Το χρονικό της υπόθεσης του Βαγγέλη Γιακουμάκη από την εξαφάνισή του το 2015, μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου τον Ιουλίου του 2021.
Ο 20χρονος φοιτητής από το Ρέθυμνο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την περιοχή των Ιωαννίνων στις 6 Φεβρουαρίου 2015. Εκείνη την Παρασκευή, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έφυγε βιαστικά από τη φοιτητική εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής χωρίς να ενημερώσει τον συγκάτοικό του για το πού θα πάει όπως συνήθιζε. Πήρε τα κλειδιά του αλλά άφησε μπουφάν, πορτοφόλι, πάσο και κινητό τηλέφωνο.
Μετά τα επίμονα τηλεφωνήματα της μητέρας του, φοιτητές της σχολής χωρίζονται σε ομάδες γύρω στις δέκα το βράδυ, και αρχίζουν να ψάχνουν το φοιτητή που από την ώρα που άφησε το δωμάτιο, δεν έχει δώσει σημεία ζωής.
Τα επόμενα 24ωρα, οργώνουν την περιοχή Αστυνομία, Πυροσβεστική, άνδρες της ΕΜΑΚ και εθελοντικές οργανώσεις. Για τις έρευνες, διέθεσε το ελικόπτερό του ο επιχειρηματίας Β. Χήτος το οποίο πέταξε σε ύψος ενός μέτρου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ ερεύνησαν τις κάμερες ασφαλείας και το κινητό του Βαγγέλη Γιακουμάκη αλλά, για ακόμα μία φορά, οι έρευνες απέβησαν άκαρπες. Οι αξιωματικοί που ερευνούσαν την υπόθεση έλεγαν χαρακτηριστικά ότι είναι «σαν να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε».
Οι πρώτες μαρτυρίες για το bullying
Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ μετατοπίστηκαν στο εσωτερικό της Σχολής και τους ανθρώπους που συναναστρεφόταν ο Βαγγέλης. Μέρα με τη μέρα, κι ενώ το θρίλερ της εξαφάνισης συνεχιζόταν, κάποιοι συμφοιτητές του άρχισαν να μιλούν δειλά για το άγριο bullying που δεχόταν καθημερινά ο 20χρονος φοιτητής από συγκεκριμένους φοιτητές.
Όπως αποκάλυψε στην εκπομπή της η Αγγελική Νικολούλη, μια μέρα τον έδεσαν σε μια καρέκλα, του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο, ενώ στο παρελθόν τον είχαν πετάξει από τις σκάλες. «Οι Κρητικοί τον έκλειναν στην ντουλάπα και για να βγει έπρεπε να πει ένα τραγούδι» λέει άλλος μάρτυρας. Ο ίδιος ο Γιακουμάκης είχε αναφέρει κάποια στιγμή στη μητέρα του ότ, μεταξύ άλλων τον είχαν χτυπήσει και είχαν βγάλει δύο τάβλες από το κρεβάτι του.
Κατά τη διάρκεια των αποκαλύψεων που βρήκαν το φως της δημοσιότητας, η μητέρα του θυμήθηκε ένα περίεργο τηλεφώνημα που δέχτηκε έναν χρόνο πριν από μια καθηγήτρια της Σχολής, η οποία την ενημέρωσε πως ο γιος της θα αλλάξει όροφο και δωμάτιο επειδή υπάρχουν προβλήματα με κάποια παιδιά της σχολής. Η απόφαση, της είπε, πάρθηκε από το συμβούλιο των καθηγητών και τον διευθυντή της Σχολής. Όταν ρώτησε τον Βαγγέλη αν συμβαίνει κάτι, εκείνος απάντησε: «Δεν συμβαίνει τίποτα μαμά, αστεία κάνουμε».
Η παραίτηση του Διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων
Είχαν περάσει ήδη δύο εβδομάδες και οι καταγγελίες για τα βασανιστήρια που είχε υποστεί ο 20χρονος φοιτητής από του συγκεκριμένους συμφοιτητές του πολλαπλασιάστηκαν. Η Επιτροπή του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας, με επικεφαλής τον νομικό σύμβουλο Ανδρέα Αθανασόπουλο, διερεύνησε την υπόθεση και τα αποτελέσματα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπήρξε ενδοσχολική βία.
Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου, μόλις ενημερώθηκε για τις έρευνες της Επιτροπής ζήτησε την παραίτηση του Διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων καθώς και να διαβιβαστεί άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα το πόρισμα για την αξιολόγηση ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκομένων.
Η εμπλοκή ενός πολιτικού στην υπόθεση
Ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, ακούγεται το όνομα ενός πολιτικού προσώπου που είχε μεσολαβήσει για λογαριασμό της ομάδας των Κρητικών που έκαναν bullying στον Γιακουμάκη προκειμένου για να μην τους διώξουν από τη σχολή.
Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης από την Κρήτη, παραδέχτηκε δημόσια ότι μεσολάβησε στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων για λογαριασμό κάποιου φοιτητή, το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση με την εξαφάνιση του άτυχου Βαγγέλη. «Οι γονείς του παιδιού με παρακάλεσαν να πω μία κουβέντα γιατί το παιδί τους είχε κάνει μία αταξία και πήγαν να το διώξουν» είχε πει τότε ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Η μαρτυρία στον Πειραιά που αναπτερώνει τις ελπίδες της οικογένειας
Οι έρευνες συνεχίζονται και κάποιες μαρτυρίες θέλουν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη ζωντανό στην Κοζάνη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μία γυναίκα αναφέρει ότι είδε έναν νεαρό που μοιάζει εκπληκτικά στον Γιακουμάκη να περιφέρεται στον Πειραιά και να της ζητάει χρήματα για να βγάλει εισιτήριο για την Κρήτη. Οι ελπίδες της οικογένειας αναπτερώνονται και 800 εθελοντές βγαίνουν στους δρόμους του Πειραιά κρατώντας φωτογραφίες του 20χρονου φοιτητή προσπαθώντας να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό.
Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εντοπίζεται νεκρός
Στις 15 Μαρτίου του 2015, λίγο πριν τις 8 το πρωί, σε αγροτική περιοχή περίπου 800 μέτρα από τη Γαλακτοκομική Σχολή, ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης βρέθηκε νεκρός. Η σορός του ήταν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης και ακριβώς δίπλα ένα μαχαίρι. Η κηδεία του έγινε σε κλίμα οδύνης και πλήθος κόσμου τον συνόδεψε στην τελευταία του κατοικία. εκπαιδευτικών.
Η υπόθεση που έχει συγκινήσει το πανελλήνιο, ανοίγει ένα μεγάλο θέμα για το bullying στα σχολεία, την ευθύνη των εκπαιδευτικών αλλά και το ρόλο της ελληνικής οικογένειας σε αντίστοιχα περιστατικά.
Οι πρώτες ποινικές ευθύνες
Έναν μήνα αργότερα, τον Απρίλιο του 2015, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις στον πρώην διευθυντή της Σχολής και στην υπεύθυνη της Εστίας, για συνεχή παραβίαση των καθηκόντων τους σχετικά με την υπόθεση του Γιακουμάκη. Στις 23 Ιουνίου του 2016, αποφασίστηκε η παραπομπή σε δίκη και του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.
Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων απάλλαξε από τις κατηγορίες τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη και την υπεύθυνη της Εστίας και καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών τον διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής.
Ο πρώην διευθυντής άσκησε έφεση, ισχυριζόμενος ότι ακολούθησε τις υποδείξεις που είχε λάβει από την προϊσταμένη αρχή στην Αθήνα. Στη συνέχεια, άσκησε μήνυση εις βάρος του Ανδρέα Γιακουμάκη, πατέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη, μετά από διένεξη που είχε μαζί του. Ο Ανδρέας Γιακουμάκης αθωώνεται από το Μονομελές Πλημμελειδικείο Ιωαννίνων με συνοπτική διαδιακάσία.
