- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πέθανε ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, πατριάρχης της γαστρονομίας
Ο δημιουργός του εμβληματικού εστιατορίου «Σελήνη» στη Σαντορίνη άφησε την τελευταία του πνοή
Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, δημιουργός του εστιατορίου «Σελήνη» στη Σαντορίνη - Ποιος ήταν ο «πατριάρχης της γαστρονομίας του Αιγαίου»
Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, «πατριάρχη της γαστρονομίας του Αιγαίου», δημιουργού και ιδιοκτήτη -για 32 χρόνια- του εμβληματικού εστιατορίου «Σελήνη» στη Σαντορίνη, ο οποίος συνέβαλε στη διάδοση της ελληνικής γαστρονομίας. Τον τελευταίο χρόνο έπασχε από λευχαιμία δίνοντας μία μεγάλη μάχη.
Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ένας λάτρης των γεύσεων και οραματιστής επιχειρηματίας, συσπείρωσε τους νησιώτες στη Σαντορίνη και ανέδειξε τα τοπικά προϊόντα του νησιού.
Ξεκίνησε το δικό του ταξίδι στον κόσμο της γεύσης το 1978 και με τη στάση του επηρέασε την ελληνική κουζίνα, προώθησε την τοπική γαστρονομία και σύστησε τα κυκλαδίτικα πιάτα στους τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα, κάνοντάς τα γνωστά ανά την υφήλιο.
«Πάντα μου άρεσε να μαγειρεύω στο σπίτι και ειδικά σε μεγάλα τραπεζώματα με φίλους, έτσι η μετάβαση από ερασιτέχνης σε επαγγελματία εστιάτορα, δεν μου φάνηκε δύσκολη» είχε εκμυστηρευτεί ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης στο Greek Gastronomy Guide.
«Το φαγητό θα μπορούσε να ήταν οτιδήποτε, ανακαλύψαμε με την πρώτη χρονιά ότι οι περισσότεροι πελάτες μας ήταν ξένοι, αδιάφοροι για μια διεθνή κουζίνα. Τότε έπεσε σαν ιδέα η τοπικότητα του φαγητού, ώστε προκαλώντας το ενδιαφέρον τους να το συνδέσουμε με το τοπίο, τον χώρο, την ιστορία της Σαντορίνης, να γίνει εμπειρία, έτσι το εστιατόριο έγινε θεματικό. Δεν ήταν εύκολο τότε, έπρεπε να πεισθούν οι μάγειροι, να εκπαιδευτούν οι σερβιτόροι, να το δεχθούν οι έλληνες πελάτες.
Για να το πετύχουμε αυτό, η λύση ήταν η συνεργασία με τους αγρότες, τους οινοποιούς, τις νοικοκυρές, τους ανθρώπους του νησιού που μεγάλωσαν με αυτή τη γαστρονομία, τους δημοσιογράφους Έλληνες και ξένους. Ανακαλύψαμε πληθώρα συνταγών παραδοσιακών που έπρεπε να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν προσιτές στην πελατεία μας με νέες τεχνικές, να αρχίσει μια εξέλιξη της ελληνικής και τοπικής κουζίνας» είχε εξηγήσει ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης μιλώντας στον Γιώργο Πίττα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο τα δύο περιστατικά να συνδέονται
Τι υποστηρίζει ο Kώστας Ανεστίδης
Στο οινοποιείο δημιούργησε την πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό», φιλοξενώντας έργα σημαντικών καλλιτεχνών που υπέγραψαν τις ετικέτες των κρασιών του
Σε ποιες περιπτώσεις δεν επιστρέφονται
Προκαταρκτική εξέταση σε εξέλιξη για δηλώσεις αγροτεμαχίων - Αναφορές για αναντιστοιχίες
Πολυτάλαντη δημιουργός, άφησε έντονο αποτύπωμα στο ελληνικό θέατρο, το τραγούδι και τη λογοτεχνία
Άνοιξαν όλοι οι δρόμοι στην πρωτεύουσα μετά την ολοκλήρωση της χριστουγεννιάτικης αθλητικής εκδήλωσης
Το πλοίο με σημαία Λιβερίας έμεινε χωρίς ρεύμα - Σε εξέλιξη επιχείρηση συνδρομής από το Λιμενικό
Η πρόγνωση για την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου - Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις
Σε δυο διαφορετικές επιχειρήσεις
Μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία
Ο Όμιλος Fourlis γιόρτασε 75 χρόνια με μια παράσταση-αφήγηση της διαδρομής του
Συνελήφθησαν 12 άτομα, εκ των οποίων 6 ανήλικοι
Λόγω της διεξαγωγής του «Athens Santa Run 2025»
Το ερώτημα, τελικά, δεν είναι μόνο τι θα δείξει η διερεύνηση
Μέτρα κατά της δημογραφικής συρρίκνωσης λαμβάνει η δημοτική αρχή
Για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών κατά τη νυχτερινή διασκέδαση - Ποιες γραμμές λεωφορείων εντάσσονται στο μέτρο
Συννεφιασμένο σκηνικό σε όλη τη χώρα - Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.