- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Χίλτον Αθηνών: Η ιστορία του εμβληματικού ξενοδοχείου
Στις 31 Ιανουαρίου «κατεβάζει ρολά» προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες ανακατασκευής του - Ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα
Το θρυλικό ξενοδοχείο Χίλτον πρόκειται να μπει σε μια νέα εποχή, αλλάζει όνομα και γυρίζει σελίδα. Η ιστορία του επιβλητικού κτιρίου.
Μετά από σχεδόν 60 χρόνια το θρυλικό ξενοδοχείο Χίλτον πρόκειται να μπει σε μια νέα εποχή, αλλάζει όνομα και γυρίζει σελίδα. Στις 31 Ιανουαρίου 2022 «κατεβάζει ρολά» προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες ανακατασκευής του.
Το ιστορικό κτίριο θα μετατραπεί σε πολυδιάστατο προορισμό με νέες χρήσεις από την Ιονική Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις Α.Ε. της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου μετά τη συμφωνία με τον όμιλο Hilton.
Μάλιστα από το 2024 θα φέρει το όνομα Conrad από το όνομα του ιδρυτή της αλυσίδας Conrad Hilton. Πρόκειται για μια επένδυση, ύψους 130 εκατ. ευρώ, που φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη της Αθήνας ως κορυφαίας επιλογής στην Ευρώπη, για επίσκεψη και για μόνιμη διαμονή.
Οι εργασίες στο Hilton Athens ξεκίνησαν στα τέλη του 2020 σε τμήματα του ξενοδοχείου, τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν για τους πελάτες. Οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024.
Ανακατασκευή Χίλτον: Οι πολυτελείς κατοικίες και οι εμπορικοί χώροι
Κατά τη διάρκεια τους αναμένεται να εργαστούν μέχρι και 800 άτομα, ενώ κατά τη λειτουργία των νέων χώρων θα απασχοληθούν περισσότεροι από 600 εργαζόμενοι.
Η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος περιλαμβάνει:
- τη δημιουργία του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Conrad που θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες
- τη δημιουργία 50 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton
- τη συνολική ανάπλαση του τελευταίου ορόφου όπου θα φιλοξενηθούν εμπειρίες γαστρονομίας και ψυχαγωγίας.
- επέκταση δίπλα στο χώρο της πισίνας, η οποία είχε συμπεριληφθεί και στον αρχικό σχεδιασμό της δεκαετίας του 1960
- τη δημιουργία θεματικών εμπορικών χώρων, εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας και ευεξίας, καθώς και σύγχρονης λέσχης μελών σε χώρους 5.500 τ.μ.
Χίλτον: Το όραμα που έγινε πραγματικότητα
Ήταν Απρίλιος του 1963 όταν το ξενοδοχείο Χίλτον άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον ελληνικό τουρισμό. «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου», με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Conrad Hilton, δημιουργός του ξενοδοχειακού μπραντ, τα συναισθήματα που το δημιουργήθηκαν αντικρίζοντας το εντυπωσιακό κτίριο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.
Ο άνθρωπος που συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας του Hilton Athens ήταν o Ιγκόρ Πεζάς, θετός γιος και ανιψιός του εφοπλιστή Απόστολου Πεζά. Άμεσα ο Ιγκόρ Πεζάς ήρθε σε επαφή με τους Χίλτον, ενώ ήδη είχε εντοπίσει το οικόπεδο, που ανήκε στην Εφορεία Υλικού Πολέμου και που ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής το παραχώρησε με ευνοϊκούς όρους στην οικογένεια Πεζά. Συστάθηκε μια ομάδα αποτελούμενη από τους αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη, στους οποίους ανήκει η μελέτη του κτιρίου.
Ωστόσο κατά τη διάρκεια του έργου, η ξαφνική πτώχευση του εφοπλιστή Πεζά, τον ανάγκασε να πουλήσει τις μετοχές του στον Στρατή Ανδρεάδη της Ιονικής Τράπεζας, ο οποίος και συνέχισε το μεγαλόπνοο έργο.
