- CITY GUIDE
- PODCAST
-
32°
Εκδροµικά (ή, αλλού…)
Ντάλα άνοιξη πήραµε αµάξι και µερικά (µικρά) παιδιά και τραβήξαµε βόρεια...
![13768-30711.jpg 13768-30711.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2011/04/20/13768-30711.jpg)
Ντάλα άνοιξη πήραµε αµάξι και µερικά (µικρά) παιδιά και τραβήξαµε βόρεια, ως τα βουλγαρικά σύνορα. Πρασινάδες, ζουζούνια και πασχαλιές ανθισµένες – δεν το πιστεύεις πως είναι η ίδια χώρα, από την ανάποδη, ντουµπλαρισµένη µε ανθάκι και, ερµ, βουβαλίσια φέτα…
Σε κάποιον έλεγα ότι σταµατήσαµε στα Τέµπη και µε ρώτησε «Mα υπάρχουν ακόµα τα Τέµπη;». Ζουν και βασιλεύουν, µε πλούσια βλάστηση και τη σπηλιά-που-τρέχει-αγιασµός πίσω από τη γέφυρα του Πηνειού… το κλασικό, σχεδόν αρχαιοπρεπές πια, «Τέγος» πουλάει από καφέδες και τραχανά µέχρι σουβενίρ και τοστ µε ανεξήγητη γεύση σαπουνιού: κάθεσαι στους ξύλινους πάγκους και χαζεύεις το ποτάµι, δεν πολυθέλεις να ξαναµπείς στο αυτοκίνητο, όπως όταν ήσουνα σπόρος και έψαχνες ευκαιρία να τσαλαβουτήσεις στα ρηχά, στις γυαλιστερές πετρούλες. Μήπως άµα βραχείς σταµατήσουµε εδώ για πάντα; Μήπως δεν διασχίσουµε τη µισή Ελλάδα ζαβλακωµένοι ακούγοντας «Κατεβαίνει, κατεβαίνει ο ∆οµάζος στη µικρή περιοχή, σουτάρει, σουτάρει ο ∆οµάζος…» και τέτοια…
Φτάσαµε στη λίµνη Κερκίνη: γύρω στα 70.000 στρέµµατα νερού, µε τρία ποτάµια (Κερκινίτης, Κρούστας αλλά κυρίως Στρυµόνας), µε υδροβιότοπους και 300 είδη πουλιών. Και («έξτρα για τους µικρούς µας φίλους!») 500 βουβάλια – µικρά, σκονισµένα, αλητήρια, πλην όµως real βουβάλια, που βόσκουν ανέµελα σ’ ένα τοπίο τάλε-κουάλε µ’ αυτό της Βόρειας Ιταλίας. ∆ηλαδή µε ψηλά βουνά, γαλανό ουρανό, πράσινα χωράφια και λίµνη στη µέση, που απλώς δεν είναι γαλάζια, µάλλον λόγω υπεδάφους ή γκαντεµιάς. Μπήκαµε σ’ ένα βαρκάκι να µας κάνει βόλτα στη λίµνη. Αγριοπελεκάνοι (indeed!), κορµοράνοι, αγριόπαπιες και όλοι τους οι φίλοι τσιµπολογούσαν ψαράκια στο πρώτο ∆έλτα του Στρυµόνα, στο πλουσιότερο κοµµάτι της λίµνης. Η οποία είναι τεχνητή (κατασκευάστηκε το 1932) αλλά πηγµένη στο ψάρι, αµφίβιο, πετούµενο και ζωντανό…
Πάµε παρακάτω. Το βουβαλίσιο κρέας έχει λέει λιγότερες θερµίδες από το µοσχάρι κι επειδή τα βουβάλια ζούνε και πεθαίνουνε ευτυχισµένα πλάι στη λίµνη, είναι πιο υγιεινά… Σε ανάλογο, φιλοσοφικο-πεινασµένο πνεύµα (άλλα αντ’ άλλων) πήγαµε το βράδυ να φάµε στο αργεντίνικο εστιατόριο “Fernando’s” έξω από το Κιλκίς: τέσσερα άτοµα µε κάµποσο ωραίο φαγητό καθαρίσαµε µε 90 ευρώ. Ο Fernando είναι Αργεντίνος που γνώρισε µιά Κιλκισιώτισσα στο Τορόντο, την παντρεύτηκε κι άνοιξε το “Fernando’s” µαζί της (που αλλού;) στο Κιλκίς. Ο Λουίς, επίσης Αργεντίνος, µπάρµαν του µπαρ “MG” της Μαβίλη, µας είχε πει ότι το φαγητό είναι σούπερ, που όντως είναι. Και το µαγαζί είναι ενδιαφέρον, περίεργο, εκτός-τόπου-και-χρόνου αλλά µ’ ένα σκούρο, film-noir-ish τρόπο. Νοµίζεις ότι στο έβγα θα ανοίξεις την πόρτα και θα δεις να απλώνονται µπροστά σου οι ατελείωτες πάµπας, όχι ταµπέλες µε ποντιακά ονόµατα, κεµπαµπτσίδικα και ψιλικατζίδικα… δεν σε χαλάνε βέβαια κι αυτά – αν µη τι άλλο η αγορά του Κιλκίς πάει µια χαρά, δείχνει να σκίζει. Λίγο είναι κι αυτό;
∆εν µπήκαµε στη Θεσσαλονίκη, βρεθήκαµε µε φίλους στο καφέ “Tre Marie” στο Πανόραµα, για τέλειες πίτσες µε λεπτή κρούστα, κρασί και άλλη, επίσης ζεστή ατµόσφαιρα… γενικά το «ζεστή ατµόσφαιρα» δεν περιγράφει τίποτα αλλά πώς να το θέσω; Μπρούντζοι, ξύλινοι πάγκοι, µαρµάρινα µεγάλα τραπέζια, τζαµαρίες, πορτοκαλί φως και ένας αέρας παλιού αρχοντικού – λένε κάτι περισσότερο όλ’ αυτά; Τέλος πάντων, το “Tre Marie” έχει χαρακτήρα, καλές τιµές και φιλικό σέρβις. Οι φίλοι µας, που φτιάχνουν τα καλύτερα κριτσίνια και κουλουράκια στην «Εδωδή» της Θεσσαλονίκης, µας φόρτωσαν µε θεϊκά µπισκοτάκια (κρικάκια µε σουσάµι! Παξιµαδάκια σταφίδας!) και µας ξαπόστειλαν στην Αθήνα.
