Ελλαδα

Χανιά: Αλλαγές στο προφίλ των τουριστών της Δυτικής Κρήτης

Αναλυτικά η έρευνα του Παρατηρητηρίου Τουρισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χανιά
Χανιά © UNSPLASH

Αλλαγές στο προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη «δείχνει» έρευνα του Παρατηρητηρίου Τουρισμού.

Σημαντικές αλλαγές στο προφίλ των τουριστών που επισκέφθηκαν το φετινό καλοκαίρι την Κρήτη, μέσω του αεροδρομίου Χανίων, καταγράφουν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας του Παρατηρητηρίου Τουρισμού που αφορούν το χρονικό διάστημα έως και τα μέσα Αυγούστου.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, εκτός από τη σημαντική αύξηση της κίνησης στο αεροδρόμιο Χανίων, σε σχέση με το 2020, κατά 345%, παρατηρείται ότι αλλάζει το μίγμα των εθνικοτήτων, αφού μόλις τρεις στους δέκα αλλοδαπούς επισκέπτες είναι Σκανδιναβοί, ενώ το ίδιο ποσοστό καταλαμβάνουν συνολικά οι Γερμανοί, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, αντίστοιχα επί των συνολικών αφίξεων. Οι Πολωνοί, που η παρουσία τους άρχισε να γίνετε αισθητή από το 2017, σήμερα αποτελούν ένα υπολογίσιμο τμήμα των επισκεπτών. Ακολουθούν Γάλλοι και επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο στην τέταρτη και πέμπτη θέση. Ιδιαίτερα για τους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση που καταγράφουν στις αφίξεις του Αυγούστου, είναι ικανή να τους φέρει και στην κορυφή των αφίξεων στο τέλος της σεζόν. Αξιοσημείωτο είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό των Νορβηγών και Φιλανδών φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οπισθοχωρώντας προς τις τελευταίες θέσεις επί των συνολικών αφίξεων, τη στιγμή που τα περασμένη έτη, πριν την εποχή του κορωνοϊού, κατείχαν πάντα τις πρώτες θέσεις.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, έξι στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες είναι ηλικίας έως 34 ετών, σημειώνοντας αύξηση αυτής της νεαρής ηλικιακής ομάδας, ενώ οι ηλικιακές κατηγορίες άνω των 55 ετών παρουσιάζουν για ακόμη μία χρονιά, αισθητή μείωση. Επίσης, στην έρευνα καταγράφεται αυξημένο το ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών που επισκέπτονται τη Δυτική Κρήτη για πρώτη φορά.

Διαφορές εντοπίζονται και στις περιοχές αλλά και στον τύπο καταλύματος που διαμένουν οι αλλοδαποί τουρίστες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μείωση των ξενοδοχειακών καταλυμάτων στις περιοχές Αγίας Μαρίνας και Πλατανιά, ενώ αντίθετα παρουσιάζεται πολύ μεγάλη αύξηση στα καταλύματα της πόλης των Χανίων. Σημειώνεται αύξηση στις προτιμήσεις όλων των άλλων τύπων καταλυμάτων, όπως είναι βίλες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα/δωμάτια, ιδιόκτητα σπίτια κυρίως εντός πόλης Χανίων, αλλά και σε περιοχές της ενδοχώρας και κυρίως της περιοχής Κισσάμου. Μεγάλο είναι το ποσοστό των αλλοδαπών τουριστών που προτιμούν τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις.

Οι οικογενειακές διακοπές παραμένουν στην πρώτη θέση, καταγράφεται και φέτος μια αύξηση τουριστών που επιλέγει διακοπές με τον/την σύντροφο ή με φιλική παρέα, λόγω της έλευσης περισσότερων νέων ατόμων, ενώ μεγάλη διαφορά σημειώνεται επίσης και στον τρόπο κράτησης των καταλυμάτων και οργάνωσης των διακοπών, αφού ένα αρκετά υψηλό ποσοστό και συγκεκριμένα επτά στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες προτίμησαν να προβούν στις σχετικές ενέργειες διεκπεραίωσης του ταξιδιού μόνοι τους και όχι μέσω ταξιδιωτικού πρακτορείου και πράκτορα.

Αναφορικά με την ικανοποίηση των αλλοδαπών τουριστών από διάφορες προσφερόμενες υπηρεσίες, συνεχίζουν να μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι χώροι φιλοξενίας και εστίασης καθώς και από τη συμπεριφορά και φιλοξενία των ντόπιων κατοίκων. Συνεχίζουν να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους σχετικά με την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και την καθαριότητα στον αστικό ιστό, με μειωμένα όμως ποσοστά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Υπάρχει βελτίωση σχετικά με τους ποδηλατόδρομους, ενώ υπάρχει σχετικά μικρός προβληματισμός αναφορικά με την ύπαρξη περιορισμένων χώρων στάθμευσης και ανάγκης διαπλάτυνσης πεζοδρομίων κυρίως στην Πόλη Χανίων.

Αξίζει να σημειωθούν, ειδικά φέτος, τα έντονα παράπονα που εκφράζουν οι αλλοδαποί τουρίστες σχετικά με τη δυσκολία εύρεσης διαθέσιμων ενοικιαστικών οχημάτων αλλά και ταξί. Εκείνοι οι οποίοι καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μεταφορικό μέσο, επιλέγουν τις παραλίες κυρίως του Ελαφονησίου αλλά και αυτές στα Φαλάσαρνα και Μπάλο, ενώ εξίσου σημαντικός αριθμός τουριστών πραγματοποιεί επισκέψεις σε μοναστήρια και εκκλησίες, ενώ αντίθετα δεν υπάρχει ανάλογη προτίμηση σε επισκέψεις αρχαιολογικών χώρων.

Σχετικά με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, ο αλλοδαπός τουρίστας μένει πολύ ικανοποιημένος από τα τοπικά χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών, ενώ στις πρώτες θέσεις προτιμήσεων του είναι το ελαιόλαδο και ακολουθούν το κρασί, η τσικουδιά, τα τοπικά τυριά και ο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού.

Αναφορικά με την υγειονομική ασφάλεια του προορισμού, οκτώ στους δέκα αλλοδαπούς τουρίστες έχουν δηλώσει ότι θεωρούν τη Δυτική Κρήτη ως υγειονομικά ασφαλή προορισμό, μένοντας ικανοποιημένοι από την αυστηρή τήρηση των μέτρων ασφαλείας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε σχέση με τον κορωνοϊό στους χώρους φιλοξενίας και εστίασης. Το γενικό επίπεδο ασφάλειας που νιώθουν στην Δυτική Κρήτη οι επισκέπτες, αγγίζει φέτος το 90%, αριθμό που ίσως αποτελέσει υψηλότατο πενταετίας.

Η έρευνα πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο Χανίων με συντονιστές επιστήμονες από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο, το Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.