Life

Τα τρολ... κι οι άλλοι

Οι ράτσες της ψηφιακής Αθήνας

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
ΤΕΥΧΟΣ 429
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
37576-84502.jpg

Τα τρολ

Ειρωνεύονται, βρίζουν, παραπλανούν, γελάνε σαρκαστικά, υποδύονται τους αθώους, καταστρέφουν μία συζήτηση, βγάζουν στη φόρα άπλυτα, παρενοχλούν σεξουαλικά, καλιαρντεύουν το σύμπαν.

Λεπτομέρεια: ΔΕΝ είναι άσχημα στη φάτσα.

Στην Αθήνα: Δεν ξέρεις ποτέ πού κρύβονται. Υποψιάζεσαι.

Θα τα βρείτε: Στα social media, στα chat rooms και στα σχόλια κάτω από διάφορα θέματα.

Υπόδειγμα: Όταν η Lufthansa έχασε τη βαλίτσα ενός Αθηναίου επιβάτη, το τρολάρισμα που έπεσε στα σχόλια «προς τους Γερμανούς» ήταν εξαιρετικό. Ας θυμηθούμε: «When we had luggage, you were on the trees» «Die Rippen tragen sie ohne Socken» (=TA ΠΕΔΙΛΑ ΤΑ ΦΟΡΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΛΤΣΑ)


Η σιωπηλή πλειοψηφία

n

Τα δημογραφικά στοιχεία των social media λένε ότι οι περισσότεροι Έλληνες χρήστες στο twitter και σε άλλες πολυσύχναστες γειτονιές του internet στήνονται σιωπηλοί, και τις περισσότερες φορές ανώνυμοι, και παρατηρούν ό,τι συμβαίνει χωρίς να συμμετέχουν. Αυτοί μπορεί να είναι:

Άναυδοι / Αμήχανοι / Αξιοπρεπείς / Flatliners / Σε ένα απώτερο μέλλον: Τρολ

Τους καταλαβαίνεις: Από τα μηδενικά tweets ή τα άπειρα re-tweets άλλων που κάνουν.

Παλιά ήταν: Αυτοί «που δεν χορεύουν».


Οι μάγειροι

Ανταλλάσσουν ή πουλούν μερίδες από το φαγητό που μαγείρεψαν καθημερινά στο cookisto.gr. Κριτικάρουν εστιατόρια, επισημαίνουν νέα στέκια και ανακαλύπτουν τα υλικά μυστικών συνταγών. Συναντιούνται για γευσιγνωσίες και είναι φανατικοί του gastronomos.gr και των ελληνικών προϊόντων.

Οι συλλέκτες συνθημάτων σε τοίχους

Φωτογραφίζουν και ποστάρουν. Σε ενισχυμένη βερσιόν φωτογραφίζουν και τα γκράφιτι.

Τι διαβάζουν οι άνθρωποι στο μετρό και στο λεωφορείο; Ε;

Με αυτήν ακριβώς την ονομασία τους βρίσκει κανείς στο πολυπληθές τους γκρουπ στο Facebook. Καταγράφουν τι διαβάζουν οι επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πού, πότε, ποιο βιβλίο, τίνος συγγραφέα. Ει δυνατόν, και μια στοιχειώδη περιγραφή του αναγνώστη (φύλο, ηλικία). Γιατί το κάνουν αυτό; Από καθαρή περιέργεια. Κανείς δεν γνωρίζει τι διαβάζουν αυτοί στο μετρό, βέβαια.

Οι Tweeters του TEDx

Τουιτάρουν συνέχεια περιγράφοντας και φωτογραφίζοντας τα δρώμενα σε κάθε συνάντησή τους. Έχουν χιούμορ, αλλά ίσως όχι εκείνη τη στιγμή. Παραλλαγές: Οι tweeters, όταν βλέπουν εκπομπές του Σταύρου Θεοδωράκη. / Οι tweeters του Dancing with the Stars, της Eurovision και άλλων cult εκπομπών.

