Βάσεις 2021: Τι δείχνουν τα στατιστικά από τις Πανελλήνιες 2021 για το πού θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια - Αύξηση και μείωση στα πεδία.
To Υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά για τις βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2021 και πλέον οι ειδικοί προχώρησαν σε νέες εκτιμήσεις για τις βάσεις 2021, καταγράφοντας τα πεδία όπου αναμένουμε αύξηση, αλλά και πτώση των βάσεων, σύμφωνα με τις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τις Πανελλήνιες 2021, οι υποψήφιοι πέτυχαν υψηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με πέρσι στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Χημεία, όμως το ποσοστό των μαθητών που έγραψε κάτω από τη βάση αυξήθηκε για τα μαθήματα Κοινωνιολογία, Ιστορία, Φυσική και Βιολογία.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στο 1ο επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών, αν και ποσοστιαία καταγράφεται μια μικρή άνοδος στις βαθμολογίες των υποψηφίων, καταλήγει ο μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων να είναι ο ίδιος σε σχέση με πέρσι. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πτωτική τάση στς βάσεις, με πιθανή εξαίρεση τις υψηλόβαθμες σχολές όπου μπορεί να καταγραφεί οριακή αυξητική μεταβολή. Πέρσι η βάση της Νομικής Αθήνας ήταν 18.050 μόρια, παρά τις χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και η Νομική Θεσσαλονίκης με 17.825 μόρια, όπως και οι Ψυχολογίες ΕΚΠΑ και Παντείου με 17.875 και 17.550 μόρια αντίστοιχα.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», καταγράφηκαν καλύτερες επιδόσεις στα Μαθηματικά, αλλά και μικρή άνοδος των αριστούχων στη Φυσική, και τα δύο μαθήματα βαρύτητας, οι πολυτεχνικές σχολές και φέτος φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία. Στα Μαθηματικά Προσανατολισμού, οι υποψήφιοι φέτος σε ποσοστό 68,20% έγραψαν πάνω από τη βάση, ενώ το 16,98% έγραψε μεταξύ 18 και 20. Αντίστοιχα, στη Φυσική το ποσοστό των αριστούχων έφτασε το 17,64, αυξημένο σε σχέση με πέρσι σχεδόν κατά δύο μονάδες, ενώ και στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Έκθεσης κατέγραψαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι. Τα τελευταία χρόνια οι πολυτεχνικές σχολές καταγράφουν σερί απώλειας μορίων, με την Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ να φτάνει πέρσι στα 17.975 μόρια και να ακολουθεί η Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ στα 17.775 μόρια. Στο ΑΠΘ, αντίστοιχα οι βάσεις σε Ηλεκτρολόγους και Μηχανολόγους κινήθηκαν στα 17.450 και 16.950 μόρια. Στην περιφέρεια οι βάσεις ακόμα και στις πολυτεχνικές σχολές κινήθηκαν γύρω από τα 10.000 με 12.000 μόρια.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστημών Υγείας, οι υποψήφιοι πέτυχαν πολύ υψηλότερες επιδόσεις στη Χημεία, με το ποσοστό των αριστούχων να διπλασιάζεται. Το 12,16 των υποψηφίων έγραψε μεταξύ 18 και 20 στη Χημεία, όταν πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,47. Το 59,77% έγραψε πάνω από τη βάση όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρσι ήταν 51,72%. Ανοδο των αριστούχων σε ποσοστό είχαμε και στη Βιολογία, όπου το 17,78% έγραψε πάνω από τη βάση όταν πέρσι είχε γράψει το 15,21%. Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», η Ιατρική είναι πιθανόν να ανακτήσει κάποιες από τις απώλειες που είχε πέρσι, με μόλις δύο σχολές Ιατρικής, αυτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, να παραμένουν πάνω από το κατώφλι των 18.000 μορίων. Ειδικότερα, η Ιατρική Αθήνας πέρσι είχε βάση 18.250 μόρια και η Θεσσαλονίκης 18.075 μόρια. Στα 17.025 και κάτω κινήθηκαν οι Φαρμακευτικές, ενώ η Βιολογία στα 16.750 μόρια στην Αθήνα. Οι δημοφιλείς σχολές σε παραϊατρικά επαγγέλματα κινήθηκαν πέρσι στα 15.000 μόρια σε κεντρικά Ιδρύματα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πιθανή μικρή άνοδο.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο-Οικονομίας και Πληροφορικής, οι βάσεις εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία. To 27,12% των υποψηφίων έγραψε από 18 και πάνω στο μάθημα της Οικονομίας που έχει τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας, ενώ υψηλότερο ήταν το ποσοστό αριστούχων και στην Πληροφορική. Στα Μαθηματικά συνεχίζει να είναι περιορισμένο το ποσοστό που γράφει πάνω από τη βάση, με μόλις το 27,24% να καταγράφει βαθμούς άνω του 10 και το 72,76% κάτω από τη βάση. Παρ’ όλα αυτά οι επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα με τον δεύτερο συντελεστή βαρύτητας είναι ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με πέρσι και αναμένεται να καταγραφεί άνοδος στις φετινές βάσεις.
Με πληροφορίες από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η απάντηση του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας μετά την επίθεση που δέχτηκε
Εξιτήριο πήρε σήμερα από το νοσοκομείο
Θα λειτουργήσουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις
Τα συμπτώματα, ο τρόπος μετάδοσης και οι συστάσεις του ΕΟΔΥ
Αρνιακός και Αρναούτογλου κάνουν λόγο για πυκνές χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες
Πώς θα μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων - Αυτά που πρέπει να προσέχουμε
Το χρονικό του περιστατικού
Το νέο βίντεο της happy productions
Σε ποιο προϊόν η τιμή αυξήθηκε κατά 10,1%
Την τιμητική τους έχουν και τα χιονοδρομικά κέντρα - Οι προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Γιατί επέλεξαν αυτό το επώνυμο - Η ανακοίνωση της οικογένειας
Ο ηθοποιός παρασύρθηκε με τη μηχανή του από αυτοκίνητο
Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες σύμφωνα με το meteo
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.