14 χρόνια, 6 μήνες και 22 μέρες...
Γιατί ο ελεύθερος Επαμεινώνδας Κορκονέας θα μπορούσε να επιστρέψει στη φυλακή - Το χρονικό μιας αδιανόητης δολοφονίας κι ενός νομικού λαβύρινθου
Δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Ελεύθερος ο πρώην ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας. Θα ασκήσει αναίρεση ο Άρειος Πάγος;
Επειτα από 14 και πλέον χρόνια από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, ελεύθερος αφέθηκε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετά την απόφαση του μικτού ορκωτού εφετείου Λαμίας να του αναγνωρίσει, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά, το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Με το συγκεκριμένο ελαφρυντικό είχαν σπάσει τον Ιούλιο του 2019 τα ισόβια για τον Κοροκονέα που βρέθηκε εκτός φυλακής έχοντας εκτίσει 11 χρόνια φυλακή, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.
Η επανάληψη της διαδικασίας είχε ξεκινήσει στις 11 Μαΐου και είχε διακοπεί δύο φορές, εξαιτίας αρχικά της μη κλήτευσης της οικογένειας του αδικοχαμένου Αλέξανδρου και του αιτήματος της Πολιτικής Αγωγής να παρίσταται στη διαδικασία.
Το Εφετείο Λαμίας για μία ακόμη φορά ήταν γεμάτο αστυνομικούς για την μεταφορά του Κορκονέα από και προς το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού.
Μητέρα Γρηγορόπουλου για Κορκονέα: Η απόφαση προσβάλλει τη μνήμη του Αλέξη
Η μητέρα του έκανε λόγο για μία «προσβλητική απόφαση για την ελληνική κοινωνία, την ελληνική δικαιοσύνη και τη μνήμη του Αλέξανδρου». «Ο δολοφόνος θα κυκλοφορεί ελεύθερος μετά από αυτή την απόφαση. Νιώθω ότι δεν έχω δικαιωθεί» τόνισε.
Παράλληλα, η δικηγόρος της οικογένειας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατήγγειλε πως πρόκειται για μία «μεθόδευση». «Είχαμε προειδοποιήσει για αυτή την εξέλιξη και είχαμε καταγγείλει ότι αυτή ήταν μία εξέλιξη που μεθοδεύτηκε» είπε η κα Κωνσταντοπούλου. Όπως επεσήμανε οι ένορκοι «δεν είχαν ακούσει κανέναν μάρτυρα, δεν είχαν διαβάσει κανένα έγγραφο, δεν είχαν ακούσει καν την καταδικαστική απόφαση και την κατηγορία. Μπήκαν σε μία διαδικασία, χωρίς καμία γνώση της υπόθεσης, με απόλυτη ευθύνη των τακτικών δικαστών και του εισαγγελέως».
Επαμεινώνδας Κορκονέας: Ο δικαστικός λαβύρινθος - Η αναίρεση του Αρείου Πάγου
Ο Κορκονέας είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε 13 χρόνια από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας. Επί της απόφασης άσκησε αναίρεση ο Άρειος Πάγος επισημαίνοντας με απόφαση της Ολομέλειας πως κακώς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Στην ουσία, ο Άρειος Πάγος νομολόγησε για τους όρους και τις προυποθέσεις του σύννομου βίου σύμφωνα με τον αναθεωρημένο ποινικό κώδικα «δεν μπορεί να αναγνωρίζει ο σύννομος βίος σε κάθε κάθε έγκλημα γιατί δεν μπορεί το πρώτο έγκλημα να έχει έκπτωση» όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι στην ATHENS VOICE.
Παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λάμιας αναγνώρισε εκ νέου με ψήφους 4-3 το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Οι τέσσερις ψήφοι της πλειοψηφίας είναι των ενόρκων, των «λαικών δικαστών» δηλαδή, ενώ μειοψήψισαν οι τακτικοί δικαστές. «Οι λαϊκοί δικαστές δεν δεσμεύονται από τις αποφάσεις της ολομέλειας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Η εκτίμηση των ίδιων κύκλων είναι ότι ο Άρειος Πάγος θα ασκήσει εκ νέου αναίρεση και η υπόθεση θα επιστρέψει εκ νέου στο Εφετείο. Σημειώνεται εδώ πως δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των αναιρέσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η υπόθεση Νάσιουτζικ, η οποία είχε επιστρέψει στο ακροατήριο πέντε φορές αλλά και η υπόθεση του πρώην πρόεδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου επί της οποίας η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου είχε ασκήσει αλλεπάλληλες εφέσεις.
Για να ασκηθεί αναίρεση ωστόσο θα πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση, κάτι που απαιτεί έναν κάποιο χρόνο.
Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Η δολοφονία, οι ταραχές, η καταδίκη
Ήταν Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τις 9 το βράδυ. Ύστερα από μια φραστική αντιπαράθεση με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του, Βασίλη Σαραλιώτη, ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από πυροβολισμό του πρώτου, μπροστά στα μάτια των φίλων του, στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.
Ο θάνατός του -όπως διαπιστώθηκε αργότερα από την ιατροδικαστική εξέταση- ήταν ακαριαίος. Η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον δέκατο θωρακικό σπόνδυλο του νεαρού.
Ο Κορκονέας βάζει το όπλο στη θήκη και μαζί με τον Σαραλιώτη αποχωρούν επιστρέφοντας ψύχραιμα προς το αστυνομικό τμήμα των Εξαρχείων, στην οδό Καλλιδρομίου. Αφού πρώτα έχουν ενημερώσει μέσω ασυρμάτου για το συμβάν.
Επεισόδια
Η είδηση μεταδίδεται μέσω κινητών και διαδικτύου με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Λίγο αργότερα, κόσμος αρχίζει να συρρέει στα Εξάρχεια. Δεκάδες νεαροί φορούν κουκούλες, στήνουν οδοφράγματα και ανάβουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που φθάνουν στην περιοχή καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα οργισμένο πλήθος που αρχίζει να τους επιτίθεται με βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα και ότι άλλο έβρισκαν εύκαιρο.
Το φως της επόμενης ημέρας φέρνει μεγαλύτερες ταραχές. Ογκώδεις διαδηλώσεις νωρίς το μεσημέρι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα ξεσπούν νέα σοβαρά επεισόδια. Μολότοφ, καταστροφές, πετροπόλεμος και χημικά παντού. Από εκεί οι διαδηλώσεις έφτασαν σε όλη την περιφέρεια, σε κάθε γειτονιά, έξω από κάθε αστυνομικό τμήμα.
Απολογούμενος
Όταν εμφανίζεται στις 10 Δεκεμβρίου στον ανακριτή για να απολογηθεί ο κατηγορούμενος Ε. Κορκονέας κάνει λόγο για «ανάρμοστη και αποκλίνουσα συμπεριφορά του θύματος», ξεσηκώνοντας εκ νέου κατακραυγή. Τόσο αυτός, όσο και ο Βασ. Σαραλιώτης προφυλακίζονται και οδηγούνται στις φυλακές Δομοκού.
Δολοφονία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: Οι δίκες και οι καταδίκες
Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, στις 16 Ιουνίου 2009 παραπέμπεται στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου (κατά μεταβολή της κατηγορίας από άμεσο δόλο), που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση».
Στη δίκη σε πρώτο βαθμό, στην Άμφισσα, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είχε καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση 15 μηνών για πράξεις οπλοχρησίας.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, σε 84 συνεδριάσεις και δεκάδες νομικές μάχες, είχε κρίνει τον Επαμεινώνδα Κορκονέα με 4 προς 3 ψήφους ένοχο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με άμεσο δόλο, μετατρέποντάς το αρχικό βούλευμα το οποίο εισήγαγε την υπόθεση στο δικαστήριο με κατηγορητήριο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο. Επίσης το ίδιο δικαστήριο είχε επιβάλλει δεκαετή κάθειρξη στο Βασίλη Σαραλιώτη που ήταν συγκατηγορούμενος.