Η απολογία των 9 κατηγορούμενων και η έφεση
Τον Δεκέμβρη του 2018, σχεδόν τέσσερα χρόνια µετά τον θάνατο του Γιακουμάκη, κάθονται στο ειδώλιο εννέα πρώην φοιτητές με την κατηγορία της πρόκλησης σωµατικών βλαβών και της παράνοµης βίας όσο ο 20χρονος φοιτητής από το Ρέθυμνο ήταν εν ζωή. Οι κατηγορούμενοι είναι μεταξύ 20-24 ετών, ενώ οι 8 κατάγονται από την Κρήτη.
Μία εβδομάδα νωρίτερα, οι εννέα κατηγορούμενοι κλήθηκαν να καταθέσουν στον ανακριτή Ιωαννίνων και ο ένας από τους εννιά πρώην φοιτητές µίλησε «ανοιχτά», αναφέροντας ότι ο Βαγγέλης υπέφερε κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στη σχολή. Έπειτα, αφέθηκαν ελεύθεροι.
Οι οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενοι κρίνονται ένοχοι. Στα τέλη Ιουνίου 2019, ανακοινώθηκαν από το δικαστήριο οι ποινές: οι τρεις ανήλικοι καταδικάστηκαν σε 150 ώρες κοινωφελούς εργασίας, οι πέντε καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 36 μηνών την οποία το δικαστήριο την μετέτρεψε σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως και ο ένατος κρίθηκε αθώος.
Η έφεση και η δεύτερη καταδικαστική απόφαση
Οι 8 καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αρχικά, η εκδίκαση των εφέσεων είχε προσδιοριστεί για τον Μάρτιο του 2021. Λόγω της πανδημίας και των μέτρων, η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου κι εχθές, 7 Ιουλίου 2021, έπεσε η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης μετά από 6,5 χρόνια.
Οι πέντε από τους οκτώ κρίθηκαν ένοχοι, όπως και πρωτόδικα,ενώ για τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους, που εκείνη την περίοδο ήταν ανήλικοι, το δικαστήριο απεφάνθη ότι τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται.
«Το ένοχοι μας καλύπτει» δήλωσε ο Ανδρέας Γιακουμάκης, πατέρας του Βαγγέλη, ο οποίος βρέθηκε στα Ιωάννινα μαζί με τη σύζυγό του για τη δίκη, και πρόσθεσε: «Το σώμα μου είναι στα Ιωάννινα αλλά το μυαλό μου είναι εκεί κάτω».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιχείρησε εκχιονιστικό μηχάνημα UNIMOG καθώς και όχημα 4χ4, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος
Μποτιλιάρισμα 15 χιλιομέτρων προκλήθηκε στο Περτούλι
Αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αίτια θανάτου
Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς παρενέβησαν και διευκόλυναν την διέξοδο των όγκων του νερού στη θάλασσα
Οι 75 κλήσεις αφορούσαν αντλήσεις υδάτων και οι 36 για κοπές δέντρων
Προβλήματα σε αρκετές περιοχές προκάλεσε η κακοκαιρία - Πότε θα εξασθενήσουν τα φαινόμενα
Υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες
Πολλοί οδηγοί υποχρεώθηκαν να κάνουν αναστροφή προκειμένου να «ξεκολλήσουν» από την κίνηση
Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στην Αιδηψό η έντονη βροχόπτωση
Είχε κατηγορηθεί για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου - Το χρονικό της υπόθεσης
Πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα νερού έχει συγκεντρωθεί και στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου
Η αστυνομία νωρίτερα αναγκάστηκε να «κόψει» την άνοδο - Κλειστό παραμένει το χιονοδρομικό στον Παρνασσό
Το έδαφος στην αυλή του σπιτιού της υποχώρησε από τις έντονες βροχοπτώσεις
Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά
Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα - Συστάσεις προς τους πολίτες
Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας
Καλά στην υγεία τους τα δύο μικρά παιδιά
Τι αναφέρει στην πρόγνωσή του
Πώς κινείται η κακοκαιρία
Το χρονικό της υπόθεσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.