Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού: Πότε θα γίνει - Διαφωνίες
Οι παράγοντες που επηρέαζουν την τελική απόφαση
Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού αποτελεί απόφαση που θα ληφθεί πριν από το Πάσχα. Τι δήλωσαν Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Πλεύρης. Ποιοι διαφωνούν.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό παραμένει σε ισχύ. Οι ανεμβολίαστοι συνεχίζουν να μην μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, όπως στην εστίαση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Τις τελευταίες ημέρες η συζήτηση για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού έχει ενταθεί, ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ειδικών.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, δεν απέκλεισε το πιστοποιητικό εμβολιασμού (Green pass) να πάψει να ισχύει πριν από το Πάσχα.
«Θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Ίσως και τη Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχουμε Green pass» ανέφερε χαρακτηριστικά για την κατάργηση του συγκεκριμένου υγειονομικού μέτρου κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχουν ειδικοί που διαφωνούν με αυτήν την εξέλιξη από τη στιγμή που:
- Η μετάλλαξη Όμικρον 2 είναι περισσότερο μεταδοτική και
- ήδη οι πολίτες δείχνουν πιο «χαλαροί» στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ο οποίος διαφώνησε ανοικτά με την προσέγγιση του κ. Μαγιορκίνη, υπογραμμίζοντας με νόημα: «Μου θυμίζει περισσότερο ότι πλησιάζουν εκλογές αν γίνει κάτι τέτοιο, οπότε δεν πρέπει να 'ναι κανείς δυσαρεστημένος στη χώρα μας».
Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το πότε καταργείται, τοποθετήθηκε δημόσια και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ξεκαθαρίζοντας ότι ενδεχόμενη κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού το επόμενο χρονικό διάστημα θα επανεξεταστεί το φθινόπωρο, καθώς «η πανδημία δεν έχει τελειώσει».
Πότε καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Οι παράγοντες που επηρέαζουν τις τελικές αποφάσεις
Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το πότε θα καταργηθεί, θα ληφθούν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Σημαντικός παράγοντας που θα ληφθεί υπόψιν από τους ειδικούς είναι και η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία», καθώς και η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται, ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν επιβαρύνει τους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας (θάνατοι, διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ), όπως επίσης και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες παραμένουν χαμηλά.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει αρκετή ανοσία στην κοινότητα είτε μέσω εμβολιασμού ή φυσικής νόσησης. Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί, γι' αυτό είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως η μάσκα σε κλειστούς χώρους και σε σημεία όπου υπάρχει συνωστισμός ή η άμεση απομόνωση με παράλληλο testing στο πρώτο σύμπτωμα.
Κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού - Πώς θα κάνουμε Πάσχα - Τι είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης
«Θα συμβεί στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Ίσως και τη Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχουμε Green pass. Άπαξ και δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή πίεση στο Σύστημα Υγείας δεν συντρέχει λόγος χρήσης του» ανέφερε την Κυριακή (21.03) o Γκίκας Μαγιορκίνης για το πότε καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Την ίδια στιγμή, όμως, προειδοποίησε ότι θα περάσει καιρός μέχρι να μηδενιστούν τα κρούσματα κορωνοϊού. «Ο ιός δεν θα σταματήσει να μεταδίδεται ούτε το καλοκαίρι, αλλά θα είναι σε πολύ πιο διαχειρίσιμο επίπεδο. Είμαστε στη φάση που θέλουμε να γυρίσουμε σε μια πιο ομαλή κανονική ζωή και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης πάνε πιο πίσω. Ο ιός έχει έρθει για να μείνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να εξαφανιστεί. Θα βλέπουμε ανεβοκατέβασμα των κρουσμάτων και κατά καιρούς μια ήπια και πιο διαχειρίσιμη -θεωρούμε προς το παρόν- αύξηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας».
Σχετικά με το ενδεχόμενο η κατάργηση του Green pass να ενθαρρύνει κάποιους να παραμείνουν ανεμβολίαστοι, υπογράμμισε: «Ο εμβολιασμός γίνεται πρωτίστως για να προστατεύσουμε την υγεία μας».
