Life

Εκπαίδευση#1

Ένα αλφαβητάρι για να περάσεις με επιτυχία τα μαθήματα (μέσα και έξω από την τάξη)

Λένα Χουρμούζη
ΤΕΥΧΟΣ 403
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Aνοικτό Πανεπιστήμιο

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Οι τροποποιήσεις στο νόμο 4009/11 δεν έπεισαν την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η ρήξη μεταξύ πρυτάνεων - υπουργείου φαίνεται να έχει κοπάσει, αλλά το χάσμα δεν έχει γεφυρωθεί. Το μόνο σίγουρο: το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο έγινε πιο προσιτό, με αισθητή μείωση στα δίδακτρα όλων των προγραμμάτων του. Κατέβηκε στα 550 ευρώ ανά θεματική ενότητα στα προπτυχιακά και στα 700 ευρώ για τα μεταπτυχιακά.

Πληροφορίες στο www.eap.gr

Bιβλιοθήκες

Στο κέντρο: στο Βαλλιάνειο κτίριο στεγάζεται η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Πανεπιστημίου 32). Στην Πατησίων 42 και 76 αντίστοιχα οι βιβλιοθήκες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της A.ΣO.E.E. Γενικές βιβλιοθήκες: Βουλή των Ελλήνων, Βρετανικό Συμβούλιο (πλ. Φιλικής Εταιρείας 17), Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31), Γεννάδειος (Σουηδίας 61), Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 14-16), Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22) και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθηνών (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης).

Γκασταρμπάιτερ, ετών 18.

Σπουδές στο εξωτερικό. Επιλογή ακόμα και πριν από την κρίση. Στη Γερμανία, όμως, με τα δημόσια ΑΕΙ συμφέρει, διότι δεν πληρώνεις δίδακτρα. Φέτος το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε τα δίδακτρα και έχασε σε δημοτικότητα, ενώ ανέβηκε η Ιταλία. Μακριά αλλά σαν το σπίτι σου θα νιώσεις στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σπουδές στα ελληνικά, πτυχία σε 130 τομείς με ειδικές τιμές και υποτροφίες για Έλληνες. Το τμήμα Νομικής είναι το μόνο στην ΕΕ με κατεύθυνση ελληνικού Δικαίου.

Δωρεάν

Get Smart in the City: η στήλη με τις προτάσεις της ATHENS VOICE για όλες τις δωρεάν ή οικονομικές δραστηριότητες στην Αθήνα.

Εγγραφές

Εφεξής ο φοιτητής εγγράφεται στη σχολή στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ορίζονται από την κοσμητεία για τα πανεπιστήμια και τη διεύθυνση της σχολής για τα ΤΕΙ, και δηλώνει μαθήματα. Αν δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα, διαγράφεται αυτοδικαίως από τη σχολή. Οι εγγραφές ξεκινούν στις 11 και θα ολοκληρωθούν στις 28/9. Στα δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και στα κολέγια οι προθεσμίες είναι πιο χαλαρές.

Ζήτηση

Στην αγορά εργασίας της κρίσης κυριαρχούν τα τρία «Τ»: Τάξη - Τουρισμός - Τέχνη. Η σχολή Αστυφυλάκων ανεδείχθη πρώτη στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Τα ΤΕΙ Τουριστικών Επαγγελμάτων ανέβασαν τις βάσεις. Οι εγγραφές στα ιδιωτικά ΙΕΚ και κολέγια δείχνουν μια προτίμηση των νέων στις σχολές Γαστρονομικής Εκπαίδευσης, στη Γραφιστική, στα Οπτικοακουστικά Μέσα και στον Κινηματογράφο.

Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Οδός Στουρνάρα ή Στουρνάρη, στα Εξάρχεια. Διατηρεί τα σκήπτρα της Silicon Valley της Αθήνας. Ο καλύτερος δρόμος για αγορά και επισκευή Η/Υ. Και στο Σύνταγμα υπάρχει το PUBLIC και πιο δίπλα το πολυώροφο ΠΛΑΙΣΙΟ. Για δωρεάν σύνδεση wi-fi με σήμα καμπάνα, το καλύτερο σημείο της Αθήνας είναι στην οδό Σουηδίας κοντά στη Γεννάδειο Σχολή. Για φθηνό φοιτητικό και ευρυζωνικό ίντερνετ υπάρχει η δράση Δίοδος (diodos.gsrt.gr/)   

Θρανία

Επιστροφή στις 11 Σεπτεμβρίου με σημαντικές ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό. Η ΟΛΜΕ εκτιμά ότι κατά τον αγιασμό θα λείπουν 3.000 καθηγητές από τα γυμνάσια και τα λύκεια, ενώ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καταγράφονται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, 6.500 λειτουργικά κενά.

Ιδιωτική Εκπαίδευση

Με μειωμένα δίδακτρα. Στα ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης διδάσκουν την εξειδίκευση σε τομείς προσαρμοσμένους αποκλειστικά στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Για την πιστοποίηση του πτυχίου τους, οι απόφοιτοι δίνουν πάντα εξετάσεις. Στα ιδιωτικά κολέγια ή κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης οι σπουδές τείνουν να γίνουν ισοδύναμες με τα ελληνικά ή ξένα ανώτατα ιδρύματα. Το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων αξιολογεί στο τέλος τα πτυχία των κολεγίων. Στις 9 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το συνέδριο με θέμα «Βρες τη Σχολή ή το Κολέγιο που σου Ταιριάζει. Σπουδές μετά το Λύκειο». Πληροφορίες στο www.findAcollege.gr

Κατάληψη

Θα κάνεις. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 οι καταλήψεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Πάντως οι γονείς (που πληρώνουν) δεν βλέπουν πια με καλό μάτι τις συνεχείς απώλειες εξαμήνων.

Λεωφορείο

Και τα υπόλοιπα ΜΜΜ της Αθήνας (Μετρό, Τραμ, Τρόλεϊ) έχουν ενιαίο εισιτήριο της τάξεως των € 1,40, ενώ η μηνιαία κάρτα κοστίζει € 45. Αναμένεται, πάντως, αύξηση του εισιτηρίου της 1,5 ώρας στα € 1,70. Το φοιτητικό πάσο, φέτος για πρώτη φορά, θα υποβάλλεται με ηλεκτρονική αίτηση στο paso.minedu.gov.gr

Μεταρρύθμιση

Η λέξη που στοιχειώνει από την εποχή του Γεωργίου Ράλλη την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Φέτος, για άλλη μια φορά, θα επανεξεταστεί το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και θα έχει ορίζοντα εφαρμογής του την ακαδημαϊκή περίοδο 2016-2017.

Ντελίβερι

Το ευχάριστο δίλημμα του να κάθεσαι στον καναπέ και να αναρωτιέσαι αν προτιμάς σουβλάκια, πίτσα, κινέζικο ή μαγειρευτό. Δεν είναι για κάθε μέρα, ενημερώσου για τις προσφορές και τα κουπόνια που δίνουν κατά καιρούς. (Μερικές φορές είναι πιο φθηνό να φας τα σπέσιαλ μενού των εστιατορίων.)

Ξένες Γλώσσες

Τα αγγλικά είναι το Α και το Ω, αλλά μια δεύτερη γλώσσα θα σου φανεί πολύ χρήσιμη όταν ψάξεις για δουλειά. Tip: Μάθε μια γλώσσα που δε γνωρίζουν πολλοί, όπως κινέζικα, ρώσικα κ.λπ. Tip 2: Το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών προσφέρει μαθήματα σε 27 γλώσσες (τελευταία προσθήκη τα σανσκριτικά), με € 315 ετησίως για τους φοιτητές του, € 350 για τους φοιτητές άλλων ΑΕΙ και ΤΕΙ και € 480 για κάθε πολίτη.

Όαση Υπάρχουν και τέτοιες στην Αθήνα και αξίζει να τις ανακαλύψεις, είτε θες λίγη ησυχία στη φύση για να διαβάσεις ένα μεσημεράκι είτε θες να πας για τζόκινγκ. Ξεκίνα από τον Εθνικό Κήπο στο Ζάππειο, το Πεδίον του Άρεως στην Αλεξάνδρας, το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης στο Ίλιον, το Δάσος Συγγρού στο Μαρούσι, το Άλσος Σκοπευτηρίου στην Καισαριανή.

