Ελλαδα

Μετάλλαξη Δέλτα: Τι λένε οι ειδικοί

Σε κίνδυνο οι ανεμβολίαστοι

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αθήνα
Αθήνα © EUROKINNISSI

Κορωνοϊός - Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα: Οι ειδικοί προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Συναγερμός έχει σημάνει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη για τη μετάλλαξη Δέλτα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τη μεταδοτικότητά της και για μία ενδεχόμενη νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι επιστήμονες αναλύουν τα δεδομένα και προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. 

Στην Ελλάδα, μετά τη χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ, έγινε γνωστό ότι στη χώρα μας εντοπίστηκαν 18 νέα στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα, τα 15 από αυτά στο Ηράκλειο της Κρήτης, με τα κρούσματα της ινδικής αυτής μετάλλαξης συνολικά να είναι 29. 

Την ίδια ώρα, οι 27 ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν την ενεργοποίηση περιορισμών στις μετακινήσεις για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δύο περιπτώσεις:

  • Σε περίπτωση αύξησης των λοιμώξεων
  • Σε περίπτωση εμφάνισης επικίνδυνων μεταλλάξεων της COVID-19 -τότε, η ΕΕ θα δύναται να αποφασίζει το κλείσιμο των συνόρων σε ταξιδιώτες που θα έρχονται από τρίτες χώρες.

 

Τζανάκης για μετάλλαξη Δέλτα: Έως 100% πιο μεταδοτική

Tην εκτίμηση πως  μέχρι το τέλος του Αυγούστου η ινδική μετάλλαξη θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος κορωνοιού στην Ελλάδα, διατύπωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε, το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού είναι μάλιστα πιθανό ήδη να υπάρχει σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, χωρίς ακόμη να έχει γίνει αντιληπτό.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ινδική μετάλλαξη σε ικανή- ανησυχητική έκταση σε όλα τα μέρη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα είναι και το κυριαρχούν στέλεχος του ιού στην χώρα. Παράλληλα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμη και κλεισίματος περιοχών σε περίπτωση πανδημικής έκρηξης εξαιτίας της μετάλλαξης αυτής.

Όσον αφορά τους 18 ασθενείς με κορωνοιό στελέχους Δέλτα στην Κρήτη, ο καθηγητής σημείωσε πως πρόκειται για πολίτες που δεν είχαν πραγματοποιήσει εμβολιασμό και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας δεδομένου μάλιστα ότι η μετάλλαξη αυτή εκτιμάται ως 100% πιο μεταδοτική.

Παγώνη: Χειρότερα τα πράγματα από το φθινόπωρο

«Από το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα και πρέπει μέχρι τότε να καλύψουμε το κενό», τόνισε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τη μετάλλαξη Δέλτα, «φοβόμαστε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όταν έχεις κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις στη ΜΕΘ. Δεν υπάρχει στο ιστορικό ούτε ένας».

Και συνέχισε: «Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%. Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και έχουμε τείχος ανοσίας 75%-80%, δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω». Επιπλέον, η κ. Παγώνη τόνισε ακόμα το εξής: «Από το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Πρέπει μέχρι τότε να καλύψουμε το κενό».

Εξαδάκτυλος: Το 12% των εμβολιασμένων δεν έχει ανοσία

Έκκληση σε όσους είναι άνω των 55 ετών να εμβολιαστούν άμεσα απηύθυνε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής, «οι εμβολιασμένοι προστατεύονται σε ένα ποσοστό 88% από την ινδική μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι από τους 100 εμβολιασμένους, οι 12 δεν έχουν άμυνα, οι 88 έχουν άμυνα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, για αυτό πρέπει να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν».

Όπως τόνισε, εν μέσω του συναγερμού που έχει σημάνει και στην Ελλάδα για την παραλλαγή Δέλτα, «η ινδική μετάλλαξη μεταδίδεται πολύ γρήγορα. Όταν αύριο-μεθαύριο τα νοσοκομεία θα ξαναγεμίσουν από ασθενείς με κορωνοϊό, που θα γεμίσουν από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ασθενείς δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν, όπως γινόταν εδώ και πολλούς μήνες, πχ. κάποιος που ήθελε να κάνει μια επέμβαση και περίμενε πολλούς μήνες».

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, «θα είναι πολύ κρίμα η χώρα μας να ξαναμπεί σε αυτήν την δίνη, ενός lockdown, ενώ έχουμε την δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε με άλλους όρους και ενώ έχουμε και το προνόμιο να έχουμε εμβόλιο και αν επιλέγουμε ποιο εμβόλιο θα κάνουμε».

