- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Δόμνα Μιχαηλίδου για αναδοχή: «Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού»
Το μήνυμά της για τον ανάδοχο γονέα - Τι είπε για το επίδομα αναδοχής έως 1.200 ευρώ/μήνα
Η αναδοχή εξασφαλίζει φροντίδα σε παιδιά που απομακρύνθηκαν από βίαιες οικογένειες, ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν τον θεσμό.
«Ο καθένας μας μπορεί να γίνει ανάδοχος και να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού και, αλλάζοντας τη, να αλλάξει και τη δική του ζωή» ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου για την αναδοχή παιδιού (#gineanadoxos).
«Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού» είναι το μήνυμα που έστειλε η Δόμνα Μιχαηλίδου στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για τον νέο θεσμό της Αναδοχής, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά αυτά «να μην ξοδεύουν άλλο την παιδικότητά τους σε μια κλειστή δομή αλλά να τη ζήσουν σε μια ζεστή αγκαλιά». «Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην οικογενειακή φροντίδα και είναι ευθύνη της Πολιτείας, ευθύνη μας, να τους την εξασφαλίσουμε» τόνισε αρχικά στην ομιλία της στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Γίνε Ανάδοχος Γονέας». Και πρόσθεσε: «Όπως κάθε μεταρρύθμιση, έτσι και αυτή της παιδικής προστασίας απαιτεί μέθοδο, επιμονή και χρόνο».
«Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα παιδιά ζουν σε ιδρύματα, όχι γιατί εγκαταλείφθηκαν λίγες μέρες μετά τη γέννα σε νοσοκομεία ή γιατί οι γονείς τους τα άφησαν και εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν σε ιδρύματα γιατί χρειάστηκε να απομακρυνθούν από την οικογένεια τους, λόγω κακοποιητικών και άλλων παραβατικών συμπεριφορών του ενός ή και των δύο γονιών τους» εξήγησε.
«Η αναδοχή απευθύνεται ακριβώς σε αυτά τα παιδιά. Απευθύνεται σε παιδιά που ζουν σε ιδρύματα αλλά έχουν οικογένεια και πολλές φορές έχουν, και το θέλουμε, επαφή με τη βιολογική τους οικογένεια. Για αυτά τα παιδιά η αναδοχή εξασφαλίζει φροντίδα και στήριξη. Φροντίδα και στήριξη όμως μέσα σε μια οικογένεια και όχι σε ένα ίδρυμα. Και αυτό είτε έως ότου, και εάν, οι συνθήκες επιτρέψουν την επιστροφή τους στη βιολογική τους οικογένεια. Είτε μπορεί και μόνιμα - εάν υπάρξει δικαστική απόφαση για αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τη βιολογική τους οικογένεια.
» Με δυο λόγια, και σε αντίθεση με την υιοθεσία, η αναδοχή έχει καταρχήν προσωρινό χαρακτήρα. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή ακριβώς η προσωρινότητα προξενεί και την επιφύλαξη, την αγωνία, τον φόβο όσων συμπολιτών μας επιθυμούν να ανοίξουν το σπίτι και την αγκαλιά τους σε ένα παιδί. Γνωρίζω όμως και πόσο σημαντική είναι η αναδοχή για τα ίδια τα παιδιά που μεγαλώνουν μακριά από οικογένεια» συμπλήρωσε.
Δόμνα Μιχαηλίδου: Τα στοιχεία για την αναδοχή παιδιού - Σε τι διαφέρει από την υιοθεσία
«Θα σας μιλήσω καθαρά και με δεδομένα: Σήμερα 1569 παιδιά μεγαλώνουν σε κλειστές δομές παιδικής προστασίας. Από αυτά τα παιδιά, μόλις τα 74 προορίζονται για υιοθεσία (4.7%), έχει ξεκαθαριστεί δηλαδή ότι δεν υπάρχει σχέση με τη βιολογική τους οικογένεια και έχουν τακτοποιηθεί αντιστοίχως οι νομικές τους εκκρεμότητες» εξήγησε.
Και συνέχισε, υπογραμμίζοντας: «Θα γίνω ακόμη πιο αναλυτική: Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά αυτά είναι άνω των 6 ετών. Η εικόνα των παιδιών για αναδοχή είναι εντελώς διαφορετική: 641 παιδιά, όλων των ηλικιών, πληρούν σήμερα τις προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι η αναδοχή είναι η λύση για πάνω από το 40% των παιδιών που μεγαλώνουν σε ιδρύματα».
