- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Αγγελοπούλου: Τιμούμε τη μνήμη με πράξεις αλληλεγγύης
Επίσκεψη της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Θεσσαλονίκη
Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη: Τιμούμε τη μνήμη με πράξεις αλληλεγγύης - Οι συναντήσεις της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στη Θεσσαλονίκη.
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το διήμερο 31 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη. «Για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία όχι μόνο να τιμάμε την ιστορική μνήμη, αλλά και με διάφορες πράξεις αλληλεγγύης να δείχνουμε ότι καταλαβαίνουμε ποιες συνθήκες επικρατούν τώρα στον τόπο μας. Ως Εθνική Επιτροπή δεν επιτρέπεται να δείχνεις άγνοια των συνθηκών και των συγκυριών (και εμείς) αλλάξαμε, προσθέσαμε και αφαιρέσαμε, προσαρμοστήκαμε».
Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε το τρίπτυχο «τιμούμε τη μνήμη με πράξεις αλληλεγγύης - ανταποκρινόμαστε στις δοκιμασίες και τις ανάγκες της κοινωνίας - αφήνουμε το αποτύπωμά μας στο μέλλον, δεν κάνουμε τίποτα που θα γίνει για μια μέρα και θα σβήσει». «Τίποτα δεν τελειώνει όπως ξεκίνησε, δείχνεις τι είσαι όταν ο κόσμος σου τραντάζεται» εξήγησε και ανέφερε ότι κάποιες φορές πρέπει να σκέφτεσαι εκτός πλαισίου για να κινητοποιείς τον κόσμο, κάτι που η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έκανε από την πρώτη στιγμή απευθυνόμενη στην κοινωνία.
Φορητές ΜΕΘ και ελληνικό φάρμακο
Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη εξέφρασε την έκπληξή της για το γεγονός ότι οι ΜΕΘ που δώρισε η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» παραμένουν ανενεργές. «Περιμέναμε ότι θα βοηθήσουν στη συγκεκριμένη συγκυρία, έστω και μία ζωή να σωθεί είναι σημαντικό» τόνισε, μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη». «Κάνω έκκληση στο νέο Υπουργό Υγείας και τον Πρωθυπουργό να δώσουν λύση», προσέθεσε.
Σε ερώτηση για την έρευνα των ιατρών του Νοσοκομείου Παπανικολάου για το ελληνικό φάρμακο κατά της Covid-19, είπε ότι η Επιτροπή ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή γιατί θέλει οι Έλληνες επιστήμονες να ζουν και να δημιουργούν στη χώρα τους. Και δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για το γεγονός πως το φάρμακο χορηγείται ήδη σε ασθενείς με εντυπωσιακά αποτελέσματα. «Έχουμε τους ανθρώπους, χρειαζόμαστε τις τυπικές διαδικασίες για να ξεπερνούμε τους φράχτες» κατέληξε.
Συνάντηση εργασίας στο Δήμο Καλαμαριάς για το έργο «The Hellenic Mosaic», που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»
Η επίσκεψη της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» ξεκίνησε από το Δήμο Καλαμαριάς και την παρουσίαση της πρότασης «The Hellenic Mosaic». «Η πρότασή σας έχει πρωταγωνιστές τους Έλληνες, ρίχνει φως στο παρελθόν με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και μένει για το μέλλον» σημείωσε η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη στη συνομιλίας της με το Δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη. «Δεν είναι μία προσωρινή εκδήλωση, τη χτίσαμε διαβάζοντας τους άξονες της Επιτροπής» απάντησε ο κ. Δαρδαμανέλης και ζήτησε από την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να αναλάβει πρωτοβουλίες και για το 2022, το έτος συμπλήρωσης 100 ετών από την άφιξη των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην Καλαμαριά.
Το «The Hellenic Mosaic» κινείται στους τέσσερις βασικούς άξονες του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που έχει θέσει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με 383.284 ευρώ. Άγνωστοι ήρωες, προσωπικές ιστορίες από τα βάθη της ιστορίας για τα χρόνια που έρχονται. Ένα φωτογραφικό μωσαϊκό με πρωτοβουλία της κοινωνίας, υλικό που θα προσφέρουν οι πολίτες με πυρήνα το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής», που ανήκει στο Δήμο Καλαμαριάς.
Το Βραβείο Αριστείας Αποφοίτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρέλαβε η Γιάννα Αγγελοπούλου
Παραλαμβάνοντας το Βραβείο Αριστείας Αποφοίτου η κυρία Αγγελοπούλου επισήμανε πως «η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, συνέπεσε με μια χρονιά ασυνήθιστων περιπλοκών. Κάθε μια από αυτές θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη συλλογική θέληση για ένα ευοίωνο αύριο. Ωστόσο, ακριβώς αυτή η χρονιά μας ώθησε να σκεφτούμε ξανά τις ρίζες μας, την αληθινή μας ιστορία, την ταυτότητά μας, το δρόμο που θέλουμε να βαδίσουμε. Και είδαμε να ξεπηδούν ζωογόνες δυνάμεις μέσα από την ίδια την κοινωνία, τις οποίες κατ΄ εξοχήν το Πανεπιστήμιο έχει ως αποστολή να διαφυλάξει».
Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στάθηκε ιδιαίτερα και στα υπόλοιπα πρόσωπα που βραβεύτηκαν μαζί της. «Ο κατάλογος όσων βραβεύονται σήμερα, προσώπων επιτυχημένων στον κλάδο τους, καθηγητών που ενδυνάμωσαν το κύρος του πανεπιστημίου, φοιτητών που διακρίθηκαν, αποδεικνύει ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο τιμά αυτή την αποστολή του» σημείωσε.
Μιλώντας για το ρόλο της Επιτροπής επισήμανε ότι «παρακολουθήσαμε στενά την προσπάθεια σχολείων, πανεπιστημίων, δήμων και φορέων, να βρουν τον τρόπο και να τιμήσουν την επέτειο και να την αξιοποιήσουν με δράσεις, που κοιτούν μακριά. Ακόμα και πέρα από τον ορίζοντα μιας γενιάς. Για να το καταφέρουν αυτό, επιδίωξαν συνεργασίες και συνέργειες. Άλλαξαν τη νοοτροπία τους. Στράφηκαν στην καινοτομία. Στην ανάπτυξη για τους πολλούς. Ενίσχυσαν μια άυλη κληρονομιά, που ελπίζουμε ότι θα διατηρηθεί και μετά το πέρας του επετειακού έτους».
Επίτιμη Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ αναγορεύθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συνδέσμου για τα 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση.
Στην τελετή αναγόρευσης η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ, Γιάννα Παναγοπούλου, τόνισε ότι «η κατανόηση του παρελθόντος συνιστά βασική προϋπόθεση για την ανταπόκριση στις προκλήσεις του μέλλοντος». «Το 2021 δεν είναι απλό επετειακό έτος, αλλά έτος στρατηγικών επιλογών για τα χρόνια που έρχονται», ανέφερε στο χαιρετισμό της.
«Η επέτειος δεν είναι μόνο μόνο αφορμή για ανασκόπηση της ιστορίας, αλλά και προγραμματισμού για το μέλλον», επισήμανε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ.
Το «παρών» έδωσε και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος τόνισε ότι η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία να γιορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με πιο ουσιαστικό τρόπο.
Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αναφέρθηκε στην ιστορία της εβραϊκής κοινότητας στην πόλη. «Η Θεσσαλονίκη αποτελεί πόλη - σύμβολο για τους απανταχού Εβραίους. Για περισσότερο από 20 αιώνες, υποδεχόταν καταδιωκόμενους Εβραίους από όλη την Ευρώπη, που αναζητούσαν μια φυσιολογική ζωή» τόνισε και στάθηκε στο Ολοκαύτωμα.
«Από τους σχεδόν 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης, ελάχιστοι, περί τους 1.950 επέζησαν του Ολοκαυτώματος» ανέφερε και υπογράμμισε ότι η Κοινότητα δεν χάθηκε. Κατάφερε να οργανώσει ξανά τη ζωή της στη Θεσσαλονίκη. «Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης, παραμένει θαλερή και εξωστρεφής. Και ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ είναι ένας ισχυρός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον ελληνικό και τον ισραηλινό λαό» κατέληξε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στο δημοσίευμα για «καταβρόμικο σιντριβάνι» είχε απαντήσει νωρίτερα και το Υπουργείο Πολιτισμού «δείχνοντας» τον Δήμο
Το σκεπτικό της απόφασης
Τα χιουμοριστικά του βίντεο και οι τεχνολογικές αναλύσεις τον ανέδειξαν
Ο γνωστός βιομήχανος ήταν 95 ετών
Τι αναφέρει η ενημέρωση του νοσοκομείου Υγεία για τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη
«Από οξεία λευχαιμία ο θάνατός του», λέει η σύζυγος του σκηνοθέτη
Οι περιοχές όπου η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου
Διοργανώνοντας το συνέδριό μας
«Πρόλαβα να τον χαιρετήσω. Δεν το πίστευε ότι θα έρθει το τέλος», σημείωσε η κα.Μαρία
Εξετάζεται το «ύποπτο» παρελθόν της Ειρήνης Μουρτζούκου
Οι εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών
Η επιθυμία της μοναδικής κατοίκου του νησιού και η δύσκολη επιχείρηση μεταφοράς του
Πώς έγινε το δυστύχημα
Άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο και διέφυγαν
Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Το Χ «λέει» και αυτό το τελευταίο αντίο σε έναν εκ των σημαντικότερων δημιουργών της ελληνικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου
Το χρονικό της υπόθεσης
Αναλυτική πρόγνωση από την EMY
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.