- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η ATHENS VOICE και ο εικαστικός διαγωνισμός Open Call 1821 - 2021
Ο μεγάλος εικαστικός διαγωνισμός ήταν μια ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες να φιλοτεχνήσουν ένα έργο που να αφορά το πώς βλέπουν την Ελλάδα στο μέλλον, 200 χρόνια μετά από την Ελληνική Επανάσταση.
Διαγωνισμός «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Και μετά;». Συνδιοργάνωση: ATHENS VOICE και Δήμος Αθηναίων υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από την εποχή που δημιουργήθηκε η ATHENS VOICE. Μια εβδομαδιαία εφημερίδα πόλης που είχε, για πρώτη φορά στα έντυπα Μέσα Ενημέρωσης, την ιδέα να φιλοξενεί στο πρωτοσέλιδό της ένα έργο τέχνης που θα σχολίαζε τη ζωή μας. Την ονομάσαμε Φωνή της Αθήνας γιατί η ιδέα ήταν μια εφημερίδα σε έναν διαφορετικό ρόλο, μια Φωνή της Πόλης που θα φιλοξενεί στο εξώφυλλό της εικόνες της πόλης. Θεωρούσαμε ότι δεν χρειαζόταν ένα ακόμα μέσο που απλά να περιγράφει την πραγματικότητα, αλλά ένα νέο όχημα όπου οι συγγενείς περιπτώσεις, οι διαφορετικές ομάδες, οι φυλές αυτής της πόλης, θα συνδέονται μαζί της και μεταξύ τους, θα τη χρησιμοποιούν για να μεταδώσουν τα δικά τους μηνύματα.
Ήταν επίσης μια απόπειρα να συνδεθεί άμεσα η καθημερινότητά μας με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Στα εξώφυλλά της οι καλλιτέχνες θα μπορούσαν να σχολιάζουν ελεύθερα την πραγματική ζωή, να επεμβαίνουν, ακόμα και να την αναδιατυπώνουν με μέσο τη φαντασία και να την προβάλλουν στο μέλλον. Τα εξώφυλλά μας θα ήταν το μέσο και το μήνυμα.
Έτσι κάθε εβδομάδα η ATHENS VOICE, με τα εξώφυλλα «εικαστικές προκηρύξεις», σχολίαζε τη ζωή, χρωμάτιζε την πόλη. Μια σπάνια σε εύρος συλλογή από διάσημα, λιγότερο γνωστά, ακόμα και πρωτοεμφανιζόμενα ονόματα από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας συναντήθηκαν στο εξώφυλλο μιας εφημερίδας. Ζωγράφοι, illustrators, γραφίστες, καρτουνίστες, γελοιογράφοι, φωτογράφοι, graffiti artists, Έλληνες και ξένοι, έγιναν συνδιαμορφωτές της εικόνας της και συνομιλητές με το κοινό της. Τα πρωτότυπα έργα των εξωφύλλων έγιναν πολλές φορές μέσα στα χρόνια εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη, έγιναν συλλεκτικά βιβλία.
H ιστορία της ζωής των εφημερίδων είναι η ιστορία του Εφήμερου. Σε μία μέρα, μία εβδομάδα, έχουν γίνει παρελθόν. Τα εξώφυλλα για εμάς στην ATHENS VOICE ήταν ταυτόχρονα ο τρόπος αλλά και η υπενθύμιση ότι ακόμα και το εφήμερο μπορεί να γράψει ιστορία και με έναν μαγικό τρόπο το παρελθόν να συναντήσει το μέλλον.
Όταν η Ελλάδα αποφάσισε να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 θεωρήσαμε ότι ο οπτικός σχολιασμός μιας ιστορίας 200 χρόνων και ειδικότερα η προβολή της στο μέλλον ήταν ένα θέμα προς εξερεύνηση. Πώς φανταζόμαστε και θέλουμε την Ελλάδα των επόμενων χρόνων; Και πώς η σύγχρονη τέχνη και οι νέες μορφές δημιουργίας εικονογραφούν μια εθνική ιστορία 200 χρόνων;
Αυτά τα ερωτήματα ήταν και πάλι κατάλληλοι να μας τα απαντήσουν οι καλλιτέχνες. Ο μεγάλος εικαστικός διαγωνισμός με θέμα «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Και μετά;» ήταν μια ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση προς όλους. Να φιλοτεχνήσουν ένα έργο που να αφορά το πώς βλέπουν την Ελλάδα στο μέλλον, 200 χρόνια μετά από την Ελληνική Επανάσταση.
Νιώσαμε ότι μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες.
Η πρότασή μας, που συνδιοργανώσαμε με τον Δήμο Αθηναίων και αγκάλιασαν η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και ιδιώτες συμπαραστάτες, είχε σκοπό την επαναπροσέγγιση της Επανάστασης του 1821 και τη σύνδεσή της με το μέλλον της Ελλάδας, όπως αυτή θα αποτυπωνόταν στα έργα των καλλιτεχνών, προσδίδοντας έτσι ένα ισχυρό επικοινωνιακό μήνυμα στην Επέτειο, ειδικά στις νεότερες γενιές. Θα ήταν επιπλέον και μια ιδανική ευκαιρία να πλησιάσει το ευρύ κοινό από διαφορετικές οπτικές γωνίες την «Επανάσταση του 1821» και μέσα από τη διαμεσολάβηση των καλλιτεχνών, της έκθεσης και των εξωφύλλων στην ATHENS VOICE, να «επανασυνδεθεί» με την Ιστορία της Ελλάδας και το μέλλον της.
