Life

Δεν πας για ψάρεμα;

10 συμβουλές για ερασιτέχνες ψαράδες από το βιβλίο του Κώστα Δημητρακόπουλου «Ψάρεμα, ψάρια, θάλασσα»

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 402
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24623-54604.jpg

1) Ο πιο διαδεδομένος τρόπος ψαρέματος από τη στεριά είναι το πεταχτάρι ή αρμίδι ή διπλάρι. Το πεταχτάρι αποτελείται από τη μάνα, τυλιγμένη σε ένα φελλό ή σε πλαστικό καρούλι, για να αποφεύγουμε τα μπερδέματα.

2) Είναι απαραίτητο να έχουμε μαζί μας μια απόχη ειδικά την ημέρα, γιατί τα καλά ψάρια αντιστέκονται όταν πλησιάζουν στα ρηχά, κι αν δεν τα έχουμε κουράσει αρκετά με την παραμικρή απρόσεκτη κίνηση μας ξεψαρίζουν.

3) Από τη στεριά ψαρεύει και το καλαμίδι, ένα καλάμι μπαμπού πέντε μέτρων τουλάχιστον, με το ανάλογο μήκος μεσηνέζας και την αρματωσιά του, ένα ή δύο αγκίστρια ή σαλαγγιά, ένα φελλό και το μικρό βαριδάκι του.

4) Ιδανικά δολώματα είναι το σκουλήκι Χαλκίδας (τσουτσούνι), το καραβιδάκι, η γαρίδα, το αγγούρι της θάλασσας (ψολιόγκος), η σουπιά, το καλαμάρι, το ψωμοτύρι, το ζυμάρι, η ψαροτροφή, το καραβιδάκι, το καρτσίνι. Πρέπει να συντηρούνται σε ψυγεία, σκεπασμένα με υγρό πανί.

5) Την ημέρα τα αγκίστρια τρομάζουν τα ψάρια, ειδικά όταν εξέχουν από τα δολώματα. Τη νύχτα πιάνονται ευκολότερα καθαρά ψάρια, μεγάλα λαβράκια, σαργοί, μουρμούρες και τσιπούρες.

6) Την ημέρα καλύτερο δόλωμα είναι το τσουτσούνι.

7) Το ψάρεμα με μηχανικό καλάμι, ειδικά τις νύχτες, γίνεται κάτω από το φως του φεγγαριού, γιατί τότε τα ψάρια βόσκουν ελεύθερα και ανενόχλητα, ενώ στο απόλυτο σκοτάδι μένουν τελείως ακίνητα φοβούμενα τα αρπακτικά μέχρι το πρώτο φως της αυγής.

8) Στο βραδινό ψάρεμα βάφουμε τα καρούλια με ένα φωσφορούχο σπρέι και τα παρακολουθούμε από μακριά με ένα φακό.

9) Όταν το ψάρι τσιμπήσει, η αντίδρασή μας πρέπει να είναι αργή και σταθερή χωρίς βιασύνη, γιατί η δύναμη που ασκείται στο στόμα του ψαριού από το λυγισμένο καλάμι και το ξαφνικό σήκωμά του μπορεί να του ξεσκίσει το στόμα αν το ψάρι είναι μικρό, ή, σε περίπτωση που είναι μεγάλο, εκείνη τη στιγμή υπάρχει φόβος να μας σπάσει το αγκίστρι ή να κόψει το παράμαλο.

10) Ο κέφαλος, η γόπα, ο γύλος, ο σπάρος θέλουν αγκίστρια ψιλά με μακρύτερο στέλεχος, γιατί έχουν μικρό στόμα, σε αντίθεση με την τσερούλα, το χάνο και την πέρκα που χάφτουν το δόλωμα. Η τσιπούρα, ο σαργός και το λαβράκι θέλουν πιο κοντά και σκληρά αγκίστρια, γιατί είναι πιο φιλύποπτα.


Φωτό: Μιχάλης Καραγιάννης, συμμετοχή στην έκθεση «24 ώρες τον Αύγουστο», TAF

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.