- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°

Η εταιρεία design της Θεσσαλονίκης που βραβεύτηκε με το βραβείο Design Agency 2011, στο διαγωνισμό Red Dot ανάμεσα σε 40 χώρες
Beetroot Success Story
Γνωριστήκαμε στο σχολείο και παραμένουμε φίλοι. Από τότε κάναμε όνειρα για ένα creative powerhouse, που θα αναλάμβανε projects οπτικής επικοινωνίας και όχι μόνο. Ο ένας σκεφτόταν να γίνει αρχιτέκτονας, ο άλλος γραφίστας και όλοι θέλαμε να σχεδιάζουμε “σούπερ” πράγματα” σαν κι αυτά που μας άρεσαν κυρίως “απ’ έξω”. Παίζαμε πολύ μπάσκετ και βόλεϊ, κάναμε γκράφιτι με τα σήματα του NBA (ο Μινώταυρος των Greek Monsters κλείνει πονηρά το μάτι στον “ταύρο” των Chicago Bulls του Jordan) και ακόμη και σήμερα ακολουθούμε πολλές από τις πρακτικές που εφαρμόζαμε στα ομαδικά σπορ.
Τον Σεπτέμβριο του 2000 ξαναβρεθήκαμε. Το παιδικό μας όνειρο ήταν ακόμη ζεστό. Νοικιάζουμε τριάντα τετραγωνικά μέσα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, βάζουμε μέσα ένα τραπέζι, μερικές καρέκλες κι ένα computer και ξεκινάμε την Beetroot, που πήρε το όνομά της από την κοινή μας αγάπη για τη νουβέλα του Tom Robins «Το άρωμα του ονείρου». Στην αρχή δουλεύουμε κυρίως για φίλους και γνωστούς, και σιγά-σιγά μάς μαθαίνουν στην πόλη και αρχίζουμε να παίρνουμε τα πρώτα μας μεγάλα έργα. Μεγαλώνουμε, μαθαίνουμε, ταξιδεύουμε και μετασχηματίζουμε συνέχεια τη Beetroot, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ποτέ αναπτύξει ένα συγκεκριμένο στιλ. Στην αρχή νομίζαμε πως αυτό ήταν κάτι κακό, αλλά όσο αναπτυσσόμασταν συνειδητοποιούσαμε ότι η δύναμή μας. Η Beetroot μεγάλωσε και σήμερα απασχολεί δώδεκα άτομα με διαφορετικό background, ικανότητες, προσλαμβάνουσες και ενδιαφέροντα.
Στο δυναμικό της περιλαμβάνονται designers, interactive designers, sound designers, photographers, illustrators, motion designers, production designers και ένας σκηνοθέτης όπερας! Στην πολυσυλλεκτικότητα της ομάδας οφείλουμε τη δυνατότητα και την επιθυμία μας να αντιμετωπίζουμε εντελώς διαφορετικά project. Η βράβευση στο διαγωνισμό red dot για το σύνολο του έργου μας, ως Design Agency 2011, είναι σταθμός στην ιστορία μας αλλά και στην ιστορία του ελληνικού communication design. Είναι η πρώτη φορά που το βραβείο πηγαίνει σε ένα γραφείο της δικής μας κλίμακας*. Η διεθνής μας έκθεση “The Greek Monsters” (σε επιμέλεια Πάρι Μέξη) περιοδεύει αυτή τη στιγμή σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως και σύντομα αναμένεται και στην Αθήνα!
Οι Beetroot είναι: Ο Βαγγέλης Λίακος, ο Αλέξανδρος Νίκου, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Μιχαήλ Ραφαήλ, ο Ηλίας Παντικάκης, ο Γιώργος Λεμονίδης, ο Κώστας Παππάς, ο Χάρης Μάρτης, ο Κάρολος Γακίδης, η Έυη Μπλάζου, ο Χάρης Χατζημπαλόγλου και Πάρις Μέξης.
