- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μια φράση που έμελλε να στοιχειώσει τον κόσμο ήταν: «Όταν θέλεις κάτι πολύ, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να σε βοηθήσει να το αποκτήσεις». Αυτή η φράση του Πάουλο Κοέλο από το βιβλίο του «Ο Αλχημιστής» μεταδόθηκε στον πλανήτη με τέτοιες καταστροφικές συνέπειες που μόνο με την πανούκλα που αφάνισε τα 3/4 των Ευρωπαίων το 16ο αιώνα μπορεί να συγκριθεί.
Διαδόθηκε ακόμα και από αυτoύς, στους περισσότερους δηλαδή, που δεν ξέρουν καν ότι προέρχεται από τις σελίδες του πρώτου μεταφυσικού Άρλεκιν που έγινε παγκόσμιο μπεστ σέλερ. Εκστομίστηκε από τα χείλη του Κλίντον, της Μαντόνα, του Πούτιν, του Μπλερ, για να φτάσει στις μέρες μας να είναι η «έξυπνη» ατάκα της «Μις Βορειοδυτικές Σποράδες» και η απάντηση κάθε τριτοκλασάτου σελέμπριτι όταν στριμώχνεται και δεν μπορεί να εξηγήσει αλλιώς την ανέλπιστη δημοσιότητά του στο Star.
Eίσαι σε κατάθλιψη, σε πένθος, σε κρίση, σε αδιέξοδο. Χώρισες, έχασες τη δουλειά σου, είσαι άρρωστος, τσακώθηκες με το φίλο σου, τη γυναίκα σου, θύμωσες με το παιδί σου. Είσαι χάλια, γιατί έτσι, γιατί δεν έχεις κέφι. Γιατί σηκώθηκες από τη λάθος πλευρά του κρεβατιού. Δεν είσαι καλά γιατί δεν είσαι καλά. Χωρίς εξήγηση. Ξαφνικά υπάρχει μια άτυπη συμφωνία των άλλων για να επαναφέρουν τάχιστα αυτόν ή αυτήν που δεν είναι για οποιοδήποτε λόγο «καλά» σε μία «φυσιολογική κανονικότητα».
Ό,τι κι αν συμβαίνει η απάντηση είναι στερεότυπη: «Ξεπέρασέ το γρήγορα». Έτσι, κάθε άνθρωπος που δεν είναι «καλά» είναι «άρρωστος» που χρειάζεται επειγόντως βοήθεια και φάρμακα. Πόσες φορές έχω γίνει κόκκινος από την αυτοσυγκράτηση την ώρα που πονώντας ψυχικά ακούω κάποιον να μου λέει «χαμογέλα» ή «όλα γίνονται για κάποιο λόγο». Πρέπει να είσαι λοβοτομημένος για να λες σε κάποιον πεσμένο στο πάτωμα ότι πρέπει να χαμογελάσει.
Τώρα πια λέξεις και εκφράσεις όπως «θετική ενέργεια», «κάρμα», «αύρα», «δεν υπάρχουν συμπτώσεις», «διαίσθηση», «οιωνοί», «σύμπαν», «πεπρωμένο», «ισορροπία», «νέα εποχή», «συνειδητότητα», «παγκόσμιο όραμα», «νέος άνθρωπος», «η καρδιά είναι το παν», «αγάπη, αγάπη, αγάπη» πέφτουν σα φέιγ βολάν στις συζητήσεις, προσωπικές και δημόσιες, ή σαν διαφημιστικά σλόγκαν μιας παγκόσμιας εταιρείας που αναζητάει περισσότερους καταναλωτές. Το «σημασία έχει να περνάμε καλά» κάλυψε την υδρόγειο σαν πυρηνικό μανιτάρι.
Από τον Πάολο Κοέλο, που ξαναγυαλίζει τα κλισέ σαν παλιά παράσημα, τον Τζέιμς Ρέντφιλντ, τον Ντίπακ Τσόπρα ή τον Νιλ Ντόναλντ Γουόλς, που συναντιέται με τον Θεό και σε τρεις τόμους κάνει μια ασυνήθιστη συζήτηση μαζί Του παρουσιάζοντάς Τον σαν χίπη που ξέμεινε από το Γούντστοκ, αλλά κι από το «Μυστικό» της Ρόντα Μπερν μέχρι τσελεμεντέδες ευτυχίας, βιβλία αυτοβοήθειας και οδηγούς επιτυχίας, όλα παρουσιάζουν τις αγωνίες και τις αναζητήσεις που υπάρχουν από την αρχή του κόσμου με τόσο κοινότοπη γλώσσα, τόσο υστερικά βαρετή και με τόσο κλισέ απόψεις που κάνουν τον Παντελίδη και την Πάολα (ναι, ναι, τραγουδιστές είναι) να αισθάνονται Αϊνστάιν. Σαν μπόνους μάς σερβίρουν και μια επιλεκτική περίληψη από ανατολίτικες φιλοσοφίες, αστικές φοβίες, λίγη μεταφυσική, λίγο εξωτισμό, λίγο υπερφυσικό και πολύ ακατάληπτο.