Ιωάννης Πρασσάς: Θέμα χρόνου να επικρατήσει η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα

«Είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει το στέλεχος Δέλτα της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοιού και στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες», αναφέρει στο iefimerida,gr ο  δρ.  Μοριακής Βιολογίας και ερευνητής στο Mount Sinai Hospital, Ιωάννης Πρασσάς, στον απόηχο του χθεσινού συναγερμού που σήμαναν οι Αρχές της χώρας για την εξάπλωση του στελέχους στην Κρήτη.

Ο κ. Πρασσάς δεν κρύβει την ανησυχία του κάνοντας λόγο για ένα επικίνδυνο στέλεχος που είναι 2.5 φορές πιο μεταδοτικό από το κλασικό στέλεχος που επικράτησε στην αρχή της πανδημίας.

«Όπως συνέβη και με το βρετανικό στέλεχος στη χώρα μας, έτσι και αυτό το επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει. Πρόκειται για ένα στέλεχος που θα αποβεί επικίνδυνο κυρίως για χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών. Εκεί, θα μπορούσε να προκαλέσει νέα επιδημικά κύματα», αναφέρει ο Έλληνας επιστήμονας σπεύδοντας να τονίσει ότι «τα καλά νέα είναι ότι τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά. Οι τελευταίες μελέτες στην Αγγλία δείχνουν ότι η διπλή δόση είτε με το εμβόλιο της Pfizer, είτε με το εμβόλιο της Astra Zeneca παρέχει πανίσχυρη προστασία, όχι όμως απόλυτη, της τάξης του 95%, από  σοβαρή νόσηση».

Αναφερόμενος στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα μας ο κ. Πρασσάς τονίζει με νόημα ότι «είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για μια πανδημία που τρέχει. Αλλά, το πιο πιθανό σενάριο είναι το φθινόπωρο να έχουμε ξανά σημαντική αύξηση  της κυκλοφορίας του ιού. Ξέρουμε καλά πλέον ότι ο ιός έχει μεγάλη εποχικότητα και ότι «χορεύει» καλύτερα στις πιο κρύες θερμοκρασίες. Με το άνοιγμα των σχολείων, των πανεπιστημίων και την αύξηση της συγκέντρωσης στους εσωτερικούς χώρους αναμένεται να ανέβουν τα κρούσματα και να ζήσουμε ξανά κάποια κύματα του ιού». 

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει ο Έλληνας ερευνητής, αυτή τη φορά δεν θα είναι όλες οι χώρες ούτε όλοι οι πολίτες στην ίδια «βάρκα». «Τα επόμενα εποχικά κύματα θα αφορούν κατά βάση όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και δυστυχώς όσους δεν μπορούν, λόγω ανοσοκαταστολής, να επωφεληθούν επαρκώς από τα εμβόλια. Αυτοί δυστυχώς κινδυνεύουν. Οι εμβολιασμένοι που θα καταλήξουν από τον ιό, ιδιαίτερα οι πλέον ευπαθείς ομάδες, θα είναι η εξαίρεση στον κανόνα

»Ο διπλός εμβολιασμός μειώνει πάρα πολύ, για κάθε ηλικία, το ρίσκο θανάτου. Γι’ αυτό το συμπέρασμα είναι απλό. Τρέξτε γρήγορα να εμβολιαστείτε όσο είναι καιρός. Θα χρειαστεί τουλάχιστον 1.5 μήνας μέχρι να αποκτήσετε πλήρη ανοσία από την μέρα της πρώτης δόσης. Μην το καθυστερείτε, ο ιός δεν περιμένει», επισημαίνει ο κ. Πρασσάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανήκει στην ομάδα Ελλήνων ερευνητών στο Lunenfeld Τanenbaum Research Institute, στο Τορόντο του Καναδά, που μελετά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στον οργανισμό των ασθενών που έχουν νοσήσει από την Covid-19, το «long-Covid», όπως είναι η επιστημονική ορολογία διεθνώς.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Αντρέα Αμμόν, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει προειδοποιήσει ότι το στέλεχος Δέλτα μπορεί να αποτελεί το 90% όλων των περιπτώσεων της Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος Αυγούστου.

«Είναι πολύ πιθανό ότι η παραλλαγή Δέλτα να κυκλοφορήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα μεταξύ νεότερων ατόμων που δεν εμπίπτουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα», είπε η διευθύντρια του ECDC. «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για τα πιο ευάλωτα άτομα, τα οποία αν μολυνθούν μπορεί να υποστούν σοβαρή ασθένεια, ακόμα και θάνατο, αν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.