Life

Ζητούνται «νεοσσοί»

Μπες στο egg - enter ● grow ● go: το πρόγραμμα εκκόλαψης της νεανικής επιχειρηματικότητας

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 424
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
35312-79608.jpg

Η ιδέα διατυπώθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Τον Οκτώβριο μετουσιώθηκε σε σχέδιο και το Νοέμβριο γεννήθηκε το αβγό.

Το egg - enter ● grow ● go είναι μια νέα πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του τραπεζικού ομίλου Eurobank σε συνεργασία με τη μονάδα Corallia του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά».

Ένα πρόγραμμα που έχει ως στόχο την προώθηση και ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Οι δύο φορείς φιλοδοξούν να ανοίξουν το δρόμο για τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν στους νέους να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά σχέδιά τους. Διότι όπως υπογράμμισε και ο Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Εργασιών, Τεχνολογίας & Οργάνωσης του ομίλου Eurobank, Σταύρος Ιωάννου: «οι πρωτότυπες ιδέες δε λείπουν από τους νέους. Αυτό που λείπει ο συνδετικός ιστός, λείπει το κατάλληλο κλίμα εκκόλαψης της επιχειρηματικότητας, η σωστή καθοδήγηση των νέων για να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο, να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους ιδέα και να βγουν στην ανταγωνιστική αγορά με αξιώσεις».

Το egg απευθύνεται σε νέους και νέες 18-35 ετών (πτυχιούχους ή φοιτητές πανεπιστημίου) που έχουν μια καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα και το πάθος να την μετατρέψουν σε επιτυχημένη δραστηριότητα να υποβάλουν υποψηφιότητα για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μέχρι τις 26 Μαρτίου 2013.  Χωρίς διακρίσεις απευθύνεται σε εκείνη τη νέα γενιά, η οποία έχει σε πείσμα των καιρών παραμένει άφθαρτη και μακριά από τις πελατειακές σχέσεις.

Το πρόγραμμα παρέχει σε νεανικές επιχειρηματικές ομάδες ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρηματικής επώασης (incubation), επιτάχυνσης (acceleration) και συνεργασίας (co-working), προσφέροντάς τους μια σειρά από υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν και να επιταχύνουν τη μετατροπή του επιχειρηματικού τους σχεδίου σε ένα ολοκληρωμένο και επιχειρηματικά αξιοποιήσιμο προϊόν ή υπηρεσία. Μέσα από μια αξιοκρατική διαδικασία θα επιλεγούν 20 ομάδες (από 2 έως 4 άτομα) και ο πρώτος κύκλος των εργασιών θα ξεκινήσει το Μάιο. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι: μια καινοτόμα ιδέα, μια ομάδα με πάθος και ένα πλάνο με ρεαλιστικό σχεδιασμό μέσα σε οκτώ σελίδες. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι 26η του Μάρτη. (Όλες πληροφορίες στο www.theegg.gr)

Το egg αναπτύσσεται σε τρία στάδια:

Enter: στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα με καινοτόμες ιδέες σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την πρότασή τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία θα αξιολογηθεί ως προς την καινοτομία, την προοπτική και τη βιωσιμότητά του, από διακεκριμένους εμπειρογνώμονες.

Grow: οι νέοι και οι νέες των οποίων το επιχειρηματικό σχέδιο θα προκριθεί για ένταξη στο πρόγραμμα, θα υποστηριχτούν, καταρχήν, για να συστήσουν την επιχείρησή τους (αν δεν την έχουν ήδη συστήσει). Ακολούθως θα έχουν την ευκαιρία για 12 μήνες -όσο και η διάρκεια του κάθε «κύκλου» του προγράμματος- να εστιάσουν εντατικά στην ανάπτυξη της ιδέας/ επιχείρησής τους, αξιοποιώντας τις υποδομές και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που θα τους προσφέρει το Πρόγραμμα, να αναζητήσουν συνεργασίες και να επιδιώξουν συνέργιες με τους άλλους συμμετέχοντες ως μέλη ενός αναπτυξιακού «οικοσυστήματος», επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη δυναμική και την αξία του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Go: η συμμετοχή στο πρόγραμμα ολοκληρώνεται με όλες τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις να έχουν καταφέρει την ωρίμανση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, ώστε πλέον να είναι καθ’ όλα έτοιμες να πραγματοποιήσουν το επιχειρηματικό τους «άλμα»: να προχωρήσουν στην κεφαλαιοποίηση της αξίας της ιδέας τους, με ιδίους πόρους ή μέσα από άντληση επενδυτικών ή άλλων κεφαλαίων.

