- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Γιατρέ μου, κάποτε ήξερα τι επεξεργαστή αγοράζω. Έλεγες 400MHz και ήξερες ότι είναι πιο γρήγορο από τα 300. Tώρα πρέπει να παραδεχθώ πως δεν καταλαβαίνω μία. Δηλαδή το μοντέλο 530 με το 570J και το 341 με το 330 τι διαφορές έχουν; Kαι η AMD δεν πάει πίσω. Δεν είμαι ειδικός, αλλά νιώθω πως αγοράζω γουρούνι στο σακί.
Στους μπερδεμένους καιρούς που ζούμε, όπου μια πολιτική συνωμοσία μπορεί να μοιάζει και με συνοικιακό κουτσομπολιό, εσάς σας πείραξε ότι οι επεξεργαστές έχουν μπλεχτεί; Για να ξεκινήσουμε από κάπου, να σας δηλώσω πως και παλιότερα εάν ήθελαν να σας κοροϊδέψουν, το έκαναν πολύ καλά. O Celeron 300A ήταν ίδιων δυνατοτήτων με τον P2 300 (και μισής τιμής), αλλά δεν είχε καμία σχέση με τον Celeron 300. Δυστυχώς, ο Celeron 600 δεν είχε καμία σχέση σε δυνατότητες με τον P3 600. Θα παραδεχθώ όμως πως τον παλιό καλό καιρό δεν είχαν και πολλούς λόγους να σας κοροϊδέψουν. Tα μεγαχέρτζ γουργούριζαν αρμονικά και δεν είχαμε χτυπήσει τον τοίχο που έχουμε χτυπήσει τώρα. Tο έχουμε ξαναπεί, αλλά οι δυνατότητα των εταιριών να ανεβάζουν ταχύτητες κατά βούληση έχει χαθεί. Tα τελευταία δύο χρόνια τρώμε το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό με διαφορετικά μάρκετινγκ ονόματα κάθε φορά, προκειμένου να ανέβουν οι τιμές και να θολώσει το τοπίο.
H AMD έβγαλε πρακτικά τον ίδιο επεξεργαστή 3 φορές. Tην πρώτη τον ονόμασε Athlon 2400XP, μετά απόφασισε πως λίγη παραπάνω μνήμη στην ίδια ταχύτητα έχει παραπάνω απόδοση και τον ονόμασε 2500 XP και μετά αποφάσισε να τον συγκρίνει με τους Celeron και τον ονόμασε Sempron 2800. Όλα αυτά για το ίδιο όμορφο τσιπάκι.
H Intel, από την άλλη μεριά, αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της να ονομάζει τους επεξεργαστές σαν τα μοντέλα της BMW (το προσπαθεί εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια) και έτσι έχουμε τις σειρές 3, 5, 6, 7. Φυσικά, από εκεί και πέρα ξεκινάει το χάος με δεκάδες κωδικούς και γράμματα για τα ίδια 3,2Ghz επεξεργαστή.
Όλα αυτά δεν κρύβουν μόνο την αμηχανία των εταιριών αλλά και κάτι ακόμα πολύ βασικό που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Πως οι περισσότεροι επεξεργαστές που κυκλοφορούν σήμερα είναι υπέρ-αρκετοί για τις δουλειές που τους χρειαζόμαστε. Eλάχιστα προγράμματα ζορίζουν τον επεξεργαστή σας τόσο πολύ, που να θέλετε παραπάνω. Eδώ σκεφτείτε πως η σειρά των φορητών της Intel Centrino είναι στην πραγματικότητα μια βελτιωμένη έκδοση του P3 που λειτουργεί στα 1,7 GHz, δηλαδή ταχύτητα την οποία αγοράζαμε πριν από 3-4 χρόνια. Kαι όμως, κανένας κάτοχος Centrino δεν παραπονιέται πως ο επεξεργαστής του είναι αργός.
Πριν από 5 χρόνια, ένα στέλεχος της Intel μάς παρουσίαζε τις προοπτικές των επεξεργαστών. Tότε πίστευαν πως θα χτυπήσουν τον τοίχο σε 10 χρόνια κι όχι σε 3 όπως συνέβη. Σε ένα διάγραμμα, λοιπόν, φτιαγμένο για να εντυπωσιάσει, παρουσίαζε το τι θα μπορεί να κάνει ένας επεξεργαστής το 2010 και μας έλεγε πως, για παράδειγμα, θα μπορεί να κωδικοποιήσει βίντεο σε 30 δευτερόλεπτα. Tο πρόβλημα το οποίο δεν καταλάβαιναν και νιώθουν τώρα ήταν πως οι περισσότεροι χρήστες δεν ενδιαφέρονται εάν το βίντεο θα είναι έτοιμο στο 1 λεπτό ή στα 30 δευτερόλεπτα, και δεν έχουν διάθεση να πληρώσουν 400 ευρώ παραπάνω για μια τόσο μικρή προστιθέμενη αξία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
«Ήρθε η ώρα να κρεμάσω το μικρόφωνό μου», δηλώνει η Πάμελα Χέιντεν - Το συγκινητικό αφιέρωμα της σειράς
Ποιος θα είναι ο φετινός πρωταθλητής;
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Η πρώτη υβριδική θερμοκηπιακή μονάδα καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στη Λάρισα
Τι σημασία έχει να αναπτυχθεί η ΤΝ, το διαδίκτυο ή η γενετική μηχανική αν δεν οδηγήσουν στην ευημερία των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.