Η Ελληνική Επανάσταση ήταν πάντα πηγή έμπνευσης της τέχνης και των γραμμάτων. Είχε τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο, όταν ξέσπασε πριν από 200 χρόνια, και γι’ αυτό πέτυχε. Αν θελήσαμε να σηματοδοτήσουμε κάτι με αυτή την πρωτοβουλία της εφημερίδας δεν ήταν μόνο η καταγραφή σύγχρονων καλλιτεχνικών «τάσεων» αλλά και ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την Επανάσταση του 1821, ως Εθνική Επέτειο και μια μεγάλη γιορτή που εξακολουθεί να μας αφορά. Ως μια επέτειο που εξακολουθεί να διεγείρει τη σκέψη και την αισθητική μας, να ερεθίζει τα συναισθήματά μας, να οξύνει τη χιουμοριστική, ακόμα και την ανατρεπτική διάθεσή μας και να δημιουργεί μια νέα οικειότητα απέναντι σε πρόσωπα και σύμβολα του 1821. Τώρα και στο μέλλον.
Στην ATHENS VOICE θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια. Τον Δήμο Αθηναίων που συνδιοργάνωσε τη δράση και τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» που την περιέβαλε με την αιγίδα της και την Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, τις εταιρείες ΔΕΠΑ, Technoprana, Groupama και Παλίρροια που με τη συμβολή τους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί κάθε βήμα αυτού του μεγάλου πρότζεκτ. Ακόμα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, Δρ. Κατερίνα Κοσκινά, ιστορικό τέχνης - μουσειολόγο - επιμελήτρια εκθέσεων, τον Παντελή Χανδρή, εικαστικό, αναπληρωτή καθηγητή ΑΣΚΤ, τον Γιώργο Ρόρρη, εικαστικό, και τον Γιώργη Γερόλυμπο, αρχιτέκτονα - φωτογράφο, που επέλεξαν τους τρεις πρώτους νικητές του διαγωνισμού.
Θέλουμε τέλος να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους 200 καλλιτέχνες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό αυτόν που διήρκεσε όλη τη χρονιά. Έδειξαν με τη δική τους οπτική πλευρές της ιστορικής μας πορείας από το παρελθόν προς το μέλλον σε χιλιάδες αναγνώστες, που επί 6 μήνες είδαν και συνεχίζουν να απολαμβάνουν στη μεγάλη μόνιμη Digital Gallery του athensvoice.gr αυτή τη συνομιλία της τέχνης με την ιστορία.
Είναι εκείνοι που έδωσαν και δίνουν με την τέχνη και το ταλέντο τους μορφή στο όραμα για μια Ελλάδα ζωντανή, δημιουργική, που αγκαλιάζει το παρελθόν με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όλοι οι καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπροσωπηθεί με έργα τους
Μέσα από τα έργα, καλλιτέχνες και επιστήμονες εμβαθύνουν σε πολλά ζητήματα
Τι θα δούμε σε γκαλερί και σε χώρους τέχνης της Αθήνας;
Είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για σουρεαλιστικό πίνακα
Ο καλλιτέχνης μάς μυεί στη βεξιλολογία μέσα από την έκθεση Waving Through Folklore
Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την έκδοση του πρώτου «Μανιφέστου του Σουρεαλισμού
Η έκθεση φιλοξενείται στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά, στην Αθήνα
Μιλήσαμε με την εικαστικό για το δαιδαλώδες ασπρόμαυρο installation που εγκαινιάζει αύριο
Ποιες εκθέσεις κάνουν εγκαίνια αυτές τις μέρες σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί της Αθήνας
«Η αρχαία ελληνική τέχνη διδάσκει την αρμονία, που είναι το ζητούμενο στη ζωή και την τέχνη»
Oκτώ τουλάχιστον συντηρητές εργάζονται για χρόνια
Εκτίθενται έργα των Ηλία Μακρή, Ανδρέα Πετρουλάκη και Στάθη Σταυρόπουλου («Στάθης»)
Γνωστός για τα πορτρέτα του και για τις σκηνές από το Camden Town στο βόρειο Λονδίνο
Στην γκαλερί Donopoulos International Fine Arts, «ακούγονται» τραγούδια που κάποιοι τα χορεύουν ακόμα στο μπαρ Berlin
Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα του δημιουργού που αγαπούσε τον σουρεαλισμό
Ο καλλιτέχνης που έχει χαρακτηριστεί ως το «Φάντασμα της Παλιάς Αμερικής»
Οι εκθέσεις που ξεχωρίσαμε σε 3 γκαλερί και ένα μεγάλο μουσείο της Αθήνας
Επιλεγμένοι ελληνικοί μύθοι, συναντούν τα ακραία ξεσπάσματα της φύσης
Η μόνιμη συλλογή εμπλουτίζεται, ενώ έχουν προγραμματιστεί σημαντικές περιοδικές εκθέσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.