- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Νέος Βουτζάς: Πού οφείλεται η καθίζηση σπιτιών-Τι λέει ο Λέκκας
Η έκκληση των ιδιοκτητών των σπιτιών
Καθίζηση σπιτιών στο Νέο Βουτζά: Ο καθηγητής Λέκκας για το ζήτημα - Τι υποστηρίζουν ιδιοκτήτες σπιτιών - Έκκληση στην Πολιτεία.
Από τα σπίτια τους έχουν απομακρυνθεί οι ένοικοι - ιδιοκτήτες μετά την καθίζηση που καταγράφηκε στον Νέο Βουτζά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έξι σπίτια απειλούνται με «βύθιση», τη στιγμή που ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, κάνει λόγο για έλλειψη γεωλογικών και γεωτεχνικών μελετών.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Μαίρη Μπαλλή, ιδιοκτήτρια ενός εκ των σπιτιών που κινδυνεύουν από την καθίζηση, στο ρέμα Πεντέλης στην περιοχή του Νέου Βουτζά, απευθύνει έκκληση στην Πολιτεία, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα για να σωθεί το σπίτι της. Όπως έχει γίνει γνωστό, τα σπίτια στο σημείο είναι εντός σχεδίου πόλης, με νόμιμες οικοδομικές άδειες και όχι αυθαίρετα, που έχουν κάνει τις ανάλογες ρυθμίσεις. Το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής προέβλεπε τη θέση των σπιτιών αυτών, που κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Η κ. Μπαλλή σημειώνει ότι μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει άλλο πρόβλημα καθίζησης, αφού τα νερά της βροχής συγκρατούνταν από τα δέντρα. Μετά όμως τις πυρκαγιές εμφανίστηκε σημαντικό πρόβλημα που απειλεί πλέον τα κτήρια. Η ίδια και τα μέλη της οικογένειάς της έχουν εγκαταλείψει το σπίτι. «Παρακαλούμε την πολιτεία να κάνει τα έργα στην κάτω μεριά του πρανούς, γιατί καταστράφηκαν δύο οικογένειες και έχουν σοβαρό πρόβλημα άλλες επτά. Τα σπίτια μας είναι με οικοδομικές άδειες, καθ΄όλα νόμιμες».
Καθίζηση στο Νέο Βουτζά - Ευθύμης Λέκκας: Υπάρχει παράλειψη και από την Πολιτεία
Λόγο περί παράλειψης «και από την Πολιτεία» κάνει ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Υπάρχει παράλειψη και από την πολιτεία, που δίνει οικοδομικές άδειες χωρίς τις απαραίτητες γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Συνεπώς είναι άδειες που δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα στην ασφάλεια. Είτε υπάρχει σχέδιο πόλης είτε όχι, αυτό που απουσιάζει από πολλές περιοχές οικοδόμησης είναι οι γεωλογικές και γεωτεχνικές μελέτες. Εδώ θα μπορούσε να είχε κάλλιστα το σπίτι να σωθεί, θα μπορούσε να είναι ασφαλής η κατασκευή. Ο εδαφικός μανδύας, είναι ασταθής μανδύας. Όταν θεμελιώνουμε κατασκευές πάνω στον εδαφικό μανδύα, αμέσως ξέρουμε πως θα επακολουθήσουν τέτοια φαινόμενα. Ειδικά όταν αρχίζει και βρέχει μετά από δασικές πυρκαγιές και υπάρχει υποσκαφή πρανών. Το ποτάμι κάτω από τα σπίτια ρέει συνεχώς επομένως αφαιρεί την υποστήριξη. Πρόκειται για ένα θέμα που διδάσκουμε στο δεύτερο έτος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών».
Όσο για το τι συμβαίνει με το σπίτι που υπέστη καθίζηση, αλλά και τα υπόλοιπα που απειλούνται, ο κ. Λέκκας σημειώνει: «Εάν χτίστηκαν μέσα στο ρέμα, αυτό δημιουργεί εκ των προτέρων τεράστια προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, έστω και εάν είναι δυσμενής η περιοχή, δεν είναι κάτι ανυπέρβλητο, που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Θα μπορούσε να γίνει σωστή θεμελίωση. Συνήθως αποφεύγουμε κάποιες μελέτες που είναι της τάξεως των τεσσάρων – πέντε χιλιάδων με αυτά τα αποτελέσματα», υπογράμμισε.
Μπουρνούς: Γεωλογικό φαινόμενο που εκτείνεται σε 400 μέτρα
Σήμερα ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, και ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μετέβησαν στο σημείο για νέα αυτοψία. «Πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκτείνεται περίπου 400 μέτρα», ανέφερε αμέσως μετά, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπουρνούς και συνέχισε: «Οι αιτίες που το προκάλεσαν ουσιαστικά είναι τέσσερις. Το ρέμα από κάτω με την ύγρανση στα υπόγεια εδάφη, αμέσως μετά η φωτιά του 2018 και οι έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν εκείνο τον χειμώνα, η μελέτη του μηχανικού και οι κατασκευές που έχουν γίνει σε αυτό το σπίτι, το οποίο έχει υποστεί τη μεγάλη καθίζηση. Τώρα έχει φύγει τρία μέτρα κάτω και πιέζει και το διπλανό».
Και ο δήμαρχος Ραφήνας πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε τώρα να σώσουμε τα υπόλοιπα σπίτια. Πρέπει να γίνουν τα ανακουφιστικά έργα, γιατί ο χρόνος πιέζει. Παλεύουμε με τον χρόνο».
Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου και η Τεχνική Υπηρεσία του έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για την υλοποίηση μελετών και άμεσων επεμβάσεων για την αποσυμφόρηση του φαινομένου. Ειδικά η επιδιόρθωση της οδού Καρυωτάκη, έχει ενταχθεί το 2020 από τη δημοτική Αρχή, στο έργο αποκατάστασης υποδομών των πυρόπληκτων περιοχών της Δημοτικής Κοινότητας Ραφήνας.
Με πληροφορίες από την ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απάντηση του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας μετά την επίθεση που δέχτηκε
Εξιτήριο πήρε σήμερα από το νοσοκομείο
Θα λειτουργήσουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις
Τα συμπτώματα, ο τρόπος μετάδοσης και οι συστάσεις του ΕΟΔΥ
Αρνιακός και Αρναούτογλου κάνουν λόγο για πυκνές χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες
Πώς θα μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων - Αυτά που πρέπει να προσέχουμε
Το χρονικό του περιστατικού
Το νέο βίντεο της happy productions
Σε ποιο προϊόν η τιμή αυξήθηκε κατά 10,1%
Την τιμητική τους έχουν και τα χιονοδρομικά κέντρα - Οι προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Γιατί επέλεξαν αυτό το επώνυμο - Η ανακοίνωση της οικογένειας
Ο ηθοποιός παρασύρθηκε με τη μηχανή του από αυτοκίνητο
Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες σύμφωνα με το meteo
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.