Ένας δικαστής και τρεις ένορκοι έκριναν ότι ήταν δυσμενέστερη η κατηγορία από αυτή που είχε απαγγελθεί, συμφωνώντας πλήρως με την πρόταση του εισαγγελέα, Χάρη Λακαφώση, για μετατροπή του κατηγορητηρίου. Η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Άμφισσας, ένας ακόμη τακτικός δικαστής όπως επίσης και ένας ένορκος ήταν μειοψηφία κρίνοντας ότι πρέπει να δικαστεί ο Κορκονέας με τις κατηγορίες με τις οποίες πήγε στο δικαστήριο.
Επίσης το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε απορρίψει κατά πλειοψηφία 4 προς 3 το αίτημά του Σαραλιώτη για να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ ομόφωνα είχε αρνηθεί να παραχωρήσει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Είχε επίσης απορρίψει το αίτημα της υπεράσπισης του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής ενόψει του εφετείου. Ένα χρόνο, όμως, αργότερα το 5μελές Εφετείο της Λαμίας έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής και ο Σαραλιώτης είχε αποφυλακιστεί με μοναδικό περιοριστικό όρο να μην απομακρύνεται από τον τόπο της καταγωγής, του δηλαδή το νόμο της Δράμας.
Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας εισήχθη για πρώτη φορά η υπόθεση το φθινόπωρο του 2014, ενώ μετά από συνεχείς αναβολές η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το 2016.
Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 70 πολύωρες συνεδριάσεις, πολλές από τις οποίες με ιδιαίτερη ένταση. Από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας ο Κορκονέας ο απέφυγε να ζήτησε ευθέως συγνώμη, όπως επισήμανε και ο μέχρι τότε συνήγορός του Αλέξης Κούγιας παραιτούμενος από την υπεράσπισή του.
Επαμεινώνδας Κορκονέας: Η απολογία του
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της απολογίας του ισχυρίστηκε ότι «δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια η συγνώμη, η λύπη αλλά και όλα όσα αισθάνομαι». «Μακάρι να μπορούσα να αλλάξω τα πάντα. Ξέρω όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Είναι φοβερό πράγμα να σκοτωθεί ένα παιδί. Εκείνα που έγιναν εκείνη τη βραδιά μου έρχονται μπροστά μου κάθε φορά που βλέπω ένα παιδί. Η καρδιά μου γίνετε κομμάτια» ανέφερε προσθέτοντας ότι «θα ήθελα να μιλήσω με τη μάνα και την αδερφή του παιδιού σε κάποια φάση για να δώσω τις δικές μου εξηγήσεις», πρόταση η οποία απερρίφθη άμεσα και από την πολιτική αγωγή αλλά και από την οικογένεια.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έμεινε στο αρχικό σκηνικό, ότι δηλαδή «πυροβόλησε στον αέρα» αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει και σε ερωτήσεις όπως π.χ. γιατί δεν απάντησε στις εκκλήσεις του κέντρου είτε γιατί δεν ακολούθησε κανόνες απεμπλοκής.
Στις 30 Ιουλίου 2019 ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας αποφυλακίστηκε μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, σύμφωνα με την οποία του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου Ο Κορκονέας είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκαν και μεροκάματα που έκανε ως έγκλειστος.
Τον Μάρτιο του 2022 όμως ο Κορκονέας επέστρεψε στη φυλακή καθώς με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έγινε δεκτή η απόφαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα που αναίρεσε την απόφαση του ΜΟΕ Λαμίας.
Τελικά στην δίκη που έγινε τον μήνα που διανύουμε αποφασίστηκε η οριστική του αποφυλάκιση με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 55χρονος αστυνομικός προσφεύγει στη Δικαιοσύνη, δίνοντας μάχη για τη ζωή του
Πού οφείλεται η θερμοκρασιακή διαφορά
«Δεν κρατήσαμε κρυφή την αρρώστια του»
Η πρόγνωση των μετεωρολόγων για το θερμοκρασιακό «ασανσέρ»
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
Θα στολιστεί από τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων για τα Χριστούγεννα
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.