«Αυτό όμως προϋποθέτει και τις αντίστοιχες αιτήσεις αναδοχής. Από αυτή την πλευρά, η εικόνα είναι σήμερα αντεστραμμένη: από τις 984 αιτήσεις που έχουμε στο Εθνικό Μητρώο και έχουν επομένως μπει στη διαδικασία της ηλεκτρονικής σύνδεσης με παιδί, οι 966 είναι για υιοθεσία και μόλις οι 18 για αναδοχή (δηλαδή το 1.8%!). Αυτή η ασυμμετρία στερεί από εκατοντάδες παιδιά το διαβατήριο εξόδου από το ίδρυμα αλλά και από εκατοντάδες συμπολίτες μας τη δυνατότητα να προσφέρουν άμεσα σε αυτά τα παιδιά αγάπη και φροντίδα. Η λύση δεν είναι απλή γιατί απαιτεί υπεύθυνη ενημέρωση και αλλαγή της εικόνας που έχουμε για την αναδοχή» ανέφερε επίσης.
Ανάδοχος γονέας - Ο άνθρωπος που αλλάζει τη ζωή ενός παιδιού
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Δόμνα Μιχαηλίδου έκανε ειδική αναφορά στον ανάδοχο γονέα, επισημαίνοντας ότι είναι «ο άνθρωπος που βγάζει ένα παιδί από τη δομή και το φέρνει στην κοινωνία».
«Ο ανάδοχος γονέας είναι πάνω απ’όλα γονέας. Είναι ένας άνθρωπος με περίσσευμα ψυχής που αισθάνεται την ανάγκη της προσφοράς απέναντι σε ένα παιδί. Είναι ο άνθρωπος που βγάζει ένα παιδί από τη δομή και το φέρνει στην κοινωνία. Στα μάτια αυτού του παιδιού είναι πηγή έμπνευσης, είναι πηγή θαυμασμού, είναι αυτός που το φροντίζει, του μεταφέρει αξίες και ιδανικά, που το διδάσκει, είναι το σημαντικό πρόσωπο στο οποίο το παιδί θα προστρέξει για να βρει λύση στις ανάγκες του και για να μοιραστεί τις χαρές του -και τα προβλήματά του.
» Έτσι λοιπόν η αναδοχή, ακόμη και όταν είναι περιορισμένη στο χρόνο, προσφέρει στα παιδιά αλλά και στους αναδόχους αυτό που έχουν ανάγκη: ένα οικογενειακό πλαίσιο ασφάλειας και αγάπης» σημείωσε.
Επίδομα αναδοχής από 300 έως 1.200 ευρώ τον μήνα - Η πλατφόρμα και το paidi.gov.gr
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην εκδήλωση για την αναδοχή παιδιού, παρουσίασε όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση το 2020. Συγκεκριμένα:
- «Καταγράψαμε για πρώτη φόρα τα παιδιά που φιλοξενούνται στις 82 δομές της χώρας έχοντας μία πλήρη και καθαρή εικόνα για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
- » Δημιουργήσαμε μία μεγάλη δεξαμενή "ειδικών" ώστε να προχωρά ταχύτατα η κοινωνική έρευνα για την καταλληλόλητα των υποψηφίων γονέων.
- » Δημιουργήσαμε μία διαδικασία η οποία λειτουργεί βήμα - βήμα και προετοιμάζει με εκπαιδευτικά μαθήματα τους υποψήφιους γονείς και -κυρίως- την ξεκινήσαμε αλλά και τη συνεχίζουμε αδιαλείπτως μέσα την πανδημία και τις πρακτικές της δυσκολίες.
- » Μειώσαμε δραματικά τον απαιτούμενο χρόνο σε μόλις οκτώ μήνες για την αναδοχή, από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτηση του μέχρι την ένταξη της στο Εθνικό Μητρώο.
- Εξασφαλίσαμε ότι η σύνδεση υποψήφιου γονέα και παιδιού γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, με ασφάλεια και πιο σημαντικά με διαφάνεια. Μετά την έναρξη του νέου συστήματος Υιοθεσιών-Αναδοχών πέρυσι τον Ιούλιο -μέσα σε 8 μήνες- 700 σχεδόν παιδιά να βγήκαν από τα ιδρύματα και βρήκαν τη δική τους οικογένεια».
Για το 2021 τόνισε ότι «επικεντρωνόμαστε στην αναδοχή και την ενισχύουμε με τρία ειδικά και κρίσιμα μέτρα». Αναλυτικά:
- «Από αύριο κιόλας ξεκινούμε τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όλες τις οικογένειες αναδόχων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία ανοίγει αύριο στις 3 το μεσημέρι, με πρώτη χορήγηση του επιδόματος την τελευταία εργάσιμη του Ιουνίου. Κάθε μήνα, οι ανάδοχοι θα λαμβάνουν αυτήν την, μικρή θα πω, αλλά αναγκαία βοήθεια από την Πολιτεία. Κάθε μήνα θα λαμβάνουν από 325 έως και 1.200 ευρώ αυτόματα και ψηφιακά. Και αυτό βέβαια δεν είναι μόνο για τους νέους αναδόχους. Εντάσσουμε από αύριο και τους 494 σημερινούς αναδόχους οι οποίοι χρόνια περίμεναν μια οριζόντια ενίσχυση από το κράτος.