«Ο εμβολιασμός για απόκτηση του Green pass γίνεται για να μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Άπαξ και δεν υπάρχει πίεση δεν υπάρχει και λόγος χρήσης του» ανέφερε ακόμη, υπογραμμίζοντας όμως ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι «το πρώτο που θα επανέλθει εάν ξανανέβει η πίεση στο σύστημα Υγείας».
Βασιλακόπουλος για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ενδεχόμενη κατάργηση παραπέμπει σε εκλογές
«Εγώ θα διαφωνούσα με την προσέγγιση του κ. Μαγιορκίνη. Μου θυμίζει περισσότερο ότι πλησιάζουν εκλογές αν γίνει κάτι τέτοιο, οπότε δεν πρέπει να ναι κανείς δυσαρεστημένος στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Πρόσθεσε ότι η άποψή του δε στηρίζεται σε ιδεοληψία αλλά στο ότι είναι μικρότερες οι πιθανότητες να μεταδώσει κάποιος εμβολιασμένος.
Ειδικότερα ο καθηγητής ανέφερε ότι ακόμα και με τη μετάλλαξη Όμικρον, οι πιθανότητες κάποιος να έχει τον ιό και να τον μεταδώσει είναι διπλάσιες αν είναι ανεμβολίαστος και συνεπώς «δεν είναι ιδιαίτερα σωστό» να είναι όλα για όλους ελεύθερα.
Η δήλωση Πλεύρη για την κατάργηση πιστοποιητικού εμβολιασμού - Πότε μπορεί να επανέλθει
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι όλα τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ανάμεσα στα οποία και η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, θα επαναξιολογηθούν είτε σε αυτήν ή στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Όπως είπε, στόχος είναι όσο πλησιάζει το καλοκαίρι να υπάρχει μεγαλύτερη κανονικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερους περιορισμούς. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι όποιο μέτρο αρθεί, όπως η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, αυτό θα γίνει με την προϋπόθεση επανεξέτασής του όσο πλησιάζει το φθινόπωρο.
«Οποιαδήποτε άρση μέτρου θα γίνει με την προϋπόθεση επανεξέτασης το φθινόπωρο, τότε που οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές. Το ξεκαθαρίζουμε. Όποιες αλλαγές γίνουν:
- Στον τομέα των πιστοποιητικών και
- στη δυνατότητα πρόσβασης των ανεμβολίαστων σε χώρους που τώρα απαγορεύεται να μπουν,
» θα επανεξεταστούν διότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό παραμένει κανονικά, δεν υπάρχει θέμα κατάργησής του» δήλωσε. Και κατέληξε: «Το θέμα είναι κατά πόσο θα το διατηρήσουμε στην απόλυτη μορφή του σχετικά με την πρόσβαση στους χώρους. Αυτό θα τεθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα δυναμικό, εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας».
Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης δεν απέκλεισε έως και 30.000 κρούσματα μέχρι τέλη Μαρτίου, απαντώντας μεταξύ άλλων στο πώς θα κάνουμε Πάσχα φέτος.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Ενώ επέστρεφε από χριστουγεννιάτικο πάρτι
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Σε ποιες περιοχές θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες τις γιορτές - Αναλυτική πρόγνωση
Και δέχεται ευχές, δώρα, ό,τι προαιρείστε...
Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 53,6 χιλιόμετρα
Τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος και η Αττική είναι οι περιοχές με τα περισσότερα τροχαία στη χώρα μας
Η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας
Οικείοι του ειδοποίησαν τις αρχές για την εξαφάνιση - Διενεργείται προανάκριση
Έντονα φαινόμενα τη Δευτέρα και την Τρίτη - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε Αττική και Λαμία - Κατασχέθηκαν χιλιάδες φιάλες
Επεισόδια τη νύχτα του Σαββάτου - Έγιναν 26 προσαγωγές
Αναλυτική πρόγνωση από το meteo και την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Aπό αύριο οι μέρες θα αρχίσουν σταδιακά να μεγαλώνουν
Έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο, αλλά και την Πάτρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.