ΚΕΦίΜ: Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821
Τα ευρήματα της μεγάλης δημοσκόπησης- Δείτε την συνέντευξη Τύπου
Δείτε την μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) για το πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821
Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦίΜ) διοργανώνει διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, με αφορμή την παρουσίαση της δεύτερης δημοσκόπησης «Πώς βλέπουν οι Έλληνες την Επανάσταση του 1821», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Μαρτίου και ώρα 12:30.
Για να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη κάντε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο, και να λάβετε τη διεύθυνση σύνδεσης.
Η έρευνα πραγματοποιείται για δεύτερη φορά, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την
έναρξη της Επανάστασης το 2021, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΕΦίΜ
«200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση» και αποτελεί την πρώτη πανελλαδική
συστηματική καταγραφή και ανάλυση των απόψεων και στάσεων του ελληνικού κοινού για τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
Η μελέτη που συνοδεύει τα ευρήματα της έρευνας διαρθρώνεται σε δύο μέρη, τα αποτελέσματα της πανελλαδικής δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 από την εταιρεία ερευνών MARC και τη σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα περσινά ευρήματα, και την ανάλυση των αποτελεσμάτων από τους Νίκο Αλιβιζάτο, Στάθη Καλύβα, Χριστίνα Κουλούρη, Κωνσταντίνα Μπότσιου και Αριστείδη Χατζή.
Στη συνέντευξη τύπου τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιάσουν οι:
● Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας &
Αρχαιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
● Στάθης Καλύβας, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Gladstone στο
Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μέλος της επιτροπής “Ελλάδα 2021”
● Σοφία Τσιλιγιάννη, Γενική Διευθύντρια της MARC Α.Ε.
● Αριστείδης Χατζής, Διευθυντής Ερευνών του ΚΕΦίΜ, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου
και Θεωρίας Θεσμών στο ΕΚΠΑ, Μέλος της επιτροπής “Ελλάδα 2021”
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας.
Με την παράκληση να παρευρεθείτε και να καλύψετε τη Συνέντευξη Τύπου.
Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2021:
- Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί κοινό τόπο αναφοράς που ενώνει όλους τους Έλληνες. Ανεξαρτήτως δημογραφικών χαρακτηριστικών (φύλου, ηλικίας), μορφωτικού επιπέδου, ιδεολογικής τοποθέτησης, πολιτικής ταυτότητας, οι Έλληνες έχουν ενιαία εικόνα για τον χαρακτήρα της Επανάστασης, την οποία θεωρούν κυρίως Εθνική, με υψηλά ποσοστά να αναγνωρίζουν τα Φιλελεύθερα, Κοινωνικά και Θρησκευτικά της χαρακτηριστικά.
- Οι 3 κυρίαρχες προσωπικότητες της Επανάστασης εξακολουθούν να είναι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (89,6%), ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (59,7%) και η Μπουμπουλίνα (29,7%). Σημαντικότερο γεγονός της επαναστατικής περιόδου αναδείχθηκε η μάχη στα Δερβενάκια (15,8%), με την πολιορκία και άλωση της Τριπολιτσάς (11,9%), τη ναυμαχία του Ναβαρίνου (11,1%) και την Έξοδο του Μεσολογγίου (10,2%), να ακολουθούν.
- Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των ξένων Δυνάμεων στην Επανάσταση, 4 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι η Ρωσία ήταν η χώρα που είχε τη θετικότερη συμβολή στο ελληνικό ζήτημα, ενώ διχασμένη είναι η κοινή γνώμη σχετικά με τον ρόλο που έπαιξαν τα δύο δάνεια από τη Βρετανία στην έκβαση της Επανάστασης.
- Φιλική Εταιρεία (93,8%), Φιλέλληνες (88,7%) και Νησιώτες πλοιοκτήτες (85,5%) εμφανίζονται ως οι 3 δημοφιλέστερες κοινωνικές ομάδες που έπαιξαν θετικό ρόλο στην έκβαση της Επανάστασης.
- 7 στους 10 Έλληνες συνεχίζουν να θεωρούν ότι το “κρυφό σχολειό” δεν είναι μύθος. Διχασμένη παραμένει η κοινή γνώμη για το αν η Επανάσταση ξεκίνησε την 25η Μαρτίου στην Αγία Λαύρα. To 47% γνωρίζει ότι η σφαγή άμαχων Τούρκων και Εβραίων από τους Έλληνες μετά την άλωση της Τριπολιτσάς είναι αλήθεια.
- Λιγότεροι από τους μισούς δηλώνουν ότι γνωρίζουν καλά την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, όμως μόλις 1 στους 10 συμφωνεί ότι τη γνωρίζουν εξίσου καλά οι συμπολίτες του.
- Μοιρασμένοι είναι οι Έλληνες στο ερώτημα αν τα 200 χρόνια που ακολούθησαν το 1821 δικαίωσαν τις προσδοκίες των Επαναστατών, οι περισσότεροι όμως τοποθετούνται θετικά.
- Ως μεγαλύτερες επιτυχίες της χώρας μας αυτά τα 200 χρόνια αναγνωρίζονται ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός (11,6%), η εμπλοκή στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41 (10,4%) και η εμπέδωση των θεσμών της φιλελεύθερης δημοκρατίας (8,2%).
- 3 στους 4 Έλληνες συμφωνούν ότι η Επανάσταση είχε, τουλάχιστον εν μέρει, φιλελεύθερο χαρακτήρα, ενώ παρατηρείται αύξηση των θετικών απόψεων για τους φιλελεύθερους διανοούμενους και πολιτικούς, όπως ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, και ο Αναστάσιος Πολυζωίδης. Οι περισσότεροι τέλος, συμφωνούν ότι οι Εθνοσυνελεύσεις και τα Συντάγματα είχαν κυρίως Δημοκρατικά και Φιλελεύθερα χαρακτηριστικά.
Διαβάστε εδώ την ανάλυση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριος του 2021
[[{"fid":"855301","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Δείτε εδώ τα αναλυτικά ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σπό τη Marc, το 2020
[[{"fid":"855302","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περισσότερη αστυνομική δύναμη ζητούν οι πολίτες της περιοχής
Ο 55χρονος ενημερώθηκε έναν χρόνο μετά από το χειρουργείο ότι έχει καρκίνο
Ανήλικοι και οι υπόλοιποι τρεις επιβάτες του οχήματος
Συνελήφθη ο εκπαιδευτής και ο βοηθός του
«Τα αντιπλημμυρικά έργα στον ποταμό σχεδιάστηκαν το 1974» σημειώνει ο κ. Αναστάσιος Ι. Στάμου
Αντί για την Εκκλησία, πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα
Μετά από 20 ημέρες μάχης στην Εντατική
Το φυτό των Χριστουγέννων έχει την τιμητική του
Λόγω της κακοκαιρίας η θάλασσα είχε βγει στην προβλήτα
Είχε προσεγγίσει δύο ανήλικα κορίτσια στο κέντρο της Αθήνας
Σε κλίβανο κατέληξαν οι κατασχεμένες ουσίες
Υποβασταζόμενη η σύζυγός του στο «τελευταίο αντίο»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.