Το 2010 το βραβείο απέσπασε η γνωστή πολυεθνική εταιρεία BBDO, που απασχολεί 15.000 υπαλλήλους
Ελληνικά εύσημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χάρης Πισσαρίδης Το 2010 ο καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics and Political Science και διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος στη μακροοικονομική του Centre for Economic Performance του London School of Economics κέρδισε το Νόμπελ Οικονομικών για το 2010.
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Παναγιώτης Καρακατσούλης Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης κέρδισε το Διεθνές Βραβείο της Αμερικανικής Εταιρείας Δημόσιας Διοίκησης για τον καλύτερο δημόσιο λειτουργό. Ο ίδιος έχει δηλώσει χαριτολογώντας ότι κέρδισε το «νόμπελ» Δημόσιας Διοίκησης.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δημήτρης Χριστοδούλου Πριν από ένα μήνα ένας σημαντικός Έλληνας διανοητής των επιστημονικών ιδεών, φυσικός και μαθηματικός, κέρδισε το βραβείο «Σο Πράιζ» της Ασίας για τα Μαθηματικά, το οποίο θεωρείται ισάξιας βαρύτητας με βραβείο Νόμπελ. Ο Έλληνας Αϊνστάιν (που σε ηλικία 21 ετών ήταν ήδη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) μοιράστηκε το βραβείο μαζί με ένα άλλο «ιερό τέρας», τον Αμερικανό Ρίτσαρντ Χάμιλτον.
Αναστασία Παπαδοπούλου Η διδάκτωρ Βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απέσπασε φέτος το «Young Investigator Award», δηλαδή το πρώτο βραβείο Νέας Ερευνήτριας για το 2011. Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Κυτταρικής Θεραπείας, η ερευνητική εργασία της Παπαδοπούλου ανοίγει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ
Ορφέας Ζορμπαλάς Ένας 17χρονος φιλόσοφος. Ο μαθητής της Β΄ Λυκείου στο Κολέγιο Αθηνών κέρδισε την τρίτη θέση στην 19η Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας στη Βιέννη (Μάιος 2011). Μαζί του, την Ελλάδα εκπροσώπησε και η Ελένη Ισμαήλου, που επίσης πήρε υψηλή θέση στην τελική κατάταξη – ο μέσος όρος της Ελλάδας (7.1 στα 10) κατέταξε τη χώρα μας στην πρώτη δεκάδα.
Στέφανος Τύρος Χάλκινο μετάλλιο στην 43η Ολυμπιάδα Χημείας κέρδισε ο 18χρονος «Στίβεν Χόκινγκ της Καλαμάτας». Τώρα ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, στην Πολωνία.
Γιώργος Βλάχος Στην 52η Μαθηματική Ολυμπιάδα τον περασμένο Ιούλιο, στο Άμστερνταμ, ο μαθητής –τότε– της 3ης Λυκείου κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο, το πρώτο που κατακτά η χώρα μας σε αυτόν το διαγωνισμό. Ο Γιώργος υπερσκέλισε 559 μαθηματικά μυαλά. Πριν από αυτή τη διάκριση είχε σαρώσει όλα τα βραβεία σε εθνικό επίπεδο, στους διαγωνισμούς «Θαλής», «Eυκλείδης» και «Aρχιμήδης.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ/ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας Βραβείο «Πρόσβαση στη Μάθηση 2010» από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, ως επιτυχές πρότυπο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Συνοδεύτηκε από χρηματική ενίσχυση 1 εκατομμυρίου δολαρίων.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Η «Ηπιόνη», η πρωτοποριακή εφεύρεση της επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ, είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή που βοηθά τον ασθενή να αντιμετωπίσει κάθε είδους χρόνιο πόνο, σωματικό και ψυχικό. Σύντομα, η εφαρμογή θα δοκιμαστεί πειραματικά σε νοσοκομεία της Κρήτης και της Θεσσαλονίκης.
Πανεπιστήμιο Κρήτης Οι καθηγητές Χρήστος Λιονής, Ηλίας Καστανάς και Στέργιος Πυρίντσος παρασκεύασαν τη νέα βιολογική και φθηνή ασπιρίνη.
Νίκος Πελεκάνος Ο καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας μοιράστηκε μαζί με άλλους δύο ερευνητές το βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού «Solar - Innovation 2010». Η Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επέλεξε μεταξύ δεκάδων συμμετοχών να χρηματοδοτήσει την πρότασή του.
