Ελλαδα

Αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη ιδιωτών γιατρών

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, έως τώρα μόλις 46 γιατροί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργού Υγείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νοσοκομείο
Νοσοκομείο © EUROKINISSI

Μικρή ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών έως τώρα να ενισχύσουν το ΕΣΥ - Τις επόμενες ώρες οι αποφάσεις για επίταξη τους

Τις επόμενες ώρες αναμένονται οι αποφάσεις για επίταξη ιδιωτών γιατρών, καθώς η ανταπόκριση μέχρι στιγμής δεν είναι μεγάλη, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους μιλώντας στο OΡΕΝ, μέχρι στιγμή στο κάλεσμα του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια έχουν ανταποκριθεί μόλις 46 ιδιώτες γιατροί.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο κ. Κικίλιας είχε δώσει προθεσμία 48 ωρών σε ιδιώτες γιατρούς να κάνουν γνωστή τη συνδρομή τους στο ΕΣΥ, απευθυνόμενος σε πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς, ζητώντας τη συμμετοχή τουλάχιστον 200.

«Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται κι έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης» είχε αναφέρει προσθέτοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση και αν τουλάχιστον 200 γιατροί δεν ανταποκριθούν στο αίτημά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών».

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Αττική, όλη η Ελλάδα είναι πλέον μία υγειονομική περιφέρεια, στην οποία περιλαμβάνονται δημόσιες, ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά νοσοκομεία. 

Συνολικά, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, 450 απλές και 100 COVID, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, εξηγώντας αναλυτικά τα νοσοκομεία που τις παραχωρούν.

Ακόμη, παραχωρούνται άλλες 10 ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, ενώ το νοσοκομείο Ερυθρός γίνεται αποκλειστικά για COVID ασθενείς και το 251 ΓΝΑ της Στρατιωτικής Αεροπορίας μπαίνει στη μάχη με το ΕΣΥ.

Τι είναι η επίταξη

Πολιτική επιστράτευση είναι η υποχρεωτική παροχή των προσωπικών υπηρεσιών των ατόμων που επιτάσσονται, καθώς επίσης των πόρων και των μέσων που είναι απαραίτητα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση του θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης συμπεριλαμβανόταν σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που «πέρασε» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ωστόσο διατηρήθηκε το δικαίωμα της κυβέρνησης για επίταξη σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, αλλά και σε περιπτώσεις κινδύνου της δημόσιας υγείας.

Οι δύο αυτές εξαιρέσεις προβλέπονται και στο Σύνταγμα, το οποίο αναφέρει ρητώς ότι:

«Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου, ή επιστράτευσης για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας, ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία, ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σε περίπτωση επίταξης από το κράτος προβλέπεται αποζημίωση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.