Είναι τερατώδης ο τρόπος που η New Age «ιδεολογία» –με τα δάση που «πονάνε», τους γκουρού που προτείνουν αποστασιοποίηση από αισθήματα που διαταράσσουν την εσωτερική ισορροπία, με ψύχωση στην εσωτερική καθαρότητα, με το Σύμπαν σαν μήτρα και απέχθεια για οτιδήποτε ανθρώπινο– αντικατέστησε το φροϊδισμό από τον εικοστό ήδη αιώνα.
Το New Age θέλει να θεραπεύσει τον «ασθενή» άνθρωπο για να τον κάνει περισσότερο «ολοκληρωμένο», σε «αρμονία», «ευτυχισμένο». Με άλλα λόγια να τον προσαρμόσει. Φυσικά η Νέα Εποχή είναι αντιδραστική, όπως και ο ίδιος ο Φρόιντ που υπήρξε βαθιά συντηρητικός και δογματικός μέχρις αναισθησίας. Yπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην εμπιστεύεσαι την «Πνευματική» εποχή μας και τους Γκουρού της...
Για τη Μισανθρωπία τους. Οι New Agers ακούνε τις κραυγές των δασών του Αμαζόνιου αλλά όχι τις κραυγές των εκατομμυρίων Αφρικανών που εξολοθρεύονται από το Aids ή των Λατινοαμερικάνων που βασανίζονται φρικτά επειδή υποπίπτουν στην αμαρτία να ζητάνε συνδικάτα. Για την Απλοϊκότητά τους. Η Γη είναι γι’ αυτούς μια τρυφερή Μητέρα, που μοιράζεται τα πάντα σαν φιλάνθρωπος. Όπως ξέρουμε όλοι, όμως, η Γη είναι η μητέρα των σεισμών, των λoιμών, των τυφώνων, των τσουνάμι και των καταποντισμών που στέλνει εκατομμύρια παιδιά της κάθε χρόνο στο θάνατο.
Για τη λουστραρισμένη Ανοησία τους που κρύβεται πίσω από το σλόγκαν, «ποιότητα ζωής». Καλύτερη ποιότητα ζωής εναντίον του θλιβερού υλισμού μας. Μόνο κάποιος που δεν υπήρξε ποτέ φτωχός μπορεί να σκεφτεί μια ζωή με ποιότητα και χωρίς πολλά λεφτά. Για την ευκολία με την οποία αντιμετωπίζουν έννοιες όπως «ψυχή», «εαυτός», «σύμπαν», «συνείδηση» κ.λπ. Ό,τι χρειάζεσαι, λένε, είναι «αυτοπειθαρχία», μερικές «ασκήσεις γιόγκα» και «σεβασμός στον άλλο» – ναι, βέβαια, τόσο απλά. Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες.
Η Νέα Εποχή προχωράει χέρι με χέρι με το νεοσυντηρητισμό προσπαθώντας να «καθαρίσει» τη μολυσμένη Δυτική Ψυχή μέχρι να γίνει ξανά νέα και λαμπερή. Μέχρι να αναδυθεί και πάλι πανέμορφη, όπως η Αφροδίτη από το κοχύλι της. Τίποτα μαύρο, τίποτα σέξι, τίποτα βρόμικο; Γιατί χρειάζεται να αισθανόμαστε καλά με τους εαυτούς μας; Τι το υπέροχο τελικά έχει το να αισθάνεσαι κάποιος καλά με τον εαυτό του; Αν δεν κάνω λάθος, ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε ακριβώς επειδή ΔΕΝ αισθανόμαστε καλά με τους εαυτούς μας. Είναι ακριβώς αυτή η άβολη στάση απέναντι στον εαυτό μας που μας έχει κάνει το μοναδικό πολιτισμό πάνω στη γη στον οποίο η Ζωή δεν είναι κορόνα γράμματα μεταξύ τρόμου και πλήξης.
Οι άγγελοι της Νέας Συνειδητότητας απαιτούν, στο όνομα της επιβίωσής μας, ριζικές αλλαγές πάνω στην ψυχή μας, τις ευαισθησίες μας, τις αξίες μας. Μας διαβεβαιώνουν ότι ο Μοντέρνος Άνθρωπος είναι αποκομμένος από τη φύση, εγωιστής, άπληστος και ότι αποτελεί μια Αρρώστια που επιδρά θανάσιμα πάνω στη Γη. Η θεραπεία του μοντέρνου ανθρώπου βρίσκεται σ’ έναν εαυτό που βρίσκεται σε αρμονία με το Σύμπαν. Μας καλούν να μεταμορφωθούμε σε μια συμπαντική Ολότητα.
ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΓΙΗΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΟΛΟΤΗΤΑ, ΟΤΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΥΦΥΕΣ, ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ; Σας παρακαλώ, υπερασπιστείτε το πάθος, τη ζήλια, το λάθος, το σεξ, τη σύγκρουση, την κατάθλιψη, τη μελαγχολία, τη χαρά, την ορμή, τη δημιουργία, την αλαζονεία, τη γενναιοδωρία, την απληστία, την περιέργεια, το μεγαλείο, την πτώση. Σώζοντας τους εαυτούς μας, δεν χρειάζεται να σκοτώσουμε τα πράγματα που αγαπάμε.