«Άρχισα μαθήματα νέων ελληνικών για να ταξιδέψω στην Ελλάδα. Θεωρώ πως είναι μία μάλλον ευγενής χειρονομία εκ μέρους σου το να προσπαθήσεις να μάθεις κάποια στοιχεία της γλώσσας που μιλιέται στη χώρα που πρόκειται να επισκεφτείς»
- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας σήμερα 9 Φεβρουαρίου
Mary Norris, Veronika Pleskotová, Victoria Hislop, Μπερίν Μυισλή και Almir Hoxhaj: 4 αλλοεθνείς που διδάχτηκαν και μιλούν ελληνικά και η επίσημη μεταφράστρια του υπ. Εξωτερικών κάνουν ένα σχόλιο για τη σχέση τους με τη γλώσσα μας
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, που θεσμοθετήθηκε το 2017, εορτάζεται την 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου και μνήμης του Διονυσίου Σολωμού. Επ’ ευκαιρία του εφετινού εορτασμού, απευθυνθήκαμε σε τέσσερις αλλοεθνείς που διδάχτηκαν και μιλούν ελληνικά να μας κάνουν ένα σχόλιο για τη σχέση τους με τη γλώσσα μας: τη Mary Norris, a.k.a. Comma Queen, στέλεχος επί ένα τέταρτο του αιώνα του περίφημου «The New Yorker» και εμβληματική φυσιογνωμία της αγγλικής, τη Victoria Hislop, από τις πιο αγαπημένες συγγραφείς στην Ελλάδα —και όχι μόνο—, με πολλά μπεστ-σέλερ στην έως τώρα διαδρομή της, τη φιλόλογο Veronika Pleskotová από την Τσεχία και τον Αλβανό μετανάστη στην Ελλάδα Almir Hoxhaj. Τέλος, ζητήσαμε από την επίσημη μεταφράστρια του υπουργείου Εξωτερικών Μπερίν Μυισλή, να μας μιλήσει για το πώς βλέπουν τα ελληνικά οι Τούρκοι: άραγε, πόση αίγλη έχει η ελληνική στη γείτονα;
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ
«Η απόφαση να μάθω τα ελληνικά ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου. Τα χρησιμοποιώ με πολλή υπερηφάνεια. Είναι για μένα η γλώσσα η μία και μοναδική»
«Τα οφέλη μου από τη γνώση της ελληνικής γλώσσας είναι αμέτρητα»
«Είναι γεγονός ότι θεωρούν την ελληνική γλώσσα πολύ δύσκολη και διαφορετική από τη δική τους. Παρ’ όλα αυτά, τη νιώθουν πολύ οικεία καθώς τα ελληνικά και τα τουρκικά έχουν πάρα πολλές κοινές λέξεις»
«Τη λατρεύω την ελληνική γλώσσα. Από την πρώτη στιγμή. Τη θεωρώ την τελειότερη που υπάρχει»
Δειτε περισσοτερα
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Ποιες παραστάσεις διαμορφώνουν το φετινό θεατρικό τοπίο
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Σοκολατόπιτες, γαλακτομπούρεκο και θεϊκό προφιτερόλ. Αυτά τα ζαχαροπαλστεία έχουν τα γλυκά που ονειρεύεσαι
Λαχταριστές μακαρονάδες, μερακλίδικα κεμπάπ κι ασυναγώνιστο brunch
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή σημειώνονται απότομες αλλαγές του καιρού, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται και τα πρώτα «κύματα» ιώσεων