Οι πολιτικοί που τουιτάρουν

Με χαρακτηριστική πεζοδρομιακή διάθεση. Παλιά νομίζαμε ότι βάζουν βοηθούς τους να κρατάνε τον λογαριασμό τους στο Twitter αλλά όχι, είναι οι ίδιοι και είναι ξέσαλοι.

Οι αγρότες

Για την ακρίβεια «Αυτοί που ονειρεύονται να γίνουν αγρότες». Και να φύγουν από την Αθήνα. Μέχρι να το καταφέρουν συντηρούν online περιβόλια σε sites, όπως το gineagrotis.gr, συχνάζουν σε βιολογικές λαϊκές, φυτεύουν στις εκστρατείες του Σκάι και για κλάμπινγκ ακολουθούν τους Ατενίστας.

Αγρότες στην παρακμή: Αυτοί που παίζουν ακόμα Farmville. Αγαπημένη ατάκα: «Τι ώρα είναι; Γιατί πρέπει να ποτίσω τις ντομάτες».

Τα online σουπερμάρκετ

Μέχρι στιγμής το πιο πλήρες και λειτουργικό είναι του Βερόπουλου. Μίνιμουμ ποσό παραγγελία €70.

Πίνω για να ξεχνώ τον πόνο

Ομάδα που συντηρεί το Παρατηρητήριο τιμών στα ποτάδικα της Αθήνας, ftinapota.gr. Οδηγός, χάρτης, περιοχές, φωτογραφίες, happy hours. Σλόγκαν τους: «Ω ναι, υπάρχουν».

Αυτοί που ψάχνουν χορηγό

Αναρτούν στις πλατφόρμες crowd funding οποιοδήποτε project έχουν όνειρο να πραγματοποιήσουν (ταινία, cd, διπλωματική, έκδοση βιβλίου, γύρισμα βίντεο κλιπ). Ίνδαλμά τους: η κοπέλα που ζήτησε στο Facebook να συνεισφέρουν το κατιτίς οι φίλοι της για να αγοράσει καινούργιο μίξερ. Τελικά συγκέντρωσε χρήματα πολύ περισσότερα.

Οι τζογαδόροι

Μεταμεσονύκτιοι παίκτες των online καζίνο. Τους αναγνωρίζεις από τους μαύρους κύκλους στα μάτια. Πολλοί περισσότεροι απ’ όσο φανταζόμαστε.

Οι επαγγελματίες

Όλοι οι παραπάνω, αλλά με σοβαρό προφίλ, στο LinkedIn.


Οι σχολιαστές

Τι κάνουν: Σκληροπυρηνικό, ακραίο, ποδοσφαιρικό σχόλιο με ισοπεδωτική εμμονή.

Πού τους βρίσκεις: Στο gazzetta.gr, αλλά και στα υπόλοιπα αθλητικά sites που ο moderator παραμένει ατάραχος.

Ώρες: Μεταμεσονύχτιες.

Ποιοι είναι: Usernames όπως THRILOS4EVER που έχουν avatars με διάφορους συνδυασμούς: Eλληνική σημαία με τριφύλλι – με δαφνοστεφανωμένο έφηβο – με δικέφαλο (νότου ή βορρά).

Ταλέντα: Μπορούν να πιαστούν από μια αμφισβητούμενη φάση του ντέρμπι της περασμένης Κυριακής και να ανατρέξουν σε όλη την ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος (γιατί όχι και του ελληνικού κράτους).

Σημείο αναγνώρισης: ΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕ… ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ… ΠΟΛΛΑ ΘΑΥΜΑΣΤΙΚΑ!!!!!1!!

Του-νόου-ασμπέτα: Απορρίπτουν ως πρόβατα τους οπαδούς των αντιπάλων ομάδων (τα «μπεε» είναι περισσότερα από τα θαυμαστικά) και ξεκινούν πολύ συχνά με το κλασικό: «Ξέρω ότι θα το σβήσετε, αλλά...».

[Εικονογράφηση: Sotos Anagnos]

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.