- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Η παρακάτω λίστα είναι προσωπική και δεν έχει σχέση ούτε με διαφήμιση, ούτε με μόδα. Ξεχώρισα όλα αυτά τα χρόνια που ζω σ αυτή την πόλη μερικά μαγαζιά που συνηθίζω να επισκέπτομαι με την πρώτη ευκαιρία και δεν με έχουν προδώσει ποτέ ούτε στην ποιότητα, ούτε στις υπηρεσίες, ούτε και στις τιμές. Τα μοιράζομαι μαζί σας και περιμένω και τη δική σας λίστα.
ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ Θ. ΚΤΙΣΤΑΚΗ
Αυτοί είναι οι καλύτεροι λουκουμάδες της πόλης. Πολύ μικροί, πολύ τραγανοί, με αληθινό μέλι, κανέλα και σουσαμάκι. Όλο το σιρόπι βρίσκεται μέσα στον λουκουμά και ΟΧΙ έξω έτσι που καθώς τον δαγκώνεις σκάει μέσα στο στόμα σου όλη η γλύκα και η μυρωδιά του μελιού. Δεν είναι τυχαίο που έχουν χαρακτηρίσει αυτή τη λιχουδιά σαν «μια σταγόνα παράδεισου». Συνταγή που έμαθε στον παππού Θ. Κτιστάκη ένας αιγύπτιος στην Αλεξάνρεια το 1912 και κατόπιν άνοιξε το πρώτο μαγαζί στα Χανιά. Αγαπημένο στέκι πολιτικών και ηθοποιών του Εθνικού, ανάμεσα στους πελάτες του συγκαταλέγονται ο Σοφοκλής Βενιζέλος και ο Μάνος Κατράκης. Τρομερά όμορφος και μινιμαλιστικός χώρος με ασπρόμαυρα πλακάκια και μαρμάρινα τραπεζάκια. Ανοικτό και τις Κυριακές.
(Σωκράτους 59 Ομόνοια, 2105240891)
ΜΙΛΦΕΙΓ «LA CIGALE»
Αυτοί είναι τα καλύτερα μιλφέιγ της πόλης. Εντελώς γαλλικά με σωστή δόση φύλλων και crème patissiere, πάρα πολύ χαμηλά, όχι κάτι τριόροφα που βλέπω με άπειρη σαντιγί να σε πιάνει αναγούλα. Απαραίτητη προυπόθεση για να τα γευτείς είναι να τα παραγγείλεις τηλεφωνικά για να σου τα ετοιμάσουν.
(Κηφισίας 322 Νέα Ερυθραία, 2108013873)
ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ «ΚΟΣΜΙΚΟΝ»
Αυτό είναι το καλύτερο αυθεντικά πολίτικο γαλακτομπούρεκο της πόλης. Πάντα φρέσκο, έχει απορροφήσει όλο του το σιρόπι και δεν τρέχει στο πάτο του κουτιού, νιώθεις τη μυρωδιά του βουτύρου έντονα και με εξόχως τραγανό φύλλο. Το φτιάχνει από το 1961 ίδιο και απαράλλακτο.
(Χρυσοστόμου Σμύρνης 69 Άγιος Ελευθέριος, 2102023350)
ΨΩΜΙ «Ο ΤΑΚΗΣ»
Αυτός ο φούρνος κάνει το καλύτερο ψωμί της πόλης. Άλλοι χίλιοι φούρνοι ν ανοίξουν στην Αθήνα ο Τάκης θα κάνει πάντα υπέροχα καρβελάκια τέλεια ψημένα, μοσχομυριστά. Ζυμώνει καθημερινά 15 είδη ψωμιού όλα με ένα touch δικό του γι αυτό και κανένα δεν είναι ίδιο με το άλλο. Το καμπαγιού (από σιτάρι, βίνη και σίκαλι στα δυνατά του χαρτιά). Για τη λαγάνα του την Καθαρά Δευτέρα δεν το συζητώ. Υπάρχει πάντα ουρά αλλά «τρέχει» γρήγορα, μην απογοητευτείτε.
(Μισαραλιώτου 14, Μακρυγιάννη, 2109230052)
ΚΡΗΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Όλοι κρητικά προιόντα φέρνουνε στην πρωτεύουσα αλλά αληθινά προιόντα Κρήτης έχω βρει μόνο στου Μανώλη Αθητάκη (Κατεχάκη 70 Νέο Ψυχικό, 210 6777834), στου Μιχάλη Αλυγιζάκη (Σαπφούς 23 Καλλιθέα, 2109525444) και στα σουπερμάρκετ Χαλκιαδάκης στη Γλυφάδα και στο Χαλάνδρι.
ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
Τον πιο θεικό μπακλαβά και κιουνεφέ της πόλης τον κάνει ο Σινάν, κούρδος γιατρός που ξέφυγε από τις διώξεις των Τούρκων και άνοιξε στην Αθήνα το κεμπαπτζίδικο «Μικρά Ασία» πριν από μια δεκαπενταετία. Εδώ θα φας επίσης θεικό ιτσλί κιοφτέ και κεμπάμπ σε πολύ χαμηλές τιμές. Μπορείς να κάνεις παραγγελία ολόκληρη την ταψάρα αν έχεις κόσμο στο σπίτι αρκεί μετά να του επιστρέψεις το ταψί.
(Μοσχονησίων 20 Πλατεία Αμερικής, 2108644698)
ΠΙΤΖΑΜΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑΚΑ ΜΟΥ
Στον κύριο Χριστάκη θα πάω ανυπερθέτως. Υπέροχα υφάσματα, άψογη ραφή και σέρβις μετά την αγορά (κόντεμα, στένεμα, αλλαγή στο ρέλι). Δεν είναι φτηνά όπως τίποτα δεν είναι φτηνό όταν είναι άψογα εκτελεσμένο.
(Κριεζώτου 5 Κολωνάκι, 2103613030)
ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΜΟΥ
Παρασύρθηκα κι εγώ από διάφορα διαφημιστικά τρικ και άλλαξα μάρκα, αλλά γρήγορα ξαναγύρισα στις πιο σπουδαίες, πολυτελείς, αληθινές πετσέτες μπάνιου της γαλλικής φίρμας «Descamps». Παραμένουν το ίδιο μαλακές και αφράτες 10 χρόνια μετά τη χρήση.
(Κολοκοτρώνη 9, Κηφισιά 2108084789)
ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΑPIVITA
«Μη δίνεις μωρέ ένα σκασμό λεφτά για να αγοράσεις τάχαμ' ακριβά καλλυντικά. Τα δικά μας Apivita κάνουν τη δουλειά όσο όλες οι μάρκες μαζί και καλύτερα». Δεν το λέω εγώ, μου το λέει ο κουμπάρος μου που ζει στο εξωτερικό και είναι CΕO σε μια από τις μεγαλύτερες και ακριβότερες εταιρείες καλλυντικών στον κόσμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Ο εγωκεντρικός Φερστάπεν, δικαίως ψηφίστηκε από το κοινό ως ο καλύτερος οδηγός της ημέρας
Για τη Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται λόγος ήδη από το 1950
Η κοινωνία ξέρει από τι είναι φτιαγμένοι οι πιο άσπλαχνοι δολοφόνοι – γιατί τους έπλασε με τα χέρια της
Κάθε Νοέμβριο, το νησί ευγνωμονεί τον Άγιο Σπυρίδωνα, γιατί σε αυτόν οφείλει τη σωτηρία της
Πολυπαραγοντική νόσος που επηρεάζει συνολικά την υγεία μας
Συστάσεις η πράξη να γίνεται πριν από τα 35 έτη
Ο χρόνιος πόνος και η αντιμετώπισή του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Κάθε όγκος μαρμάρου που εξορύσσεται είναι ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας που συνδέει το παρελθόν με ένα μέλλον βιώσιμο
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Η Βόρεια Θάλασσα έχει αναδειχθεί σε hotspot πράσινης καινοτομίας και σε παγκόσμιο πρότυπο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές χάρη σε μια σειρά από ποικίλα έργα καθαρής ενέργειας.
Ένα ταξίδι στο μεταίχμιο Αφρικής και Ευρώπης
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Πώς συγκεντρώνουν την πραμάτεια τους, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ποιο είναι το όραμά τους για κεντρική ενιαία αγορά
Τα απογεματινά ηλεκτρονικά πάρτι – θεσμός με την υπογραφή του Plissken Festival επιστρέφουν με μία σεζόν που θα μας δώσει ακόμα περισσότερα από όσα υπόσχεται.
Η ερώτηση είναι η εξής: Αν μπορούσες να βιώσεις ολόκληρη τη ζωή σου από την αρχή χωρίς κανένα περιθώριο παρέμβασης ή αλλαγής θα το έκανες;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.