή αυτού του πολύχρωμου περιεχομένου που περήφανα κρέμεται σε οποιοδήποτε τοίχο.Κάθε μήνας είναι αφιερωμένος στην εφευρετικότητα των Ελλήνων, από πρωτοποριακές ιδέες και σημαντικές ανακαλύψεις μέχρι τις πιο περίεργες πατέντες που έχουν καταγραφεί, καθώς και στις μοναδικές συνήθειες και τα έθιμα που αποτελούν πλέον ορόσημα της καθημερινότητάς μας.

08_aug_papara.jpg

Τις προηγούμενες χρονιές στις σελίδες του συναντήσαμε σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις, όπως για παράδειγμα τη θεωρία του Κων/νου Δασκαλάκη για την ισορροπία του Νας, αλλά και την αιώνια «εθνική μας σταρ», φασολάδα ή ακόμη την λατρεμένη μας «Ελληνίδα Μάνα». Όσο για το 2018, το Bod Studio αναριωτιέται:  Έχει Λογική το Ξεμάτιασμα; Μετά από μια καλή Παπάρα δεν θα ήθελες να χρησιμοποιήσεις την Τουαλέτα-Ζυγαριά; Ποιος είναι ο Αιώνιος Φοιτητής και τι σχέση έχει με την κατάκτηση του Euro 2004; Το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα θεραπεύεται με Μπακαλιάρο Σκορδαλιά;
 
Κάθε χρόνο το ημερολόγιο γίνεται όλο και καλύτερο. Πραγματικά που βρίσκετε αυτές τις φοβερές πατέντες;  
Βασική πηγή έμπνευσης μας είναι το μεγαλείο της ελληνικής πραγματικότητας και του ελληνικού μυαλού. Κατ’ αρχάς υπάρχουν πραγματικά σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει από Έλληνες όπως το Τεστ Παπ από τον Γεώργιο Παπανικολάου, η τεχνική των οπτικών εφέ Green Screen από τον Πέτρο Βλάχο ή η θεωρία του Κων/νου Δασκαλάκη για την ισορροπία του Νας, θέματα που είχαμε εντάξει σε προηγούμενα ημερολόγια, προσεγγίζοντας τα με ένα χιουμοριστικό τρόπο εικονογράφησης.
Φέτος ο χρόνος ξεκινάει με την Λογική του Αριστοτέλη που ανέπτυξε την λογική σκέψη και την μετέδωσε στον Δυτικό κόσμο. Άρα μπορούμε να πούμε κατά μία έννοια ότι οι Έλληνες ανακάλυψαν τη λογική σκέψη και είναι ένας ωραίος τρόπος να ξεκινάς τη χρονιά.
 
01_jan_logiki.jpg


Ποια είναι η διαδικασία για να καταλήξετε στις καλύτερες πατέντες/ συνήθειες; 
Για τις πιο «περίεργες» πατέντες βασική πηγή μας είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας που είναι πραγματικά μια ανεξάντλητη πηγή ευρηματικότητας. Είναι ασύλληπτο τι έχει σκεφτεί ο ελληνικός νους και το έχει κατοχυρώσει ως ευρεσιτεχνία. Η επιλογή είναι δύσκολη γιατί υπάρχουν άπειρες, από το στυλό-γυαλιά ηλίου και την καρέκλα γραφείου-τουαλέτα, μέχρι το ρομπότ ψαρέματος και το γάντι-πληκτρολόγιο-ποντίκι. Αφού διαβάσουμε την αναλυτική περιγραφή που δίνει ο ίδιος ο ευρεσιτέχνης, καταλήγουμε σε αυτές που μπορούμε να φανταστούμε εικονογραφικά κι έχουν κάποια χρηστικότητα στην καθημερινότητά μας όπως π.χ. η τουαλέτα-ζυγαριά. 

Στις συνήθειες που μας χαρακτηρίζουν και έχουν γίνει ορόσημα της πραγματικότητας μας η επιλογή είναι ακόμα πιο δύσκολη, γιατί είναι όλες πολύ αγαπημένες και γίνεται μετά από πολλή σκέψη και ψηφοφορία μεταξύ μας. Φέτος ζητήσαμε κι από τον κόσμο να μας δώσει ιδέες και πραγματικά ήταν πολύτιμη η συμβολή τους για να καταλήξουμε σε κάποια από αυτά όπως το ξεμάτιασμα, η παπάρα, ο αιώνιος φοιτητής κ.α.
09_sep_aionios.jpg

Πιστεύετε ότι έχει υπάρξει άλλος τόσο ευρηματικός λαός; Γιατί μας χαρακτηρίζει άραγε αυτό ως Έλληνες, το ότι δηλαδή πάντα έχουμε μία πατέντα, μία «μόντα» για όλα
Δεν ξέρουμε, αλλά αν υπάρχουν κι άλλοι είμαστε σίγουρα πολύ ψηλά στη λίστα. Είναι στο DNA μας μάλλον. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ανήσυχα πνεύματα και φοβερά μυαλά, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού. Ύστερα ήρθε η μίξη με την ανατολή και μάλλον κάπου η ευρηματικότητα και η πρωτοποριακή σκέψη πήρε άλλη διάσταση ειδικά στην καθημερινότητά μας. Το “ελληνικό δαιμόνιο” δεν έχει προκύψει τυχαία και είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά μας που περνάει απο γενιά σε γενιά και μας προσφέρει απλόχερα έμπνευση για την δημιουργία αυτού του ημερολογίου.

Ποιες είναι οι μέχρι τώρα αντιδράσεις για το ημερολόγιό σας και πώς πιστεύετε ότι θα γίνει αποδεκτό το φετινό;  
Η αλήθεια είναι ότι αρέσει πολύ κι αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους. Όταν το σχεδιάζουμε περνάμε κατ’ αρχάς εμείς πολύ ωραία, μας φτιάχνει την διάθεση και το ίδιο ελπίζουμε για τον κόσμο που το παίρνει. Παρόλο που ανήκει στην κατηγορία των design ημερολογίων απευθύνεται σε όλους επειδή το περιεχόμενο του είναι καθημερινό, χιουμοριστικό, ελληνικό και καθόλου εξεζητημένο οπότε το έχουμε δει στην κουζίνα της μαμάς, σε παιδικά δωμάτια, σε μουσεία, art galleries και μπαρ και στέκεται το ίδιο περήφανα. 
 
Το Bob Studio και η Athens Voice χαρίζουν σε 2 από εσάς από ένα αντίτυπο του συλλεκτικού design ημερολογίου που αποτυπώνει την ελληνική πραγματικότητα με έναν διαφορετικό, ευρηματικό και άκρως χιουμοριστικό τρόπο. Στείλτε ένα απλό email στο contest@athensvoice.gr με το ονοματεπώνυμό σας γράφοντας «Bob Studio» στο θέμα, μέχρι τις 20/12. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με email.
 
Σχεδιασμός: BobStudio
Παραγωγή: Χαρτοβασίλειον
Εκτύπωση: Αφοί Κοντορούση
Σημεία πώλησης: Καταστήματα Public, ForgetMeNotAthens, Μουσείο Κυκλαδικής,Μουσείο Μπενάκη, Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.