Το Hilton Αθηνών είναι ένα από τα κτίρια που καθόρισαν την αρχιτεκτονική αισθητική της δεκαετίας του ’60, ενώ οι ανάγλυφες συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη, εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα, προσδίδουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα και γίνονται σημείο αναφοράς στο ξενοδοχείο τις επόμενες δεκαετίες.
Μάλιστα το κτίριο προσδοκούσε να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε μέγεθος και πολυτέλεια. Η ανέγερσή του, όμως, αποτέλεσε αιτία πολλών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Αρκετοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι αλλοίωνε το ιστορικό τοπίο της πρωτεύουσας και μάλιστα ότι θα επισκίαζε την Ακρόπολη.
Σημειώνεται ότι την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 αποτέλεσε έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς, έγιναν έργα ανακαίνισης από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρρυ Μπουγαδέλλη.
Όλα αυτά τα χρόνια, το κατώφλι αυτής της πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας έχουν διαβεί πλήθος προσωπικοτήτων, όπως πολιτικοί επιχειρηματίες, πρίγκιπες, καλλιτέχνες και επιστήμονες διεθνούς κύρους. Από τον Άντονι Κουίν, τον Μάρλον Μπράντο και τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν μέχρι τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Ζακ - Ιβ Κουστό, τον πρίγκιπα Ρενιέ και τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στη σκηνή του Ωδείου Αθηνών
Μια συζήτηση με τον επικεφαλής του δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET Ελλάδας-Κύπρου, τον συγκοινωνιολόγο-πολεοδόμο Κοσμά Αναγνωστόπουλο
Πώς συγκεντρώνουν την πραμάτεια τους, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και ποιο είναι το όραμά τους για κεντρική ενιαία αγορά
Τα απογεματινά ηλεκτρονικά πάρτι – θεσμός με την υπογραφή του Plissken Festival επιστρέφουν με μία σεζόν που θα μας δώσει ακόμα περισσότερα από όσα υπόσχεται.
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα στη Ντισκομπάλα στον πεζόδρομο της Δελφών και στον Αρχάγγελο στο Μεταξουργείο
Χάρης Δούκας: «Με παρεμβάσεις χαμηλού κόστους μπορούμε να σώσουμε ζωές»
Μια συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του getelectric.gr Δημήτρη Σκιάννη
Πανηγύρια που ξετυλίγονται σαν τεράστιες λαϊκές αγορές, με θρησκευτικό πρόσχημα αλλά με κοινωνικό περιεχόμενο
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα: Ίσως υπερβολή που περπατάω τόσο δρόμο τέτοια ώρα για να ακούσω τέκνο, αλλά το έχω ανάγκη να χτυπηθώ στο μπάπα μπούπα, που λέει και ο μπαμπάς μου.
Οι ημερομηνίες και οι θεματικές
Μια συζήτηση με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Θανάση Τσιάνο
Λίγο πριν μετατραπεί σε ξενοδοχείο φιλοξενεί την έκθεση «Wanderlust /all passports», σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου
Ανταποκρίσεις από μια πόλη που χορεύει ακόμα: Σ’ ένα κλαμπ της πλατείας Βικτωρίας στα μέσα του Οκτώβρη
Τι δουλειά έχει ένα τροπικό πτηνό στην Αθήνα; Ποια αποστολή ήρθε να εκπληρώσει; Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Έσω έτοιμη. Expect and respect the unexpected!
Αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των μικρών Αθηναίων, είπε ο Χάρης Δούκας
Μια συζήτηση με την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων Ελένη Ζωντήρου και τον αντιπρόεδρο της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας Χάρη Κουγιουμτζόπουλο
Ο Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης φτιάχνει ένα ασφαλές σημείο διασκέδασης για τους μικρούς δημότες
Προτιμάς να έχεις δίπλα σου ένα διώροφο με κήπο ή μια πολυκατοικία-τέρας;
Δείτε το πρόγραμμα και κλείστε θέση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.