Χάρης Ματζάρογλου - Κωνσταντίνος Καφχίτσας Ο πρώτος είναι επιμελητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και «Fellow» στο Johannes Gutenberg University του Μάιντζ της Γερμανίας. Ο δεύτερος είναι επίκουρος καθηγητής της Ορθοπαιδικής Κλινικής στο παραπάνω γερμανικό πανεπιστήμιο. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι δύο επιστήμονες πήραν μέρος σε ένα διεθνή ιατρικό διαγωνισμό στο Λιτόχωρο Πιερίας, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο. Λεπτομέρεια: Κέρδισαν το βραβείο εκπροσωπώντας τη Γερμανία κι αυτό γιατί εκπόνησαν την εργασία τους στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Πανεπιστημίου με το οποίο συνεργάζονται χρησιμοποιώντας τις υποδομές του, αλλά και υλικό Γερμανών ασθενών της περιοχής.- Δήμητρα Τριαντφύλλου
Δες επίσης: Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα Οι ελληνικές πρωτιές Made in Greece Η Ελλάδα όλου του κόσμου Η Ακρόπολη του Μανώλη Κορρέ
Τα υπέροχα μικρά ελληνικά ξενοδοχεία Πως γεννιούνται οι ελπίδες Φιλία Παραγωγές διεθνούς εμβέλειας That’s the sound of the πόλις
Οι Έλληνες της γεύσης σε όλο τον κόσμο
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλοι στη Θεσσαλονίκη το θυμούνται ως Αλκαζάρ, και αυτή είναι η ιστορία του
Τραγανό choux, κρέμα, σοκολάτα και σαντιγί, αυτό δεν είναι γλυκό, είναι ένας μεγάλος έρωτας!
Ένας από τους πρωτοπόρους Έλληνες Venture Capitalists μιλά για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας εποχής κι εξηγεί γιατί η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει παράγοντας, όχι ουραγός.
Ο Χάρης Δούκας εγκαινίασε την ασφαλή, σύγχρονη και πιστοποιημένη παιδική χαρά στη γειτονιά του Λυκαβηττού
Το νησί της Καλυψώς στα αφιερώματα διεθνών μέσων - Αυξανόμενο τουριστικό ενδιαφέρον
Πώς γιορτάζουν τις ημέρες της ορθοδοξίας στην κωμόπολη της Πιερίας
Ο τρόπος που οδηγούμε, τα ψώνια, η άσκηση
Οι διαφορετικές συνέπειές τους και η αντιμετώπισή τους
Επιστήμονες έδωσαν την εξήγηση
Σπιτικές λιχουδιές, είδη χειροτεχνίας και παλιά αντικείμενα θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν όσοι επισκεφτούν το μπαζάρ του Αρμενικού Κυανού Σταυρού στις 6 Απριλίου.
Η αποχαιρετιστήρια ανάρτηση-ανακοίνωση
Εξερράγη λιγότερο από ένα λεπτό μετά την απογείωσή του
Μπορούν οι σκύλοι να μιλήσουν τη γλώσσα μας; Κάποιοι περήφανοι ιδιοκτήτες ορκίζονται πως ναι, μπορούν πατώντας τα κατάλληλα κουμπιά.
Η προσφορά, η οποία ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Απριλίου, εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σύνολο του στόλου του instacar.
Τα πιάτα του όλα φανερώνουν καλό, γυναικείο χέρι
Και εκεί σερβίρει το ολοκαίνουργιο bar food menu του Νίκου Καραθάνου
Μπορεί να είναι μόνο μία ώρα που «χάνουμε», αλλά τα αποτελέσματα για την ευημερία μπορεί να είναι σημαντικά
Πώς είναι να είσαι μαμά με καροτσάκι στο πεζοδρόμιο; Ανάπηρος με αμαξίδιο; Ηλικιωμένος;
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Τα μυστικά της Τοιχογραφίας με το Κυνήγι του Τάφου ΙΙ στη Βεργίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.