- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οι άνθρωποι-βαλίτσες
Αλλάζουμε σπίτια, αλλάζουμε δουλειές, πόλεις, χώρες, απόψεις, μεταφέρουμε τη ζωή μας πέρα δώθε
Ταξίδι με τρένο, Θεσσαλονίκη - Αθήνα, δύο σημεία του ορίζοντα, δύο αφετηρίες, δύο προορισμοί. Στις θέσεις, απέναντί μου στο κουπέ, «κάθονται» οι βαλίτσες. Κάποιοι τις τοποθέτησαν εκεί έναντι του εαυτού τους. Να τους «φυλάξουν» τις θέσεις. Δεν έκαναν λάθος.
Οι άνθρωποι είμαστε βαλίτσες.
Αλλάζουμε σπίτια, αλλάζουμε δουλειές, πόλεις, χώρες, απόψεις, μεταφέρουμε τη ζωή μας πέρα δώθε· δεν υπάρχει άλλος τρόπος να υπάρξουμε. Ακολουθώντας το ταξίδι της ψυχής, «μπαίνουμε» ξανά και ξανά στη βαλίτσα μας. Είμαστε βαλίτσες διαφορετικής χωρητικότητας, διαφορετικού χρώματος και βάρους. Κάποιοι χωράμε, αντέχουμε, περισσότερα. Άλλοι διαθέτουμε το λιγοστό μας χώρο επιλεκτικά. Να «πιάσει τόπο». Κάποιοι επισημαίνουμε την παρουσία μας με ένα φανταχτερό χρώμα. Και άλλοι κινούμαστε απαρατήρητοι, «ντυμένοι» ένα ξέθωρο λαδί. Μερικοί χωρίς πολλές καχυποψίες, έχουμε απλό φερμουάρ. Άλλοι επιφυλακτικοί, έχουμε κλειδαριά και κωδικό ασφαλείας. Κάποιοι ανέμελοι και ανυπόμονοι, τρέχουμε με ρόδες, σαν παιδικό πατίνι. Άλλοι γινόμαστε βάρος για ζυγιστές, φορτωτές, για όσους μας πλησιάσουν. Μα πιο πολύ για τον εαυτό μας. Κάποιοι οργανωτικοί, έχουμε θήκες για μικρά και μεγάλα· άλλοι δεν έχουμε χρόνο για τέτοια, τα ρίχνουμε όλα μέσα φύρδην μίγδην και ό,τι γίνει. Μερικοί απρόσιτοι με σκληρό περίβλημα και κάποιοι άλλοι δεκτικοί με ύφασμα, παιγνιώδες παραπέτασμα συνομιλίας του έσω με το έξω.
Ταξίδευα κάποτε Θεσσαλονίκη - Αθήνα, για πολλοστή φορά. Μια ακόμη βαλίτσα ανάμεσα στις άλλες. Συνοδοιπόροι από τύχη στο ταξίδι αυτό. Με κάποιες βαλίτσες, με κάποιους ανθρώπους θα ταξιδέψεις μακρύτερα. Ο «μοναχικός» ταξιδιώτης πάντα θα αναζητεί καλούς συνταξιδιώτες –φίλους, συντρόφους, συνεργάτες– να τους εμπιστευτεί την πολύτιμη βαλίτσα του. Να τους αποκαλύψει το δικό της μοναδικό περιεχόμενο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Φερστάπεν, δικαίως ψηφίστηκε από το κοινό ως ο καλύτερος οδηγός της ημέρας
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Η κοινωνία ξέρει από τι είναι φτιαγμένοι οι πιο άσπλαχνοι δολοφόνοι – γιατί τους έπλασε με τα χέρια της
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Πώς συγκεντρώνουν την πραμάτεια τους, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ποιο είναι το όραμά τους για κεντρική ενιαία αγορά
Τα απογεματινά ηλεκτρονικά πάρτι – θεσμός με την υπογραφή του Plissken Festival επιστρέφουν με μία σεζόν που θα μας δώσει ακόμα περισσότερα από όσα υπόσχεται.
Η ερώτηση είναι η εξής: Αν μπορούσες να βιώσεις ολόκληρη τη ζωή σου από την αρχή χωρίς κανένα περιθώριο παρέμβασης ή αλλαγής θα το έκανες;
Το διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.