- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πυρκαγιές: Αναδασώσεις και μέτρα προστασίας στις καμένες εκτάσεις
Τι αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ
Υποχρεωτικά αναδασωτέες όλες οι περιοχές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα μέτρα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Οι αναδασώσεις και η μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος περιλαμβάνονται στα έκτακτα μέτρα για την προστασία και τη γρήγορη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2021.
Ο απολογισμός για τα πόσα στρέμματα κάηκαν συνεχίζεται. Στην Εύβοια drone κατέγραψε από ψηλά τις καμένες εκτάσεις, με τις εικόνες να είναι συγκλονιστικές.
Τα μέτρα για τα καμένα δάση παρουσιάζονται αναλυτικά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Σύμφωνα με το 2ο άρθρο της ΠΝΠ, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα τα δημόσια ή ιδιωτικά δάση που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, ενώ η προθεσμία για την κήρυξη έκτασης ως αναδασωτέας συντέμνεται στις 30 ημέρες, με την πρόβλεψη υπό προϋποθέσεις, της παράτασης για επιπλέον 30 ημέρες.
Μέτρα για τις καμένες εκτάσεις - Ενισχύονται οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος
Ακόμα, με βάση την ΠΝΠ, αλλάζει «ο χάρτης» των δασικών υπηρεσιών, οι οποίες εφεξής υπάγονται και οργανώνονται κάθετα υπό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για την ακρίβεια, «οι Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Χώρας μεταφέρονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, προσωπικού, οργανικών θέσεων και υλικοτεχνικής υποδομής, και λειτουργούν εφεξής ως περιφερειακές υπηρεσίες αυτού» ενώ με επιμέρους διατάξεις ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους, τον εξοπλισμό και άλλα διοικητικά ζητήματα.
Επίσης, η ΠΝΠ προωθεί με σχετικές διατάξεις την επίσπευση των ειδικών δασοτεχνικών έργων και συγκεκριμένα, ρυθμίζει την διαδικασία και τους χρόνους θεώρησης και έγκρισης των σχετικών μελετών. Ακόμα, με το 5ο άρθρο της ΠΝΠ, απλοποιείται η διαδικασία έγκρισης απόληψης των καμένων δένδρων, εντός ιδιωτικών εκτάσεων εκτός σχεδίου από τους ιδιοκτήτες τους.
Αναδασώσεις στα καμένα - Ποιοι μπορούν να τις κάνουν
Σχετικά με τους αναδόχους αναδάσωσης, προστίθεται η πρόβλεψη ότι «για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την ταχύτατη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, δύναται να ορίζεται ανάδοχος αποκατάστασης και αναδάσωσης δημοσίων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, των οποίων η βλάστηση καταστράφηκε από πυρκαγιά» και έχουν κηρυχθεί ή πληρούν τις προϋποθέσεις για να κηρυχθούν αναδασωτέες.
Ως ανάδοχοι αναδάσωσης μπορούν να ορίζονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανεξαρτήτως αν έχουν κερδοσκοπικό ή μη χαρακτήρα. Η εν λόγω πράξη αποσκοπεί αποκλειστικά στην εκπόνηση μελέτης και στην υλοποίηση αντιδιαβρωτικών έργων, ή έργων τεχνητής αναδάσωσης, χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών.
Ειδική μέριμνα, με την μορφή της οικονομικής προστασίας έναντι οφειλών προς το Δημόσιο ή τις τράπεζες, γίνεται για τους ρητινεργάτες, δηλαδή τους καλλιεργητές που συλλέγουν ρετσίνι ενώ, τέλος, προστίθενται οι Δασικές Υπηρεσίες και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή στις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της ΠΝΠ, που δημοσιεύτηκε νωρίτερα τον Αύγουστο για τα «Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για όσους θυμούνται τις καλοκαιρινές διακοπές περασμένων δεκαετιών, τα πρόσφατα καλοκαίρια έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση
Μια συμπεριφορά που μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστή
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και WWF Ελλάς εγκαινιάζουν έτσι τη συνεργασία τους
Το Ινστιτούτο Πότσνταμ (PIK) και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW συνέταξαν μια νέα ενδιαφέρουσα πρόταση
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.