- » Καταθέτουμε νομοσχέδιο με το οποίο διευρύνουμε τα ηλικιακά όρια για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που είναι σήμερα, η αναδοχή ανοίγει σε συμπολίτες μας νεότερους και γηραιότερους. Λαμβάνοντας υπ’οψιν την εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη οι ανάδοχοι πλέον μπορούν να είναι από 25 έως και 75 ετών. Προσφέρεται έτσι σε πολλούς περισσότερους η δυνατότητα να εντάξουν στην οικογένεια τους ένα παιδί που χρειάζεται στήριξη και φροντίδα αλλά και πιο σημαντικά πολλαπλασιάζουμε τις ευκαιρίες των ίδιων των παιδιών.
- » Τέλος, δημιουργούμε το paidi.gov.gr, την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα του Κράτους που θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που αφορά στο παιδί. Σε αυτή θα δίνονται απαντήσεις για τις παροχές του Κράτους, τις οικονομικές ενισχύσεις, τις υπηρεσίες, τις συγκεκριμένες δράσεις, τις δομές, θα φιλοξενούνται διαβουλεύσεις και βέβαια θα παρέχεται ενημέρωση και για την αναδοχή».
Ποιος μπορεί να γίνει ανάδοχος γονέας - Το μήνυμα από τη Μαρία
Έχοντας διαβάσει ένα μήνυμα από μια ανάδοχη μητέρα, η Δόμνα Μιχαηλίδου σημείωσε ακόμη: «Ξέρετε, το μήνυμα της Μαρίας μου φέρνει στο νου τα παιδιά ηλικίας Δημοτικού και άνω που συναντώ σε δομές. Εκεί, γίνομαι κόμπος και αντιλαμβάνομαι ακόμα περισσότερο το βάρος της ευθύνης μου. Μιλώντας και παίζοντας μαζί τους σκέφτομαι κάθε φορά πόσο κρίσιμο είναι να φύγουν από το ίδρυμα. Να μην ξοδεύουν άλλο την παιδικότητά τους σε μια κλειστή δομή αλλά να τη ζήσουν σε μια ζεστή αγκαλιά».
«Γι' αυτό σας ζητώ να με πιστέψετε όταν λέω πως η σύνδεση με ένα παιδί μπορεί να γίνει σε κάθε ηλικία, αρκεί να έχει γίνει σωστά η επιλογή του κατάλληλου αναδόχου. Και κατάλληλος ανάδοχος μπορεί να είναι ο κάθε πολίτης ως μονογονέας, κάθε έγγαμο ζευγάρι και κάθε ζευγάρι που έχει σύμφωνο συμβίωσης χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το φύλο, η θρησκεία και οι σεξουαλικές προτιμήσεις.
» Ο καθένας μας μπορεί να γίνει ανάδοχος και να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού και, αλλάζοντας τη, να αλλάξει και τη δική του ζωή» πρόσθεσε.
Και κατέληξε: «Πιστεύουμε σε αυτήν την αλλαγή, γιατί πιστεύουμε στη δυνατότητα και στο δικαίωμα του κάθε παιδιού να βρει την κατάλληλη για αυτό οικογενειακή αγκαλιά, να ζήσει την παιδικότητα του με χαρά και ασφάλεια. Έτσι κάνουμε πράξη τη δέσμευση που έδωσε η κυβέρνησή μας να βρούμε "Μία οικογένεια για κάθε παιδί", και απευθυνόμενοι σε εσάς λέμε σήμερα "Άλλαξε τη ζωή ενός παιδιού. Γίνε ανάδοχος"».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η ιδιοκτήτρια στο μαγαζί που δουλεύω ούρλιαζε, καίγονται οι δίπλα» είπε ο dj από το δίπλα μαγαζί
Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
Περιοδεία Σταύρου Καφούνη και Δώρου Καπράλου στις Τοπικές Αγορές της Περιφέρειας
Ξεκίνησε και απευθύνεται στη βρετανική, τη γερμανική και τη σουηδική τουριστική αγορά
Στο «Χαμόγελο του παιδιού» τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν
Τι απαντά για τον καιρό των Χριστουγέννων
Εντοπίστηκε το μικρόβιο Listeria Monocytogenes
Αν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει το ΚΚΕ είναι η απουσία σταθερότητας
Οι πρώτες πληροφορίες
Διασώθηκαν 36 άτομα - Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων
Η πορεία της μαγείρισσας που μοιράστηκε τις συνταγές της μέσα από τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές
Έρευνα αποκαλύπτει ότι 8 στους 10 καταναλωτές σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν αγορές εκείνη την ημέρα
Υπάρχει κίνδυνος αν δεν τεθεί υπό έλεγχο άμεσα
Τραυματίστηκε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης
Καθυστερήσεις άνω των 30΄ στην Αττική Οδό
Πληροφορίες για έξι τραυματίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.