- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Tο μυστικό της ευτυχίας δεν είναι οι στόχοι που επιτυγχάνουμε αλλά η διαδικασία που περνάμε όσο τους κυνηγάμε, σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Jaak Panskepp, που υποστηρίζει ότι η χαρά της επίτευξης του στόχου σβήνει γρήγορα.
Για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε για κάτι παραπάνω.
Είτε κυνηγάμε μια καινούρια δουλειά, μια προαγωγή ή πιο ουσιαστικές σχέσεις, η διαδικασία που μας κάνει ευτυχείς είναι το κυνήγι αυτό καθεαυτό. Ο Panskepp, στο βιβλίο του Affective Neuroscience, σημειώνει ότι από τα εφτά βασικά ένστικτα του εγκεφάλου (θυμός, φόβος,πανικός-οδύνη, μητρικό ένστικτο, ευχαρίστηση-πόθος, παιχνίδι και αναζήτηση), η αναζήτηση είναι η σημαντικότερη, και είναι το κλειδί για την ευτυχία.
Αυτό ισχύει για όλα τα θηλαστικά, στα οποία η ντοπαμίνη, ένας νευροδιαβιβαστής που συνδέεται με την επιβράβευση και την ευχαρίστηση, εμπλέκεται στο συντονισμο του σχεδιασμού δραστηριοτήτων.
Πρακτικά, δηλαδή, τα θηλαστικά είναι ρυθμισμένα να επιβραβεύονται όταν εξερευνούν το περιβάλλον τους και αναζητούν καινούριες πληροφορίες, ως προαπαιτούμενο επιβίωσης.
Εφαρμοσμένη σε ανθρώπους, αυτή η θεωρία βοηθά να καταλάβουμε μελέτες που δείχνουν ότι η επίτευξη στόχων, ακόμα και το να κερδίσει κανείς το λαχείο, δεν επιδρούν και πολύ στην ευτυχία ενός ατόμου σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο.
Η έμφυτη ανάγκη για αναζήτηση σημαίνει ότι ποτέ δεν νιώθουμε ότι όλες μας οι επιθυμίες έχουν εκπληρωθεί. Ποτέ δεν θα υπάρξει τέλος στα μελλοντικά μας σχέδια και στόχους, στα πράγματα που θέλουμε να μάθουμε και να καταφέρουμε.
Αλλά το ίδιο ακριβώς το γεγονός ότι δεν έχουμε όλα όσα θέλουμε είναι αυτό που κάνει τη ζωή τόσο γεμάτη.
Η αναζήτηση της Ιθάκης, λοιπόν.