Φάλαινα στον Άλιμο: Ο τραυματισμένος ζιφιός και οι πρώτες εικόνες
Μάχη για να σωθεί το θαλάσσιο κήτος - Πού ζει στην Ελλάδα
Φάλαινα στον Άλιμο έχει εγκλωβιστεί σε παραλία. Ανήκει στο είδος ζιφιός και είναι τραυματισμένη. Οι πρώτες εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης.
Η μικρή φάλαινα στον Άλιμο έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των αρχών σήμερα Παρασκευή (28/1). Η φάλαινα εντοπίστηκε να έχει εγκλωβιστεί λίγα μέτρα από την παραλία ΕΔΕΜ, έχοντας χάσει τον προσανατολισμό της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι τραυματισμένη.
Σε επικοινωνία που είχε η ATHENS VOICE με το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων», επιβεβαιώθηκε ότι δεν πρόκειται για φυσητήρα, όπως αρχικά είχε μεταδοθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά για το είδος «Ζιφιός».
Πρόκειται για μια μικρή φάλαινα, που ανήκει στα προστατευόμενα είδη. Ζει σε μεγάλα βάθη και είναι ακίνδυνη. Σκάφη του Λιμενικού Σώματος βρέθηκαν στο σημείο. Κινητοποιήθηκαν επίσης περιβαλλοντικές οργανώσεις, με ειδικούς από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» και το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης Κητωδών «Αρίων», προκειμένου να εξετάσουν τον ζιφιό και να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Στο σημείο βρίσκονται ακόμη δύτες.
Παρών και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς για την επιχείρηση διάσωσης της φάλαινας. Όπως δήλωσε, ο ζιφιός είναι μια ραμφοφάλαινα που ζει συνήθως σε βυθούς από 1 έως 3 χλμ. Το γεγονός ότι έχει βρεθεί σε τόσο ρηχά νερά, φανερώνει πως αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.
Οι πρώτες εικόνες από τη φάλαινα ζιφιός στον Άλιμο - Τι θα κάνουν οι ειδικοί
Σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ η Ευγενία Σκούντζου, κτηνίατρος και μέλος στον «Αρίων», ανέφερε ότι έγινε αιμοληψία από το κήτος, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν οι ειδικοί γιατί αποπροσανατολίστηκε το κήτος και εάν εκτός από τα τραύματά του αντιμετωπίζει και κάτι άλλο.
Και πρόσθεσε ότι οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να προσφέρουν στη φάλαινα τις πρώτες βοήθειες, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να την απομακρύνουν από το σημείο. Η EUROKINISSI έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από τον Άλιμο, όπου η μικρή φάλαινα ζιφιός έχει εγκλωβιστεί στα ρηχά.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2021 είχε εκβραστεί νεκρή φάλαινα σε παραλία στη Μεσσηνία. Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2020, είχε εντοπιστεί νεκρή φάλαινα στον Πειραιά. Το κήτος ήταν σε προχωρημένη σήψη.
Γιώργος Αμυράς για τον ζιφιό στον Άλιμο: «Το ζώο υποφέρει»
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ανέφερε ότι η μικρή φάλαινα βρίσκεται εγκλωβισμένη στα τρία μέτρα στον Άλιμο.
Όπως είπε, το πιθανότερο είναι ο ζιφιός να έχει αρρωστήσει. «Το ζώο υποφέρει» ξεκαθάρισε. Και πρόσθεσε ότι εξειδικευμένος κτηνίατρος και νοσηλευτής πλησίασαν το θαλάσσιο κήτος και ήδη του έχουν πάρει αίμα για να γίνουν οι σχετικές εξετάσεις που θα δείξουν τι πρόβλημα αντιμετωπίζει η μικρή φάλαινα στον Άλιμο.
Η φάλαινα ζιφιός είχε εντοπιστεί στα Λιμανάκια στη Βουλιαγμένη
Σε δημοσίευμά του το ilovevouliagmeni επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη φάλαινα ζιφιός είχε εντοπιστεί την Πέμπτη (27/1) στα Λιμανάκια στη Βουλιαγμένης.
Το θαλάσσιο κήτος έδειχνε να έχει αποπροσανατολιστεί. Με τη βόηθεια στελεχών του Λιμενικού Σώματος και περιβαλλοντολόγων οδηγήθηκε ξανά στα ανοιχτά όπου κατάφερε να κολυμπήσει και να φύγει.
