- CITY GUIDE
- PODCAST
-
32°
Δεν πας για ψάρεμα;
10 συμβουλές για ερασιτέχνες ψαράδες από το βιβλίο του Κώστα Δημητρακόπουλου «Ψάρεμα, ψάρια, θάλασσα»
![24623-54604.jpg 24623-54604.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2012/07/25/24623-54604.jpg)
1) Ο πιο διαδεδομένος τρόπος ψαρέματος από τη στεριά είναι το πεταχτάρι ή αρμίδι ή διπλάρι. Το πεταχτάρι αποτελείται από τη μάνα, τυλιγμένη σε ένα φελλό ή σε πλαστικό καρούλι, για να αποφεύγουμε τα μπερδέματα.
2) Είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας μια απόχη ειδικά την ημέρα, γιατί τα καλά ψάρια αντιστέκονται όταν πλησιάζουν στα ρηχά, κι αν δεν τα έχουμε κουράσει αρκετά με την παραμικρή απρόσεκτη κίνηση μας ξεψαρίζουν.
3) Από τη στεριά ψαρεύει και το καλαμίδι, ένα καλάμι μπαμπού πέντε μέτρων τουλάχιστον, με το ανάλογο μήκος μεσηνέζας και την αρματωσιά του, ένα ή δύο αγκίστρια ή σαλαγγιά, ένα φελλό και το μικρό βαριδάκι του.
4) Ιδανικά δολώματα είναι το σκουλήκι Χαλκίδας (τσουτσούνι), το καραβιδάκι, η γαρίδα, το αγγούρι της θάλασσας (ψολιόγκος), η σουπιά, το καλαμάρι, το ψωμοτύρι, το ζυμάρι, η ψαροτροφή, το καραβιδάκι, το καρτσίνι. Πρέπει να συντηρούνται σε ψυγεία, σκεπασμένα με υγρό πανί.
5) Την ημέρα τα αγκίστρια τρομάζουν τα ψάρια, ειδικά όταν εξέχουν από τα δολώματα. Τη νύχτα πιάνονται ευκολότερα καθαρά ψάρια, μεγάλα λαβράκια, σαργοί, μουρμούρες και τσιπούρες.
6) Την ημέρα καλύτερο δόλωμα είναι το τσουτσούνι.
7) Το ψάρεμα με μηχανικό καλάμι, ειδικά τις νύχτες, γίνεται κάτω από το φως του φεγγαριού, γιατί τότε τα ψάρια βόσκουν ελεύθερα και ανενόχλητα, ενώ στο απόλυτο σκοτάδι μένουν τελείως ακίνητα φοβούμενα τα αρπακτικά μέχρι το πρώτο φως της αυγής.
8) Στο βραδινό ψάρεμα βάφουμε τα καρούλια με ένα φωσφορούχο σπρέι και τα παρακολουθούμε από μακριά με ένα φακό.
9) Όταν το ψάρι τσιμπήσει, η αντίδρασή μας πρέπει να είναι αργή και σταθερή χωρίς βιασύνη, γιατί η δύναμη που ασκείται στο στόμα του ψαριού από το λυγισμένο καλάμι και το ξαφνικό σήκωμά του μπορεί να του ξεσκίσει το στόμα αν το ψάρι είναι μικρό, ή, σε περίπτωση που είναι μεγάλο, εκείνη τη στιγμή υπάρχει φόβος να μας σπάσει το αγκίστρι ή να κόψει το παράμαλο.
10) Ο κέφαλος, η γόπα, ο γύλος, ο σπάρος θέλουν αγκίστρια ψιλά με μακρύτερο στέλεχος, γιατί έχουν μικρό στόμα, σε αντίθεση με την τσερούλα, το χάνο και την πέρκα που χάφτουν το δόλωμα. Η τσιπούρα, ο σαργός και το λαβράκι θέλουν πιο κοντά και σκληρά αγκίστρια, γιατί είναι πιο φιλύποπτα.
Φωτό: Μιχάλης Καραγιάννης, συμμετοχή στην έκθεση «24 ώρες τον Αύγουστο», TAF
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σύμβουλοι-οινολόγοι της Zoumboulis & Associates φιλοξένησαν στην Ελλάδα τον νευροεπιστήμονα καθηγητή Gabriel Lepousez στο Μουσείο Οίνου Μάρκου
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Πόσο αυξήθηκε η θερμοκρασία της Αθήνας τα τελευταία χρόνια; Ποιες είναι οι πιο θερμές περιοχές της πόλης; Πώς θα αντιμετωπιστεί ο καύσωνας;
Λατέρνες, παγκάκια, γλάστρες και κολώνες φωτισμού σε μικρογραφία, στήνονται σε διάφορα σημεία
Με τα ηχητικά βιβλία, οι αναγνώστες πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη – αλλά ο έλεγχος αυτής της βιβλιοθήκης εναπόκειται τελικά στην πλατφόρμα που τη φιλοξενεί
Ο ιδιοπαθής τρόμος και τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά του
Η πράσινη βίβλος της ΕΕ για την πρόληψη και τη θεραπεία
Το φόρουμ 26 κορυφαίων παγκόσμιων φαρμακευτικών εταιρειών
Η Καλαμάτα συνδυάζει ομορφιά, ιστορία, γλυκιά ζωή, όλα στα μέτρα του ανθρώπου
Oι σημερινές σας επιλογές καθορίζουν την μελλοντική σας κατάσταση
Τηλεοπτικές σειρές που κέρδισαν τους τηλεθεατές με την ατμόσφαιρα και την ανατρεπτική και αγωνιώδη πλοκή
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν τους υγροτόπους ως «χέρσες περιοχές που είναι στη διάθεσή μας για να τους μετατρέψουμε σε «χρήσιμη» γη.
Η πιο συχνή διαταραχή στις γυναίκες
Στο επίκεντρο οι συνεργασίες στον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα
Εμφανίζονται περισσότερο στις γυναίκες και παρουσιάζονται συνήθως μέχρι την ενηλικίωσή μας
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ο καθένας να προσφέρει όσο μπορεί, με τον οποιοδήποτε τρόπο μπορεί
Μια συζήτηση με την καθηγήτρια Βάια Λαμπαδιάρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.