Life

Έρευνα μας «προειδοποιεί» για τις ώρες που περνάμε στο Facebook

Μας διαφωτίζει για τη σχέση μεταξύ ψυχολογίας και ωρών που αφιερώνουμε στα social media

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κοινωνικά απομονωμένοι και δυστυχισμένοι τείνουν να είναι όσοι «ξοδεύουν» πάρα πολλές ώρες στο Facebook αλλά και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας.

Ειδικότερα, νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα υποδεικνύει πως το αίσθημα μεγαλύτερης κοινωνικής απομόνωσης συνδέεται άμεσα τόσο με τον συνολικό χρόνο που περνούμε στο διαδίκτυο , όσο και με τη συχνότητα με την οποία «μπαίνουμε» στα social media.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπράιαν Πρίμακ, διευθυντή του Κέντρου Ερευνών για τα Μέσα, την Τεχνολογία και την Υγεία - που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό προληπτικής ιατρικής "American Journal of Preventive Medicine" - ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 1.800 άτομα ηλικίας 19 έως 32 ετών.

Αυτό που ουσιαστικά καταδεικνύεται από τα στοιχεία είναι πως το Facebook και τα υπόλοιπα social media κάθε άλλο παρά «θεραπεία» αποτελεί για τη μοναξιά.

Πιο αναλυτικά, μέσω ερωτηματολογίων διερευνήθηκε ο χρόνος που οι χρήστες αφιέρωναν στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook, YouTube, Twitter, Google Plus, Instagram, Snapchat, Reddit, Tumblr, Pinterest, Vine και LinkedIn. Στη συνέχεια, μέσω ενός ψυχολογικού τεστ, αξιολογήθηκε ο βαθμός κοινωνικής απομόνωσης που ένιωθε κάθε χρήστης.

Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως όσοι περνούσαν πάνω από δύο ώρες τη μέρα στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα, είχαν διπλάσια πιθανότητα να νιώθουν κοινωνική απομόνωση, σε σχέση με όσους δεν έμεναν στα ίδια δίκτυα για πάνω από μισή ώρα καθημερινά.

Επίσης, όσοι επισκέπτονταν τις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πάνω από 58 φορές την εβδομάδα (τουλάχιστον οκτώ φορές τη μέρα κατά μέσο όρο), είχαν τριπλάσια πιθανότητα να νιώθουν κοινωνικά απομονωμένοι, σε σχέση με όσους έκαναν λιγότερες από εννέα επισκέψεις την εβδομάδα.

«Δε γνωρίζουμε με σιγουριά ποιο έρχεται πρώτο: Η χρήση των κοινωνικών μέσων ή το αίσθημα κοινωνικής απομόνωσης. Είναι πιθανό ότι ορισμένοι νέοι ενήλικες που ήδη νιώθουν κοινωνική απομόνωση, στρέφονται στα κοινωνικά μέσα. Ή, αντίστροφα, μπορεί η αυξημένη χρήση των κοινωνικών μέσων με κάποιο τρόπο να οδηγεί κάποιον να νιώθει απομονωμένος από τον κόσμο.

Μπορεί ακόμη να πρόκειται για ένα συνδυασμό και των δύο. Όμως ακόμη και αν η κοινωνική απομόνωση ήλθε πρώτη, δεν φαίνεται το πρόβλημά της να λύθηκε, παρά τις τόσες ώρες ενασχόλησης με τα κοινωνικά μέσα», δήλωσε η βασική ερευνήτρια Ελίζαμπεθ Μίλερ, καθηγήτρια παιδιατρικής και επικεφαλής του Τμήματος Εφηβικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων του Πίσμπεργκ.