- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Κυριάκος Παπαχρόνης: Ο «Δράκος» της Δράμας
Ο δολοφόνος με το μαχαίρι που είχε τρομοκρατήσει μια ολόκληρη πόλη
Υπόθεση Κυριάκου Παπαχρόνη: Ο ΛΟΚατζής «υπόδειγμα αξιωματικού» για τον στρατό, το σεξουαλικό πρόβλημα και τα εγκλήματά του εναντίον των γυναικών.
Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1981, τη νύχτα της 20ής Δεκεμβρίου, οι δρόμοι της Δράμας ήταν παγωμένοι με ελάχιστη κίνηση. Ανάμεσα στους λίγους περαστικούς ήταν η ιερόδουλη Μαγδαληνή Παστιάδου που αναζητούσε πελάτες, αλλά τράβηξε την προσοχή ενός αγνώστου που την ακολουθούσε για ώρα από μακριά χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ξαφνικά δέχτηκε μια μαχαιριά στην πλάτη και, μόλις η γυναίκα άρχισε να ουρλιάζει, ο άντρας το έβαλε στα πόδια κι εξαφανίστηκε.
Λίγο πριν την Πρωτοχρονιά, στις 30 Δεκεμβρίου, και πάλι στη Δράμα, η 19χρονη φοιτήτρια Βασιλική Παπαδοπούλου δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι λίγα μέτρα από το σπίτι της. Ο άγνωστος δράστης τη μαχαίρωσε πέντε φορές στον τράχηλο κι εξαφανίστηκε μόλις είδε ότι έγινε αντιληπτός από τον πατέρα της που την περίμενε.
Στις 15 Ιανουαρίου 1982 η νεαρή φιλόλογος Ελισάβετ Παπαδοπούλου περπατούσε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Δράμας όταν ένας άγνωστος άντρας την παρέσυρε κάτω από την αερογέφυρα, την έριξε κάτω, άρχισε να τη χαϊδεύει και τη ρώτησε αν ήθελε να κάνουν έρωτα. Η άρνησή της τον εξόργισε και άρχισε να τη μαχαιρώνει. Η κοπέλα, προσπαθώντας να εμποδίσει τη φονική του μανία, είπε ότι ο πατέρας της την περίμενε και σίγουρα θα είχε βγει και θα την αναζητούσε. Η μεταστροφή στη συμπεριφορά του δράστη ήταν αστραπιαία. Βοήθησε τη γυναίκα να σηκωθεί, της ζήτησε συγνώμη, τη χαιρέτησε κι εξαφανίστηκε.
Τα τρία περιστατικά των επιθέσεων με μαχαίρι είχαν τρομοκρατήσει την επαρχιακή πόλη, ιδιαίτερα τις γυναίκες, αλλά ως το καλοκαίρι του 1982 δεν υπήρξε άλλο. Ο δράστης όμως (όπως θα αποκαλυφθεί μετά τη σύλληψή του) στις 15 Αυγούστου χτύπησε στη Θεσσαλονίκη δολοφονώντας τη 22χρονη φοιτήτρια Αναστασία Αλεξανδρίδου. Η κοπέλα βρέθηκε γυμνή σε ένα άλσος κοντά στο σπίτι της με κομμένο τον τράχηλο. Ο δράστης είχε σκίσει τα ρούχα της και είχε ασελγήσει στο κορμί της. Είχε πάρει την τσάντα της και είχε σκουπίσει το μαχαίρι στα ρούχα της, τα οποία πέταξε στις ράγες του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Μενεμένης. Το μόνο αντικείμενο που έλειπε από την τσάντα ήταν ο νικελένιος αναπτήρας Cartier, σύμφωνα με μαρτυρία φίλης της, με την οποία η Αλεξανδρίδου πέρασε το απόγευμα σε μια καφετέρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πριν πάρει το λεωφορείο για το σπίτι της στους Αμπελόκηπους. Η Αλεξανδρίδου ξεψύχησε από εσωτερική αιμορραγία και πνευμονική ασφυξία χωρίς να την αντιληφθεί κανείς.
