Life

Ενάντια στην ομοφοβία

Η 17η Μαΐου είναι η παγκόσμια μέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας

Λύο Καλοβυρνάς
ΤΕΥΧΟΣ 392
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η 17η Μαΐου είναι η παγκόσμια μέρα κατά της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. Ωχ, άλλη μια παγκόσμια μέρα και μάλιστα μία που περνάει στο ντούκου. Όμως η ομοφοβία υπάρχει και μάλιστα καταστρέφει ζωές. Τι σημαίνει ομοφοβία; Είναι οι διακρίσεις (ο ρατσισμός, δηλαδή) λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Οι γκέι άντρες και γυναίκες βιώνουν καθημερινά αυτές τις διακρίσεις – αν όχι με την ακραία μορφή της σωματικής ή λεκτικής βίας, σίγουρα με το να αναγκάζονται να λογοκρίνονται, να κρύβουν απλές, ανθρώπινες πτυχές της ζωής τους (ένα φιλί, μια σχέση).

Οι διακρίσεις εναντίον των γκέι και των τρανς στο χώρο εργασίας καλά κρατούν στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται και από επιστημονικές έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα πράγματα συνεχώς βελτιώνονται, αλλά μόνο αν τα βελτιώνουμε εμείς! Σήμερα η ευαισθητοποίησή μας για την ομοφοβία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ! Ήδη τη βδομάδα μετά τις εκλογές, η Χρυσή Αυγή σκόρπισε φυλλάδια στο Γκάζι που έλεγαν: «Μετά τους μετανάστες έρχεται και η σειρά σας». Συμβαίνουν συνεχώς περιστατικά βίας, αλλά δυστυχώς οι παθόντες δεν τα αναφέρουν είτε από φόβο να αποκαλυφθούν είτε επειδή πιστεύουν ότι η Αστυνομία θα αδιαφορήσει.

Ωραία, τι να κάνουμε; Πρώτα απ’ όλα να πάψουμε να ντρεπόμαστε εμείς οι ίδιοι. Αν δεν καταπολεμήσουμε την εσωτερική μας ομοφοβία, γινόμαστε πιο ευάλωτοι στην εξωτερική. Δεν ζούμε πια στο 1980. Ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και αλλού, υπάρχουν ομάδες που μας στηρίζουν, ομάδες όπου μπορούμε να γνωρίσουμε άλλες γκέι γυναίκες και άντρες και να δούμε ότι δεν είναι οι ψυχοπαθολογικές περιπτώσεις που μας περιγράφουν οι γονείς μας ή τα ΜΜΕ. «Μα εγώ δεν έχω πρόβλημα που είμαι γκέι!» λένε μερικοί. Έχουν οι άλλοι, όμως. Κι όσο έχουν, δημιουργούν προβλήματα και σ’ εμάς. Άλλωστε, πολλοί γκέι απ’ αυτούς που «δεν έχουν πρόβλημα» έχουν ύπουλα κατάλοιπα ομοφοβίας, που τους δηλητηριάζουν τη ζωή. Όλοι και όλες είμαστε σε ένα βαθμό ομοφοβικοί – είναι η εργοστασιακή ρύθμιση. Δυστυχώς, έτσι έχουμε μεγαλώσει. Αλλά δεν χρειάζεται να παραμείνουμε έτσι.

Η Αθήνα γιορτάζει τη 17η Μαΐου με συνέντευξη τύπου στον Ιανό (Σταδίου 24), στις 12.00. Θέμα: «Ομοφοβία, Λεσβιοφοβία και Τρανσφοβία στα Μέσα Ενημέρωσης». Την Παρασκευή 18, στην πλατεία Κεραμεικού, θα γίνουν δράσεις δρόμου από δώδεκα ΛΟΑΔ οργανώσεις (19.00-22.00).

Στη Θεσσαλονίκη γίνεται το τριήμερο φεστιβάλ Homotopia (25-27 Μαΐου), με πλήθος εκδηλώσεων. Οι περισσότερες έχουν καλλιτεχνικό χαρακτήρα και στοχεύουν στην ανάδειξη καλλιτεχνών των οποίων το έργο προωθεί την εξάλειψη της βίας και της ομοφοβίας. Περισσότερα: www.facebook.com/omotopia. Το πρόγραμμα είναι πιο πλούσιο σε ενδιαφέρον απ’ ό,τι ένα γαλακτομπούρεκο σε θερμίδες. Εξάλλου, σε τέτοιες εκδηλώσεις δεν πάμε μόνο για το περιεχόμενό τους, αλλά γιατί είναι μια σούπερ ευκαιρία να βρεθούμε, να κάνουμε καινούργιες γνωριμίες (φιλικές ή ερωτικές) και γενικά να γιορτάσουμε τη ζωή μας σαν ολόκληροι άνθρωποι! Μην ξεχνάμε: Η ομοφυλοφιλία υπάρχει παντού. Η ομοφοβία μόνο στο μυαλό μας.