- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Δεν έχει σημασία τι είχε μέσα το πιάτο, αν πέτυχε ή κάηκε. Αν παράπεσε το αλάτι. Είναι αυτά που συνοδεύονται από ένα χάδι στον ώμο, από ένα καφέ μετά, από ένα «φάε και κάτσε λίγο να τα πούμε».
Είναι τα μπιφτέκια που έχει πάντα στην κατάψυξη η γιαγιά μου για όταν σκάνε τα εγγόνια. Τα ζυμώνει μόνη της μια από εκείνες τις πολλές μέρες που δεν πάμε να τη δούμε, βλέποντας τηλεόραση. Πάνια, σαπουνόπερες, Νικολούλη ανυπερθέτως τις Παρασκευές. Συνήθως στη διαπασών. Ύστερα τα καταμερίζει ένα-ένα σε σακουλάκια και τα αποθηκεύει περιμένοντας εκείνες τις μέρες τις καλές, που μας βγάζει ο δρόμος κοντά στο σπίτι και την παίρνουμε τηλέφωνο. «Έλα γιαγιά, να περάσω σε λιγάκι;».
Πάντα σε λιγάκι, πάντα τελευταία στιγμή. Ποτέ «Να περάσω την Κυριακή; Να περάσω μεθαύριο;». Σπανίως το κανονίζουμε από πριν. Σπανίως είναι προτεραιότητα. Καμιά φορά ρωτάει «θα’ ρθείτε την Κυριακή, να φτιάξω φρικασέ»; Θα δούμε, δεν ξέρουμε, έχουμε πολλή δουλειά. Γι’ αυτό κι εκείνη ξέρει. Δεν κάνει σχέδια μαγειρικά. Φτιάχνει μπιφτέκια για την κατάψυξη που τα βάζει έτσι παγωμένα στο φουρνάκι έξω στη βεράντα, και σε 20 λεπτά είναι έτοιμα.
Είναι το συκώτι που μου έφτιαξε μια φορά ο παππούς γιατί είμαι χλωμή. «Χλωμό είναι το παιδί» λέει στη γιαγιά σα να τη μαλώνει. Λες και ευθύνεται αυτή, λες και θα μπορούσε να με κυνηγάει με το αυγό στο γραφείο όπως στο νηπιαγωγείο στο διάλειμμα. Στο σχόλασμα ερχόταν ο παππούς με το μηχανάκι να με πάρει κι εγώ του ‘λεγα «Παππού να πατήσω λίγο το κλάτσο;» και πάταγα την κόρνα και δώστου τα γέλια ο παππούς. Στο σπίτι με περίμενε γιαούρτι «αγελαδίτσα» με ζάχαρη. Κρυβόμουν κάτω απ’το τραπέζι της κουζίνας, κι η γιαγιά στα γόνατα με το κουτάλι: «Μία για τη γιαγιά…Μία για τον παππού….μία για να μεγαλώσεις και να γίνεις Ορνέλα Μούτι». «Να πατήσω λίγο το κλάτσο;» μου ξαναλέει ο παππούς με παιδική φωνή και μετά βγάζει απ’ το πιάτο του το καλύτερο κομμάτι και μου το πασάρει διακριτικά. «Πάρε και τσουρεκάκι. Πάρε και κουλουράκια. Χλωμό είναι το παιδί, Νότα».
Εκείνη τη μέρα το συκώτι ήταν μαρμελάδα. Δεν τρωγότανε. Έχει μεγαλώσει, μπέρδεψε το αλάτι με τη ζάχαρη. Το έφαγα όλο, να μη τον κακοκαρδίσω.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εγκαίνια από τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα
Aποτελεί τόπο συνάντησης της ιατρικής επιστήμης με την τεχνολογία και την ενσυναίσθηση, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή στην Ογκολογία
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
«Ήρθε η ώρα να κρεμάσω το μικρόφωνό μου», δηλώνει η Πάμελα Χέιντεν - Το συγκινητικό αφιέρωμα της σειράς
Ποιος θα είναι ο φετινός πρωταθλητής;
Πώς κατάφεραν να το αποτυπώσουν οι αστρονόμοι
Η Novo Nordisk Hellas οδηγεί τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μια συζήτηση με τον γαστρεντρολόγο Γεώργιο Αναγνωστόπουλο
Από τις 22 έως τις 24 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Τα βήματα προς τα μπροστά δε σταματούν για τη ΔΩΔΩΝΗ όσο ο κόσμος αλλάζει
«Ένα είδος Google Maps για την κυτταρική βιολογία»
12 ερωτήσεις που από την απάντησή τους θα καταλάβετε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσατε
Στρατηγικός στόχος να γίνει ένας αυτοκινητόδρομος μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2030
Οι υψηλοί στόχοι της επόμενης τριετίας
Ένα σημαντικό έργο για όλη την Ευρώπη
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα μια κορυφαία πρόκληση για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα
Συνέντευξη με τη Δρ. Ζωή Αικατερινίδη C.E.O. Software Competitiveness International
Επανέρχεται το ζήτημα της δεσπόζουσας θέσης του κολοσσού της τεχνολογίας - Τι σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.