Τον Σεπτέμβριο ο τρόμος επέστρεψε στη Δράμα από τον «Δράκο» της πόλης. Στις 21 Σεπτεμβρίου η 23χρονη Δέσποινα Πεχλιβανίδου δέχτηκε επίθεση από τον άγνωστο με το μαχαίρι, ο οποίος πρόλαβε όμως να τη μαχαιρώσει. Την 1η Οκτωβρίου ο άγνωστος επιτέθηκε ξανά. Αυτή τη φορά κατά της 18χρονης Αγοραστής Τέζα που τραυμάτισε σοβαρά. Τον ίδιο μήνα στις 25 Οκτωβρίου, όπως θα αποκαλυφθεί μετά τη σύλληψή του, ο «δράκος» χτύπησε στην Ξάνθη. Επιτέθηκε στην 36χρονη ιερόδουλη Αικατερίνη Αθανασίου, η οποία επέζησε παρά τα σοβαρά της τραύματα.
Το τελευταίο θύμα του «δράκου» ήταν στις 8 Δεκεμβρίου του 1982 η Βασιλική Λαζαρίδου, μια 30χρονη καθαρίστρια, μητέρα τεσσάρων παιδιών, την οποία (αφού παρακολουθούσε μέρες πριν επιτεθεί) μαχαίρωσε στο πρόσωπο και στην καρωτίδα και εξαφανίστηκε. Οι περιγραφές του δράστη από τα επιζώντα θύματά του και το γεγονός ότι αναφέρονταν σε έναν άντρα με στρατιωτική στολή διευκόλυνε τις διωκτικές Αρχές. Η συμμετοχή των στρατιωτικών Αρχών στην αναζήτηση του δολοφόνου οδήγησαν στη σύλληψή του λίγες μέρες μετά την τελευταία δολοφονική του επίθεση. Ήταν ο 22χρονος Κυριάκος Παπαχρόνης.
Ποιος ήταν ο Κυριάκος Παπαχρόνης
Ο Κυριάκος Παπαχρόνης ήταν από τα 19 του έφεδρος δόκιμος αξιωματικός και υπηρετούσε στην 5η Μοίρα Καταδρομών των ΛΟΚ στο στρατόπεδο Παπαργύρη της Δράμας. Στον Στρατό τον θεωρούσαν ίνδαλμα και υπόδειγμα αξιωματικού, αν και θαύμαζε τις παλιές συμπεριφορές των λοκατζήδων, τα καψόνια και τη σκληρότητα, και συχνά χτυπούσε τους στρατιώτες σύμφωνα με μαρτυρίες. Η δράση του Παπαχρόνη αποκαλύφθηκε με τη βοήθεια δύο αξιωματικών, του Χρήστου Τριανταφυλλίδη και του Τάσου Κοσμίδη. Η τελευταία του επίθεση κατά της Βασιλικής Λαζαρίδου στάθηκε καθοριστική για τον εντοπισμό του. Γνωρίζοντας ότι εκείνο το βράδυ είχε δοθεί εντολή απαγόρευσης εξόδου στους στρατιώτες λόγω νυχτερινής άσκησης και στην πόλη βρίσκονταν μόνο αξιωματικοί, σε συνδυασμό με την πληροφορία για τη στρατιωτική στολή του δράστη, η έρευνα περιορίστηκε μόνο στους αξιωματικούς που είχαν κοιμηθεί εκτός στρατοπέδου. Μετά από έρευνα, αποδείχθηκε ότι μόνο ο Παπαχρόνης είχε βγει χωρίς να έχει άλλοθι και είχε επιστρέψει αργοπορημένος (στις 7, αντί για τις 6.15 που έπρεπε).
Η Ασφάλεια της Δράμας συνέλαβε τον Παπαχρόνη το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου 1982. Αρχικά αρνιόταν απόλυτα όλα τα συμβάντα και τις κατηγορίες εναντίον του, αλλά σύντομα κατέρρευσε. Μετά από ανακρίβειες, λανθασμένες απαντήσεις, σωρεία αναγνωρίσεων από τα θύματά του, έλλειψη άλλοθι, αλλά και κούραση από τις ανακρίσεις, ομολόγησε τελικά την ενοχή του για όλα τα εγκλήματά του. Καθοριστικό στοιχείο για την ενοχή του ήταν ο αναπτήρας που είχε κρατήσει από την τσάντα της Αλεξανδρίδου. Όταν ρωτήθηκε τι του θύμιζε ο αναπτήρας, εκείνος απάντησε ψυχρά «Αμπελόκηποι», την περιοχή δηλαδή που έμενε η Αλεξανδρίδου στη Θεσσαλονίκη.