Παροχές

Διακεκριμένα και καταξιωμένα πρόσωπα από όλο το φάσμα των κλάδων της οικονομίας και της επιστήμης θα παρέχουν συμβουλευτική καθοδήγηση (mentroring) σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης σε κάθε ομάδα. Ένας από τους καταξιωμένους μέντορες του προγράμματος, ο Γιώργος Κορρές εξήγησε γιατί αμέσως ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση – πρόκληση του egg: «Μέσα από την εμπειρία μου έμαθα ότι άλλο είναι να φτιάχνεις ένα προϊόν κι άλλο να στήνεις μια εταιρεία. Δε φτάνει να γνωρίζεις καλά το προϊόν σου. Προχωρώντας κατάλαβα ότι η επιτυχία είναι συνάρτηση πολλών άλλων πραγμάτων: από το branding μέχρι τα logistics».

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα παρενέβη στη συνέντευξη Τύπου και ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του ΜΙΤ. Ως ένα από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του egg αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη. «Το πιο σημαντικό είναι ότι η πληροφορική έχει εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στα εργαλεία που χρειάζονται για την παραγωγή σήμερα», είπε ο Μιχάλης Μπλέτσας.

Οι 20 εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις δε θα χρειαστεί να ανησυχήσουν για τη στέγη τους. Το πρόγραμμα παρέχει κτιριακή υποδομή με πλήρως λειτουργικούς και άρτια εξοπλισμένους συνεργατικούς γραφειακούς χώρους κοντά στο κέντρο της Αθήνας. Οι νέοι επιχειρηματίες θα παραμείνουν στο χώρο αυτό για όλο το διάστημα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Εκεί θα τους προσφέρονται υποστηρικτικές υπηρεσίες «μίας στάσης» (one-stop-shop) για όλα τα καίρια θέματα εκκίνησης και λειτουργίας της κάθε συμμετέχουσας ομάδας (όπως υπηρεσίες λογιστικής και εταιρικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, εταιρικής ταυτότητας και επικοινωνίας, προστασίας διανοητικής ιδιοκτησίας και νομικής κατοχύρωσης, τεχνικής υποστήριξης πληροφορικής καθώς και οικονομικών συμβουλών και δικτύωσης με επενδυτικά σχήματα). Επιπλέον, το egg θα προσφέρει επιχειρηματική κατάρτιση μέσω ενός προκαθορισμένου τρίμηνου εντατικού προγράμματος εκπαίδευσης (“business bootcamp”) με πρακτικό χαρακτήρα και στόχο να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με τα απαραίτητα γνωστικά εργαλεία για την μετέπειτα σταδιοδρομία τους ως νέοι επιχειρηματίες

«Όραμα στη μιζέρια»

Στο πλευρό του ομίλου Eurobank και του Corallia θα βρίσκεται μια 9μελής Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες, επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι: Ευθύμιος Βιδάλης, Δημήτρης Βλαστός, Γεώργιος Δουκίδης, Νίκος Εμπέογλου, Μιχάλης Μπλέτσας, Ραφαήλ Μωυσής, Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, Ιωσήφ Σηφάκης και Αγγελική Φράγκου.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Corallia Clusters Initiative, Βασίλειο Μακιό, το egg είναι μια «χειροπιαστή λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι καινοτόμοι επιχειρηματίες». Με εφαλτήριο την εμπειρία του στο Corallia, ο κ, Μακιός τόνισε πως «πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα και σε άλλους να δραστηριοποιηθούν με αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να καθοδηγήσουμε καινοτόμους επιχειρηματίες που θα αποτελέσουν την σπίθα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και θα φέρουν πλούτο (πνευματικό και υλικό) στη χώρα». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.