Ποδήλατο

Το πιο βολικό μέσο για την περίπτωσή σου – θα σε πάει παντού, δεν θα επιβαρύνεις την ατμόσφαιρα και θα προπονήσεις τα πόδια σου. Να θυμάσαι ότι η κυκλοφορία των ποδηλάτων επιτρέπεται σε όλες τις λεωφορειολωρίδες και ότι μπορείς να τα μεταφέρεις στο τελευταίο βαγόνι όλων των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) και να προσέχεις τους οδηγούς, γιατί η ποδηλατική κουλτούρα στην Αθήνα θέλει δουλειά ακόμα. Επισκέψου και το πολύ ενημερωμένο www.podilates.gr 

Ρακόμελο

(Θα γίνει) το ποτό σου. Φθηνό, υγιεινό, ταιριάζει με μεζέ και με παρέα.

Συγκατοίκηση

Η πιο οικονομική λύση για τη διαμονή σου, άσε που θα κάνεις και ανταλλαγή φίλων. Το μόνο κακό είναι πως θα μάθεις αν ταιριάζεται, αφού θας σας έχει ακούσει όλη η γειτονιά. Αλλά εποχές που είναι, πρέπει να κάνεις και λίγο την… κορόιδα.

Τάπερ

Τετράγωνα, στρογγυλά, πολύχρωμα, γεμάτα με τα κεφτεδάκια που θα σου στέλνει η μητέρα σου με το ΚΤΕΛ. Παραδείγματα. Ένα δέμα 10 κιλών από Θεσσαλονίκη-Αθήνα κοστίζει € 15-18, ανάλογα με τον όγκο του. Καλαμάτα-Αθήνα είναι στα € 7-8.

Υποτροφίες

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών έχει περάσει στην ψηφιακή εποχή. Οι αιτήσεις γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, ανοίγοντας ένα λογαριασμό διάρκειας ενός έτους στο apps.gov.gr/minedu/iky_scholarships/iky/public/account/register/?l=el

Φροντιστήριο

Εσύ να υπολογίζεις 3-5 ώρες ημερησίως για τις τάξεις Β΄ και Γ΄Λυκείου και οι γονείς σου δίδακτρα μειωμένα κατά 15%, όπως αποφάσισε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής (πέρυσι είχαν προχωρήσει σε μείωση 20%).

Χαράματα

Επειδή θα είναι κάμποσες οι φορές που θα σε βρει το ξημέρωμα, να ξέρεις ότι ανοιχτά περίπτερα όλο το 24ωρο στο κέντρο θα βρεις στο Σύνταγμα, την Ομόνοια, την πλατεία Εξαρχείων, το Γκάζι. Για φαγητό Mc Donald’s στο Σύνταγμα, Everest στο Μοναστηράκι, στο 24ωρο στη Συγγρού 44. Καφές στα Λουκούμι (Αβησσυνίας 3), Cyrano (Βουλιαγμένης 131), Drugstore (Ιπποκράτους 69).

Ψηφιακό (σχολείο)

Σε δοκιμαστική λειτουργία ακόμα, αλλά θεωρείται ως αναπόσπαστο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο μέλλον. Δες και digitalschool.minedu.gov.gr

Ωραίο (μου πλυντήριο)

Μπορείς να βάλεις πλυντήριο, να απλώσεις και μετά να σιδερώσεις ή να πας σε ένα self service πλυντήριο, από αυτά που δεν είναι απαραίτητη η φυσική σου παρουσία, και να τελειώνεις. Ενδεικτικά: Κυψέλη (Σποράδων 35, 210 8223.959), Εξάρχεια (Διδότου 46 & Ζωοδόχου Πηγής, 210 3810.661), Ζωγράφου (Γρ. Κουσίδη 81, 210 7773.938)

Φωτό: Έργο της Βίκυς Γεωργιοπούλου, "Σβήνω το παιδάκι"