Φτου κι απ’ την αρχή ανθισµένες αµυγδαλιές, πρασινάδες, τι ’ναι η πατρίδα µας, µην είναι οι κάµποι, µην είναι τα άπιαστα ψηλά βουνά; Ε; ε; Μην είναι µία κούκλα, όπως Ιταλία στο πιο ανοργάνωτο/φτωχό/βρόµικο/ψωραλέο, πλην όµως, ναι, µε ζεστή ατµόσφαιρα; Με υπέροχη ζεστή ατµόσφαιρα ίσως; Ή µήπως enough is enough already;
Τέγος, Αγία Παρασκευή Τεµπών, 24950 93008
Ξεναγήσεις στην Κερκίνη, «Περίπλους», 694 5465619, www.varkada.gr
Φάρµα Κερκίνης Σερρών «Ο Μπίλης», 23270 41151, www.farmakerkinis.gr
Fernando’s Italoargentino Bar Restaurant, Α. Σιδέρη 4, 23410 76706, Κιλκίς, www.fernandos.gr
Tre Marie, café & gastronomia, Κοµνηνών 3, Πανόραµα, 2310 332.747
Εδωδή, παραδοσιακά κουλουράκια κ.λπ., Λάκκωµα Χαλκιδικής, 23990 51597 & 51598
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι σύμβουλοι-οινολόγοι της Zoumboulis & Associates φιλοξένησαν στην Ελλάδα τον νευροεπιστήμονα καθηγητή Gabriel Lepousez στο Μουσείο Οίνου Μάρκου
Ένα beach restaurant με καταγωγή από την Αίγυπτο
Πόσο αυξήθηκε η θερμοκρασία της Αθήνας τα τελευταία χρόνια; Ποιες είναι οι πιο θερμές περιοχές της πόλης; Πώς θα αντιμετωπιστεί ο καύσωνας;
Λατέρνες, παγκάκια, γλάστρες και κολώνες φωτισμού σε μικρογραφία, στήνονται σε διάφορα σημεία
Με τα ηχητικά βιβλία, οι αναγνώστες πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη – αλλά ο έλεγχος αυτής της βιβλιοθήκης εναπόκειται τελικά στην πλατφόρμα που τη φιλοξενεί
Ο ιδιοπαθής τρόμος και τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά του
Η πράσινη βίβλος της ΕΕ για την πρόληψη και τη θεραπεία
Το φόρουμ 26 κορυφαίων παγκόσμιων φαρμακευτικών εταιρειών
Η Καλαμάτα συνδυάζει ομορφιά, ιστορία, γλυκιά ζωή, όλα στα μέτρα του ανθρώπου
Oι σημερινές σας επιλογές καθορίζουν την μελλοντική σας κατάσταση
Τηλεοπτικές σειρές που κέρδισαν τους τηλεθεατές με την ατμόσφαιρα και την ανατρεπτική και αγωνιώδη πλοκή
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν τους υγροτόπους ως «χέρσες περιοχές που είναι στη διάθεσή μας για να τους μετατρέψουμε σε «χρήσιμη» γη.
Η πιο συχνή διαταραχή στις γυναίκες
Στο επίκεντρο οι συνεργασίες στον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα
Εμφανίζονται περισσότερο στις γυναίκες και παρουσιάζονται συνήθως μέχρι την ενηλικίωσή μας
Ο απόλυτος προορισμός του Ξυλόκαστρου κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας,
Χειροποίητες δημιουργίες, χωρίς χρωστικές και αγαπημένες γεύσεις
Happy vibes και ατμόσφαιρα party όλη ημέρα
Ο καθένας να προσφέρει όσο μπορεί, με τον οποιοδήποτε τρόπο μπορεί
Μια συζήτηση με την καθηγήτρια Βάια Λαμπαδιάρη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.