Φάλαινα ζιφιός στην Ελλάδα και στον κόσμο - Βασικά χαρακτηριστικά
Ο ζιφιός (επιστημονική ονομασία Ziphius cavirostris) είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές. Ο ζιφιός είναι το μοναδικό είδος στο γένος. Είναι μια από τις φάλαινες που ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα. Συναντάται στην Ελλάδα.
Ο ζιφιός έχει κοσμοπολίτικη κατανομή σε βαθιά, υπεράκτια νερά από τις τροπικές έως τις δροσερές, εύκρατες θάλασσες. Στον Βόρειο Ειρηνικό, εμφανίζεται τόσο βόρεια όσο οι Αλεούτιες και στον Βόρειο Ατλαντικό, τόσο βόρεια όσο και ο Καναδάς στα δυτικά έως τα Σέτλαντ στα ανατολικά. Στο νότιο ημισφαίριο, εμφανίζεται τόσο νότια όσο η Γη του Πυρός, η Νότια Αφρική, η νότια Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι νήσοι Τσάταμ. Συχνά απαντά επίσης σε πιο κλειστά υδάτινα σώματα όπως ο Κόλπος του Μεξικού και οι θάλασσες της Καραϊβικής και της Μεσογείου. Ο μεσογειακός πληθυσμός είναι γενετικά διαφορετικός από τους πληθυσμούς του Βόρειου Ατλαντικού.
Ο ζιφιός μπορεί να είναι μια από τις πιο κοινές και άφθονες φάλαινες, με παγκόσμιο πληθυσμό πιθανότατα πάνω από 100.000. Υπολογίζεται ότι 80.000 βρίσκονται στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό, σχεδόν 1.900 βρίσκονται ανοικτά της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών (εξαιρουμένης της Αλάσκας) και περισσότεροι από 15.000 βρίσκονται κοντά στη Χαβάη.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάντε του ένα μικρό γευστικό «δώρο», προσέχοντας πάντα τις ιδιαίτερες ανάγκες του
Ένα παράσιτο που μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τα ζώα μας, αλλά και εμάς τους ανθρώπους
Μας κάνουν πιο υπομονετικούς, πιο ευγενικούς και, τελικά, καλύτερους ανθρώπους
Ο Γιώργος Μικρού την υιοθέτησε, της έφτιαξε ειδικό κάθισμα στη μηχανή του και ταξιδεύουν μαζί όλη την Ελλάδα
Και τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το κατοικίδιό μας
Υιοθετήστε ένα σκυλάκι ή ένα γατί, και σωθήκατε!
Το θέμα δεν σχετίζεται με το χρώμα τους, αλλά περισσότερο με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται και αλληλοεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους. Τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό;
Ένας σουπερ-ήρωας αστυνομικός με διδακτορικό που μας κάνει περήφανους
Η διασταύρωση έχει μικρό προσδόκιμο ζωής
Θυμάστε την ιστορία με τα ανεπιτήρητα άλογα του Υμηττού;
Η πραγματικότητα είναι κάπως πιο περίπλοκη
Νέοι και νέες εξηγούν γιατί στρέφονται στις υπηρεσίες φύλαξης κατοικιδίων
Για να είναι το ζωάκι σου πάντα υγιές και ευτυχισμένο
Κλείστε ραντεβού τηλεφωνικά ή μέσω της πλατφόρμας στο yourvet.gr και σε λίγη ώρα θα είναι δίπλα σας
Αν θες να δεις τη γούνα να λάμπει, κλείσε ραντεβού
Διαθέτει μια τεράστια ποικιλία από προϊόντα για τους μικρούς μας φίλους, όπως τροφές, παιχνίδια, αξεσουάρ, είδη καλλωπισμού και άλλα πολλά.
Οι ιδρυτές της κλινικής, Κωνσταντίνος Μπίκος και Δημήτρης Καλλιγέρης, δημιούργησαν τον χώρο με όραμα να αντιμετωπίζονται τα ζώα συντροφιάς με όρους ανθρωπιάς και σεβασμού
Για μια ζωή γεμάτη φροντίδα, ομορφιά, καλή τροφή και πολύ παιχνίδι σε όλους εμάς που αγαπάμε τα «παιδιά» μας σαν παιδιά μας!
Ευφάνταστα αξεσουάρ, ιδιαίτερα παιχνίδια που δεν θα αποχωρίζονται ποτέ, αλλά και μεγάλη ποικιλία τροφών για όλους
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε - Πληροφορίες για την άμεση και σωστή αντιμετώπιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.