- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι βιτρίνες αλλάζουν Του Ηλία Βλαχάκη
«Ανέκαθεν η εμπορική δραστηριότητα του Κολωνακίου συγκεντρωνόταν γύρω από την πλατεία και αναπτυσσόταν στις οδούς Σκουφά, Κανάρη και στο πρώτο κομμάτι της Σόλωνος μέχρι τη Βουκουρεστίου. Από το 2000, τους Ολυμπιακούς και μέχρι το 2007, ο εμπορικός κόσμος επεκτάθηκε προς τα πάνω και ανέβηκε μέχρι τους πρόποδες του Λυκαβηττού. Μετά το 2008 η τάση αλλάζει και η εμπορική συνοικία αρχίζει και πάλι να συρρικνώνεται. Απολύτως λογικό και δικαιολογημένο, διότι δεν μπορεί κάθε ισόγειο διαμέρισμα να γίνεται κατάστημα.
Άρα, το Κολωνάκι σήμερα ξαναμαζεύεται στα παλιά του όρια – από το Σύνταγμα έως την πλατεία και το Μαράσλειο. Με την κρίση έκλεισαν αρκετά καταστήματα, ιδίως στη Σόλωνος. Πιστεύω ότι είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Ό,τι έκλεισε θα ξανανοίξει και μάλιστα αρκετά γρήγορα. Επιπρόσθετα άρχισαν να εμφανίζονται είδη παραδοσιακών μαγαζιών που είχαν χαθεί, όπως μανάβικα, μπακάλικα και φούρνοι. Κι αυτό διότι από τη μία τα ενοίκια έπεσαν και από την άλλη το Κολωνάκι δεν εγκαταλείφθηκε από τους μόνιμους κατοίκους του.
Εν κατακλείδι, η προοπτική του είναι άμεσα συνδεδεμένη με το μέλλον του κέντρου της Αθήνας – άρα την περιοχή μεταξύ Πανεπιστημίου-Αθηνάς-Ερμού. Θεωρώ ότι η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, αλλά και οποιοδήποτε έργο ανάπλασης του κέντρου, θα βοηθήσει το ευρύτερο κέντρο, άρα και το Κολωνάκι».
Info: Ο Η. Βλ. είναι γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και ιδιοκτήτης του καταστήματος Mah Jong
Real Estate Της Μίνας Χαρμπαλή
ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2008
Παρουσιάζεται πτώση στις τιμές σε ποσοστό 35%. Ακίνητα που έφταναν τα 6.000 ευρώ το τ.μ. σήμερα πωλούνται γύρω στις 3.500-4.000. Ανάλογα με το σημείο, οι τιμές κυμαίνονται από 2.500 το τ.μ. μέχρι 4.000-4.500.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
Ανέρχονται στα 4.500 ευρώ το τ.μ. Δεν είναι τόσο υψηλές όπως στο Ψυχικό για παράδειγμα, με αντικειμενική στις 8.000-9.000 το τ.μ., ενώ πωλούνται πεντέμισι. Οι υψηλότερες είναι στα Ανάκτορα, μια περιοχή που έχει επηρεαστεί αρκετά από την κρίση, με πτώση τιμών γύρω στο 15%, γιατί έχει μεγάλα ακίνητα με υψηλή φορολογία.
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ
Η Ηρώδου Αττικού και οι γύρω δρόμοι, ενώ ακολουθεί η πλατεία Κολωνακίου. Τα Ανάκτορα είναι μια διαφορετική περιοχή με την αξία από 20.000 να πέφτει στις 10, 12, 15 χιλιάδες το τ.μ. Εδώ όμως είναι ελάχιστες οι πράξεις, καθώς τα ακίνητα είναι μετρημένα στα δάχτυλα.
ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΠΙΤΙΩΝ
Παρατηρείται μεγάλη υποχώρηση στις μισθώσεις. Σπίτια 200 τετραγωνικών με ενοίκιο 2.000-2.500 το τ.μ. έχουν πέσει στα 1.300-1.500 ανάλογα με την κατασκευή, τη θέα, τον όροφο και το αν είναι ανακαινισμένα.
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ
Περισσότερο έχει χτυπηθεί η Πατριάρχου Ιωακείμ. Τα ενοίκια για μαγαζιά 40 τετραγωνικών έφταναν στις 12.000-15.000 ευρώ το τ.μ. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Στο πρώτο τετράγωνο της πλατείας παρουσιάζεται τώρα μια ανάκαμψη, γιατί έχουν πέσει οι τιμές. Ενώ πριν από ένα χρόνο υπήρχαν πολλά ξενοίκιαστα μαγαζιά το τελευταίο εξάμηνο ανοίγουν νέα καταστήματα, με τα ενοίκια μειωμένα πάνω από 50%. Η Σκουφά είναι ένα καλό σημείο που κρατάει ακόμη, αλλά και εκεί τα ενοίκια έχουν διορθωθεί αρκετά.
ΝΕΟΔΜΗΤΑ ΣΠΙΤΙΑ
Τα ελάχιστα νεόδμητα της περιοχής, κυρίως στον περιφερειακό του Λυκαβηττού, έχουν μείνει απούλητα.
ΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά και πρόσφατα, παρατηρείται επιστροφή από ενοίκους που είχαν μετακομίσει στα βόρεια προάστια.
Info: Η Μ.Χ. είναι Γενική Γραμματέα του Συλλόγου Κτηματομεσιτών Αττικής, ιδρύτρια του κτηματομεσιτικού γραφείου «Κατοικία». [Εικονογράφηση: Sotos Anagnos]