Ελλαδα

Κρήτη: Έκτακτη σύσκεψη Τσιόδρα-Χαρδαλιά για τη μετάλλαξη Δέλτα

Ποιοι συμμετέχουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς
Ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς © EUROKINISSI POOL SOOC/MENELAOS MYRILLAS

Κρήτη - Μετάλλαξη Δέλτα: Έκτακτη σύσκεψη για την εξάπλωσή της με τη συμμετοχή Τσιόδρα - Χαρδαλιά.

Έκτακτη σύσκεψη στην Κρήτη στις 15:30 με την συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη, αλλά και δημάρχων για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας είχε αναφέρει ότι νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίστηκαν σε Αθήνα, Κρήτη και Κόρινθο. «Ήδη έχουν ανακοινωθεί 11 κρούσματα της παραλλαγής τύπου ΔΕΛΤΑ και αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα σήμερα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα της Πέμπτης ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), με επίκεντρο, κυρίως, την Κρήτη, αλλά και την Αττική. Έτσι, τα 11 καταγεγραμμένα κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης, τα οποία «μετρά» μέχρι σήμερα η χώρα μας, φαίνεται ότι αυξάνονται σε περισσότερα από 25.

Μόσιαλος - Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει σε όλον τον πλανήτη

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε όλο τον πλανήτη, επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή και στη χώρα μας, ιδιαίτερα στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων, στα παιδιά και σε όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και δεν απέκτησαν ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Αυτό επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) σε ανάρτηση του στο Facebook.

Επομένως, όπως λέει, «να μην εκπλαγούμε, αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μας. Τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν αδικαιολόγητα και αυτό θα έχει ως αποτελέσματα τη μείωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς που δεν πάσχουν από τη νόσο Covid-19». 

Παρουσιάζοντας σχετικό συγκριτικό πίνακα, επισημαίνει ότι η επίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα (Ινδικής) είναι μεγαλύτερη στη Μεγάλη Βρετανία, στην οποία υπάρχουν πλέον περισσότερες νέες λοιμώξεις σε σύγκριση με άλλες χώρες της δυτικής (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία) αλλά και της ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία).

«Αλλά υπάρχει μια ποιοτική διαφορά», όπως υπογραμμίζει. «Ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων είναι μικρότερος στη Μεγάλη Βρετανία. Και ο αριθμός αυτός αντανακλά την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Astra Zeneca. Ο αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, γιατί η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα στους πληθυσμούς και στις κοινότητες των μη εμβολιασμένων. Αλλά και γιατί τα εμβόλια της Pfizer και της Astra Zeneca, ενώ ήταν 100% αποτελεσματικά απέναντι στη Βρετανική μετάλλαξη, που επικρατεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας, όσον αφορά στην αποτροπή νοσηλειών και βαριών περιπτώσεων, τώρα είναι λίγο λιγότερο αποτελεσματικά: 96% και 92% αντίστοιχα».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.