Η πρώτη δολοφονία είχε διαπραχθεί στη γενέτειρά του, την Ξάνθη, στις 9 Σεπτεμβρίου 1981. Το απόγευμα ο Παπαχρόνης επισκέφτηκε έναν οίκο ανοχής και ζήτησε τις υπηρεσίες μιας 46χρονης ιερόδουλης. Η συνεύρεση κατέληξε σε καυγά επειδή η ιερόδουλη, κατά τα λεγόμενα του Παπαχρόνη, υποτίμησε τη σεξουαλική του ικανότητα. Έφυγε οργισμένος και επέστρεψε το ίδιο βράδυ, οπότε τη βρήκε μόνη της και τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου.
Η δίκη του Παπαχρόνη πραγματοποιήθηκε από τις 14 ως τις 18 Ιουνίου 1983 στο κτίριο του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης υπό τη δικαιοδοσία του Διαρκούς Στρατοδικείου Καβάλας. Είχε μεγάλη προβολή από τις εφημερίδες και την τηλεόραση. Ο Παπαχρόνης προσπαθούσε να δικαιολογήσει τις πράξεις του αναφερόμενος συνεχώς στον ανδρισμό του, στο θάρρος του, στη φυσική του ρώμη και καλή εμφάνιση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αιτία της συμπεριφοράς του βρίσκεται στην πρώτη επίσκεψη που έκανε στην εφηβική ηλικία σε οίκο ανοχής. Υποστήριξε ότι η απόρριψη και η ειρωνεία που βίωσε από την πόρνη όταν δεν μπόρεσε να εκτελέσει τη σεξουαλική πράξη γέννησε το μίσος του για τις γυναίκες.
Η επιθετικότητα και η βίαιη συμπεριφορά του ανάγκασε την αστυνομία να διαθέσει 300 αστυνομικούς για την φύλαξή του τις 4 μέρες που κράτησε η δίκη. Κατέθεσαν συνολικά 40 μάρτυρες καθώς και 4 διαφορετικοί ψυχίατροι που τον είχαν εξετάσει κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης. Οι ψυχίατροι τον έκριναν ψυχικά και πνευματικά υγιή, το δικαστήριο δεν παραδέχτηκε κανένα ελαφρυντικό που πρόβαλαν οι δικηγόροι του στην υπερασπιστική τους γραμμή και καταδικάστηκε «δις εις θάνατον», με ποινή 20 χρόνια κάθειρξη.
Κυριάκος Παπαχρόνης: Οι επιστολές που λάμβανε στη φυλακή από «θαυμάστριες»
Πρωτόγνωρο για τα ελληνικά −αλλά όχι τα διεθνή− δεδομένα είναι η αλληλογραφία που διατηρούσε ο Παπαχρόνης κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του. Πολλές γυναίκες γοητεύθηκαν από τον «ωραίο και γενναίο» αξιωματικό και του έστελναν ερωτικές επιστολές με υποσχέσεις αιώνιας αγάπης − είναι οι λεγόμενες "groupies" που προσελκύουν πολλοί σίριαλ κίλερ στις ΗΠΑ, όπως και ο διαβόητος Τεντ Μπάντι που απέκτησε παιδί με μια «γκρούπι», όντας μελλοθάνατος.
Ο Κυριάκος Παπαχρόνης σε ηλικία 22 ετών είχε ήδη διαπράξει δύο δολοφονίες, τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονιών, βιασμούς, απόπειρες βιασμών και κακοποιήσεις. Το 2004, σε ηλικία 44 ετών, ο διαβόητος «δράκος της Δράμας» αποφυλακίσθηκε από τις δικαστικές φυλακές της Λάρισας με περιοριστικούς όρους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόγνωση Κολυδά για τον καιρό των επόμενων ημερών
Η ανάρτηση - καταγγελία του πρώην Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και η απάντηση της Ρωξάνης Μπέη
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Δύο είναι επισήμως πλέον τα κρούσματα μεταπνευμονοϊού στην Ελλάδα
Ποιες περιοχές της Ελλάδας θα επηρεαστούν
«Yιοθέτησε την πίστη σε μια Ευρώπη που θα κατοχύρωνε τις αξίες του πλουραλισμού και της ειρήνης»
Τι συνέβη και προκλήθηκαν αντιδράσεις κατά την διάρκεια της δίκης
Η απάντηση του γνωστού Μέσου στον υπερτουρισμό
Δείτε τον χάρτη με τα «δύσκολα» σημεία
Πρόκειται για θείο του θύματος - Πληροφορίες ότι έπαιζε ρώσικη ρουλέτα με φίλους του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.